Zilele Filmului Italian au ajuns la final. Dupa o saptamana in care cei interesati au putut viziona sumedenie de pelicule peste care se trece mai greu cu privirea, precum "Il Te nel Deserto", "Il Conformista" sau "Piccolo Budha", s-a intrat in linie dreapta.

Miercuri, 24 noiembrie, de la ora 19.00, puteti viziona la sala Elvira Popescu "Ultimul tango la Paris" ("Ultimo tango a Pariggi"), o coproductie Italia-Franta din 1972, cu Marlon Brando si Maria Schneider in rolurile principale.

Drama regizata de Bernardo Bertolucci spune, in cuvinte putine si imagini sugestive, povestea lui Jeanne, o tanara pariziana, care il intalneste pe Paul. Evident, el este american. Un expatriat care deplange sinuciderea sotiei sale. Atractia fizica se declanseaza imediat, ducand la o relatie furtunoasa, pasionala, dar fara nici un fel de implicare sentimentala.

De altfel, pentru anul in care au fost turnate, scenele de sex sunt extrem de indraznete! La vremea lansarii lui, "Ultimul tango la Paris" a starnit un scandal enorm in Italia, din cauza unei scene de sodomie, in urma careia pelicula a fost oficial interzisa si toate copiile distruse.

Mai mult, lui Bertolucci i s-au anulat drepturile civile pe o perioada de cinci ani si a fost la un pas de a fi inchis. Ani mai tarziu, mult discutatul "Tango" a reaparut, Bertolucci pastrand o copie a materialului sau. In plus, dupa atata chin, in 1974, "Ultimul tango la Paris" a fost nominalizat la Oscar, pentru cel mai bun regizor si cel mai bun actor in rol principal.