Romania se străduieşte să inchidă zilele acestea unul dintre cele mai dificile capitole din negocierile cu Uniunea Europeană: capitolul "Concurenţă". Punctul nevralgic al acestui capitol il reprezintă ajutoarele de stat acordate combinatului siderurgic Sidex Galaţi. Uniunea Europeană cere ca acestea să fie eliminate.

Guvernul se grăbeşte să se conformeze, chiar dacă asta inseamnă să incalce termenii contractului de privatizare semnat in urmă cu trei ani.

Facilităţile

Una dintre facilităţile importante acordate firmei LNM Holdings la cumpărarea combinatului Sidex Galaţi a fost scutirea de la plata impozitului pe profit, timp de cinci ani. Adică, pană la sfarşitul anului 2006.

Insă cum inchiderea capitolului Concurenţă este blocată din cauza problemei ajutoarelor de stat acordate sectorului siderurgic, Guvernul se vede nevoit să işi incalce promisiunile.

Pot să spun doar că, la acest moment, suntem foarte mulţumiţi de felul in care progresează discuţiile cu Guvernul.

Directorul general al ISPAT Sidex Narendra Chandhary

Directorul general al ISPAT Sidex, Narendra Chandhary, spune că a purtat discuţii cu reprezentanţii Guvernului, pe tema renunţării la facilităţile prevăzute in contractul de privatizare.

"Nu am ajuns la o decizie finală, aşa că nu pot face nici un comentariu. Dar avem incredere că vom ajunge la o soluţie. Pot să spun doar că, la acest moment, suntem foarte mulţumiţi de felul in care progresează discuţiile cu Guvernul" a declarat directorul general al ISPAT Sidex.

In timp ce conducerea Sidex spune că negocierile cu Guvernul nu s-au incheiat incă, oficialii guvernamentali consideră problema tranşată.

Cum facilitatea privind scutirea, timp de cinci ani, de la plata impozitului pe profit a fost inclusă atat in ordonanţa de privatizare, cat şi in legea privind Codul fiscal pentru a anula facilitatea, Guvernul trebuie să modifice ambele acte normative.

Măsuri legislative

In plus, potrivit directorului Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, AVAS, Mircea Ursache, chiar in şedinţa de Guvern de miercuri s-ar discuta o ordonanţă de urgenţă care să modifice termenii contractului de privatizare semnat cu ISPAT Sidex, in urmă cu trei ani.

Guvernul trebuie să modifice două acte normative

Directorul AVAS, Mircea Ursache, spune că facilităţile care vor mai putea fi acordate, la schimb, companiei Sidex Galaţi vor putea fi stabilite şi comunicate companiei numai după inchiderea capitolului Concurenţă.

Facilităţile acordate firmei LNM Holdings, la momentul privatizării, in 2001, au fost foarte mari, incluzand pe langă scutiri de la plata impozitului pe profit şi posibilitatea disponibilizării masive a angajaţilor scutiri de datorii şi de taxe vamale.

In total, ajutoarele de stat acordate in sectorul siderurgic, intre 1992 şi 2003, au fost de aproximativ un miliard de euro, din care trei sferturi au ajuns la Sidex Galaţi.