Dolarul american a inregistrat din nou o cadere pe pietele internationale. Devalorizarea e urmarea unor informatii potrivit carora Rusia ar intentiona sa raporteze o buna parte din rezervele sale valutare la moneda europeana euro. Dolarul inregistreaza astfel cea mai mica valoare fata de monedele europene din ultimii 8 ani.

Informatiile privind intentiile Rusiei de a transforma o parte din rezervele sale valutare in euro au fost lansate de viceguvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Alexei Ulyukayev.

Acesta a declarat ca declinul dolarului pe pietele mondiale e o problema reala.

Anuntul a fost perceput ca un semn ca si alte banci centrale ar putea proceda la fel, in special cele din Asia.

Dolarul a scazut pana la 1,3118 unitati pentru un euro

Alte motive

In plus, analistii au declarat ca pe piata se mai fac, inca, simtite, efectele comentariilor facute saptamana trecuta de Alan Greespan, presedintele Rezervei Federale a SUA.

Alan Greespan presedintele Rezervei Federale a SUA

Greenspan a afirmat ca marimea deficitelor bugetar si de cont curent ale Statelor Unite va determina investitorii sa renunte la dolarii pe care ii detin, iar deprecierea monedei americane va duce la scaderea interesului international pentru activele exprimate in aceasta deviza.

Dolarul a atins, de asemenea, nivelul de 1,1560 franci elvetieni, cel mai scazut din ultimii noua ani. Fata de lira sterlina, dolarul se situeaza la 1,8705 unitati.

Cum?

Investitorii au inceput sa vanda sume mari de dolari la bursa din New York dupa ce un oficial al Bancii Centrale a Rusiei, Alexei Ulyukayev, a declarat ca principala prioritate a bancii este revizuirea rezervelor valutare.

Ulterior, pe piata au aparut speculatii potrivit carora Rusia ar putea sa mareasca procentul de rezerve exprimate in euro, situat la nivelul de 25-30%, fata de 10% in urma cu doi ani.

Rezervele valutare ale Rusiei au depasit valoarea de 100 miliarde dolari.

Introdusa in 1999 ca moneda comuna pentru 12 tari europene, euro a inregistrat initial o cadere masiva fata de dolar, atingand nivelul de 82 de centi americani in octombrie 2000.

De atunci incoace insa si-a sporit valoarea cu 60 la suta.