Comisia Electorala Centrala ucrainiana a anuntat oficial catigarea alegerilor prezidentiale de catre Primul Ministru Viktor Yanukovych. Rezultatele finale in urma numararii voturilor sunt 49.46% pentru Viktor Yanukovych si 46.61% pentru reprezentatul opozitiei, Viktor Yushchenko, informeaza agentia Interfax.

Comisia electorala centrala din Ucraina a facut publice rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale.

Presedintele Comisiei, Serhy Kivalov, a declarat ca premierul Viktor Ianukovici a castigat, cu 49,46% din voturi, urmat fiind de liderul opozitiei, Viktor Iuscenko- 46.61%.

Candidatul opozitiei a declarat ca nu recunoaste alegerile si a avertizat ca Ucraina e in pragul razboiului civil.

El i-a indemnat pe suporterii sai sa intre in greva generala.

Opozitia va contesta rezultatul alegerilor in instanta.

Premierul Ianukovici s-a declarat dispus sa aiba discutii cu liderul opozitiei.

Sute de mii se sustinatori ai opozitiei continua protestele la Kiev si in alte zone ale Ucrainei, acuzand puterea ca a falsificat rezultatul alegerilor.

Reactiile internationale

Prima reactie dupa anuntarea rezultatului final a venit din partea Statelor Unite.

Secretarul de stat Colin Powell a declarat ca Washingtonul nu considera legal rezultatul anuntat de autoritati.

Colin Powell

"Comisia Electorala Centrala tocmai a anuntat rezultatul oficial al alegerilor prezidentiale pe care Statele Unite nu il pot accepta fiindca scrutinul nu a indeplinit standardele internationale"- a spus Colin Powell.

Secretarul de stat american a subliniat si ca nenumaratele fraude reclamate in timpul alegerilor nu au fost luate in seama, desi ar fi trebuit investigate.

Colin Powell a cerut autoritatilor ucrainiene sa ia urgent masuri, avertizand ca, in caz contrar, vor aparea consecinte in relatiile Kievului cu Statele Unite si in privinta planurilor de integrare euro-atlantica ale Ucrainei.

"Inca mai e vreme sa se gaseasca o solutie care sa respecte vointa populatiei"- a declarat secretarul de stat american.

In opinia Germaniei, solutia ar fi un nou tur de scrutin, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant pe probleme de politica externa al partidului social democrat aflat la guvernare, Gert Weisskirchen.

"Singura cale de iesire este repetarea alegerilor de duminica, nu violenta"- a subliniat oficialul german.

Cele doua Ucraine

Cu toate ca demonstratiile sustinatorilor opozitiei au luat o mare amploare, premierul pro-moscovit Viktor Ianukovici se bucura si el de o mare popularitate in unele zone ale Ucrainei, mai exact in est.

Estul Ucrainei este zona cea mai industrializata a tarii si acolo a obtinut premierul Ianukovici cele mai multe voturi.

Chiar daca, per total, candidatul opozitiei a castigat cele mai multe regiuni din Ucraina, premierul Ianukovici a obtinut mai multe voturi, fiind votat cu majoritate covarsitoare in estul tarii, in regiunile foarte populate.

Regiunea Donetsk, de pilda, are o populatie de aproape cinci milioane de oameni si, potrivit rezultatelor oficiale, peste 96% din alegatori au votat cu premierul Ianukovici.

Despre Donetsk se spune ca este motorul economic al Ucrainei.

Procente asemanatoare i-au revenit lui Viktor Ianukovici si in zone aglomerate din est precum Luhansk, Crimeea sau Harkov.

La Odessa, peste 60% dintre alegatori au votat cu premierul Ianukovici.

Ucraina este divizata, in primul rand din punct de vedere etnic- 22 % din populatia tarii este formata din etnici rusi.

Dar poate cea mai mare diviziune este observabila intre vorbitorii de limba rusa si cei care vorbesc ucraieneana.

Acestia din urma sunt concentrati mai mult in vestul Ucrainei- care il sprijina pe candidatul opozitiei- in vreme de vorbitorii de limba rusa se regasesc in marile orase din centru si in estul Ucrainei.

Votul lor a mers, in majoritate, catre premierul Ianukovici care le-a promis, intre altele, ca rusa va deveni a doua limba de stat.

El insusi vorbeste mai degraba rusa, desi a invatat limba ucraineana cand a intrat in administratia de stat.

Din rezultatul votului reiese limpede ca diviziunea dintre vorbitorii de rusa si cei care vorbesc ucraineana se rasfrange si asupra preferintelor electorale.

Diviziunea religioasa

Estul si vestul Ucrainei sunt, de asemenea, divizate din punct de vedere religios-in est predomina ortodoxia rusa iar vestul este predominant catolic.

“O tara prin care trece falia civilizationala intre Occident si Ortodoxie”- dupa cum califica Ucraina politologul Samuel Huntington in celebra sa lucrare “Ciocnirea Civilizatiilor”.

Ucraina este, asadar, un amestec de diferente culturale si sociale care ar putea agrava blocajul politic din prezent.

BBC