Mai codit, mai sfios, chiar socotit un fel de varianta doar pentru campania electorala, Mircea Geoana figureaza acum in toate spoturile PSD+PUR TV ca propunere de premier. Macar de dragul tandemului, el a beneficiat de o sansa. Ea parea cam greu de apucat, mai ales dupa ceea ce s-a intimplat cu candidatura pentru fotoliul de primar.

Si totusi Mircea Geoana este nominalizat ca propunere pentru postul de premier.

In ce masura avem de-a face cu o oferta serioasa? Imi pun aceasta intrebare desi il consider pe Mircea Geoana un om serios. Prestatiile sale ca ambasador in SUA si ca ministru de externe (aceasta, e drept, mult mai modesta) ni-l recomanda ca un om cu o mare capacitate de sociabilizare. Mircea Geoana a invatat de la americani sa se poarte.

Poate ca nimeni altul in Romania nu a prins acel lustru al gesturilor insotite de zimbete, complezente si familiaritati tolerabile. La Washington, Mircea Geoana chiar s-a facut placut. In celelalte capitale europene - mai putin la Kiev, la Chisinau si la Moscova - deloc. Oricum, in Romania, Mircea Geoana face parte dintre politicienii cu exprimari ingrijite.

Nu a amenintat ca seful sau ca stie sa se bata. Nici nu s-a dedat la golanii de mahala sau la ironii stravezii, cu toate ca apartine si el aceleiasi lumi de beizadele, crescuta intre Primaverii-Dorobanti si sediul Comitetului Central al PCR. Placut si dragutel, Mircea Geoana a fost totusi mai firav. S-a temut de confruntarile dure.

Cea pentru Bucuresti, in care s-a dus mai mult impins de la spate, ne-a aratat un ministru de externe de-a dreptul stingaci in materie de probleme locale, de administratie. In duelul pentru Capitala, Mircea Geoana a fost sifonat nu doar de Traian Basescu. Alti doi reprezentanti de partide mai mici (Dumitru Dragomir si Monica Tatoiu) i-au administrat corectii usturatoare.

In ciuda experientei negative in competitia pentru Bucuresti, Alianta Rosie si Gradata (vorba unui taliban!) mai incearca o data cu Mircea Geoana. De ce? Dintr-o obsesie de spirit american? Dintr-o judecata ce are la baza prestanta rolului de la externe (terminata totusi la Nicolae Titulescu)? Sau dintr-o solidaritate de cartier a celor reuniti in PSD?

Pozitia de premier presupune si o anume vocatie de manager. Reprezentarea este componenta de baza la Cotroceni. In Palatul Victoria este nevoie de un manager (nu de un vamuitor de contracte). Pina acum, Romania n-a avut parte de un premier care sa stie cum se cistiga un ban cinstit, dintr-o afacere curata.

Toti cei care au semnat pentru gestionarea banului public au facut-o de parca ar fi impartit frunze, prune sau simburi de caisa. Din acest punct de vedere, Mircea Geoana (indiferent din ce lume vine, indiferent cit este de admirat de unele cancelarii) este un naiv perfect. S-a incurcat chiar si in declararea banilor proprii. Ce sa mai vorbim ce-ar face in cheltuirea fondurilor publice!

Ca politician, Mircea Geoana nu exceleaza. Nu a avut rezultate notabile. Doar o functie de decor in partid si o nominalizare pentru candidatura la primarie. In fata electoratului n-a cistigat nici o batalie. Ca administrator, la fel, e modest. El rezista doar ca tehnician in diplomatie. Or, acest lucru nu poate deveni un argument forte pentru un premier de calibru.

Desemnarea lui Mircea Geoana pentru postul de premier pare a fi mai degraba o strategie electorala. Afacerea cu importarea masinii sale de ambasador in SUA reprezinta prea putin pentru a-l fi sifonat ca pe alti contracandidati. In partid, el are adversari mult mai puternici, dar si mult mai minjiti.

Asa ca, pentru defilarea electorala, partidul sau l-a trimis pe scena in incercarea de a culege voturi. Si pentru PSD, si pentru Adrian Nastase.

O victorie a PSD-ului si a lui Adrian Nastase la Cotroceni i-ar pune toti intr-o teribila incurcatura fata de Mircea Geoana. Ei ar trebui sa se dea de ceasul mortii pentru a afla ce sa faca in cazul acestuia!