Intr-un sondaj CSOP dat publicitatii miercuri-seara, Traian Basescu a luat un usor avans fata de Adrian Nastase depasindu-l cu 0,3%. Si la partide, situatia este in favoarea Aliantei PNL-PD care a intrecut Uniunea PSD+PUR cu un procent de 0,4%, scrie Ev. Zilei.

A doua editie a sondajului "Eu cu cine votez", privind preferintele electorale ale romanilor, a fost dat publicitatii, miercuri, prin intermediul Institutului IRECSON. 41,5% din electorat va vota Uniunea Nationala PSD+PUR, care inregistreaza o crestere de 2,52 %, in timp ce Alianta PNL-PD va fi votata de 30,4%, avand o scadere de 5,01%.

La prezidentiale Nastase conduce cu 41,11%, fiind succedat de Basescu, cu 27,9%, scrie Gardianul. Sub titlul "Sondajele derutei", Cotidianul ne arata ca specialistii nu cred in ultimele sondaje de opinie lansate pe piata, sondaje care se bat cap in cap.

Intr-un sondaj CSOP dat publicitatii ieri-seara, Traian Basescu a luat un usor avans fata de Adrian Nastase depasindu-l cu 0,3%. Si la partide, situatia este in favoarea Aliantei PNL-PD care a intrecut Uniunea PSD+PUR cu un procent de 0,4%. Potrivit sondajului CSOP realizat saptamina trecuta (in perioada 19-21 noiembire) Traian Basescu are 40,2% fata de 39,9% cit are Adrian Nastase.

Urmeaza la distanta mare Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 12% si Marko Belo (UDMR) cu 4,2%. In rest, 3,8% din populatie voteaza cu alt candidat neprecizat. La partide situatia este la fel de echilibrata. Potrivit sondajului CSOP, Pe primul loc este Alianta DA cu 39,5% urmata de Uniunea PSD+PUR cu 39,1%. PRM este la o distanta mult mai mare de 11,5% si UDMR cu 5,7%.

CSOP a masurat si intentia de a participa la vot si a aflat ca 61,9% vor vota cu siguranta, 9,5% “probabil” vor merge la alegeri. Procentul celor care in mod sigur nu vor vota este destul de ridicat de 17,4%. Sondajul a fost efectuat la cererea Aliantei PNL-PD si are o marja de eroare de +/-3%.

Din datele prezentate au fost scoase din calcul procentele celor care nu stiu cu cine voteaza sau sint nehotariti. Sondajul CSOP este primul care confirma un echilibru intre candidatii Aliantei si ai Uniunii PSD+PUR si infirma sondajele comandate de interpusii PSD care aratau diferente de 10 procente intre Adrian Nastase si Traian Basescu.

Ev. Zilei - 25 noiembrie 2004

Sondaj IRECSON: PSD+PUR si Nastase conduc in topul preferintelor

A doua editie a sondajului "Eu cu cine votez", privind preferintele electorale ale romanilor, a fost dat publicitatii, ieri, prin intermediul Institutului IRECSON.

Aceasta ultima cercetare sociologica, realizata in perioada 16-21 noiembrie, confirma tendinta ascendenta pe care o inregistreaza Uniunea PSD+PUR si prezidentiabilul Adrian Nastase.

Astfel, in ceea ce priveste optiunea de vot pentru alegerile parlamentare, 41,5% din electorat va vota Uniunea Nationala PSD+PUR, care inregistreaza o crestere de 2,52 %, in timp ce Alianta PNL-PD va fi votata de 30,4%, avand o scadere de 5,01%. Pe locul al treilea se afla PRM, cu 10,14%, urmand apoi partidele care nu ar depasi pragul electoral.

De asemenea, si in ceea ce priveste cursa prezidentiala, Nastase isi mareste avansul fata de candidatul PNL-PD, Traian Basescu.

Astfel, Nastase conduce cu 41,11%, fiind succedat de Basescu, cu 27,9%. De asemenea, si Corneliu Vadim Tudor va reusi sa depaseasca, conform sondajului, pragul de 10%, fiind cotat cu 10,03%, urmand apoi candidatii care nu depasesc 5%.

Gardianul - 25 noiembrie 2004

Sondajele derutei

Asupra unui singur lucru par sa fi cazut de acord respondentii celor doua firme de sondaje, CURS si IRECSON, realizate intre 12 si 18 noiembrie: optiunile de vot pentru Adrian Nastase si Uniunea PSD+PUR, carora ambele institute le acorda aproximativ aceleasi procente.

Nastase ar avea, conform CURS, 42%, iar IRECSON l-a scos cu 41%, in timp ce Uniunea PSD+PUR are de la CURS tot 41% si 41,5% conform IRECSON. Daca ne-am opri doar la aceste date, am putea crede ca sondajele sint corecte macar pentru faptul ca se confirma unul pe celalalt. Dar cind vine vorba de Alianta D.A si de candidatul acesteia la Presedintie, Traian Basescu, lucrurile se incurca.

Si, mai rau, se incurca ambele in defavoarea lor. In sondajul CURS, Traian Basescu are 32%, aflindu-se la distanta de 10 procente de Nastase. IRECSON il vede diferit si mult mai prost, cu 27,9%, la peste 13 procente de candidatul Uniunii.

Contradictii flagrante

Dar contradictiile nu se opresc aici, o diferenta si mai mare intre cele doua sondaje inregistrindu-se la capitolul „prezenta la vot“. Daca la CURS prezenta la vot declarata de cei intervievati se apropie cit de cit de cea inregistrata in realitate la alegerile de pina acum, respectiv 70%, IRECSON a gasit un procent de neimaginat: aproape 90.

Directorul IRECSON, Dumitru Porojan, nu are nici o explicatie. „Cotidianul“ a intrebat mai multi sociologi si analisti politici daca e posibil acest lucru. Nici unul dintre ei nu a raspuns pozitiv. In plus, ei contesta toate celelalte rezultate lansate ieri de institutul condus de Porojan, considerindu-l cu totul lipsit de credibilitate.

„Institutul acesta nu si-a cistigat inca reputatia pentru a fi luat in considerare.“, ne-a declarat, ieri, Alina Mungiu Pippidi. Aceeasi pozitie a avut Alin Teodorescu, fondatorul unui alt institut de sondaje, IMAS, care este seful Cancelariei prim-ministrului: „Nu vreau sa comentez sondajele celor de la IRECSON.

Ce este aceea prezenta la vot de 89%? In opinia mea, dar si a altor sociologi, prezenta la vot va fi de maximum 64-65%“, ne-a declarat Alin Teodorescu.

Un alt sociolog, Stelian Tanase, ne-a declarat ca nu crede in nici unul dintre sondajele lansate pe piata in ultima vreme, considerindu-le ca facind parte din „arsenalul de campanie al PSD prin care incearca manipularea electoratului, pentru a inocula ideea ca oricum vor cistiga“.

Cine minte in sondaje?

Cum se explica, totusi, faptul ca in toate sondajele apar cifre de participare la vot cu mult peste cele din ziua alegerilor? Conform sociologilor si analistilor pe care i-am consultat, cei care declara in sondaje ca vor participa la vot exprimindu-si si o optiune, dar in realitate nu o fac, au un anumit profil.

Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane, spune ca, in conformitate cu propriile analize sociologice, acestia sint, in general, „oameni saraci, cu educatie inferioara, care nu cheltuiesc bani pe ziare, urmaresc putin emisiunile electorale televizate“. Alina Mungiu sustine ca ei provin din „mediul urban mic“, dar si din Bucuresti.

Sociologul Stelian Tanase are o evaluare putin diferita. „Acesti oameni sint in general cei in virsta si cei cu educatie mai redusa. Foarte putini sint din mediul urban“, ne-a declarat Tanase. El crede ca acestia au o anumita motivatie pentru care mint in sondaje. „Sint oamenii care se tem de autoritati.

De aceea, declara ca merg la vot, ca voteaza cu precadere cu Puterea, dar in realitate fie nu se prezinta, fie voteaza cu altcineva“, apreciaza Stelian Tanase.

Sondajul Aliantei o da pe invers

Ieri, Alianta PNL-PD a dat pe piata ultimul sondaj de lucru realizat de CSOP. Cifrele indica o relativa egalitate de sanse la vot atit pentru Alianta, cit si pentru candidatul acesteia, Traian Basescu.

Potrivit declaratiilor celor intervievati care au declarat o optiune clara de vot, PNL-PD si PSD+PUR sint cotate cu 39% intentie de vot, in timp ce la masuratoarea generala a optiunilor exprimate, Alianta este creditata cu 37%, iar PSD cu 36%. Candidatii sint si ei la egalitate la capitolul optiunilor exprimate de cei cu optiune, Traian Basescu fiind cotat cu 40,2%, iar Adrian Nastase cu 39,9%.

La masuratoarea generala, si unul si celalalt intrunesc peste 39 de procente. Sondajul CSOP indica un procent de indecisi situat in jur de 28%, din care sigur au declarat ca nu vor vota 17% dintre cei intervievati. 8 procente „probabil nu vor vota“, iar aproape 3% inca nu s-au decis. Cifrele indica faptul ca sansa Aliantei o reprezinta mobilizarea la vot. (M.G.)

„Stenogramele PSD si scandalul RAFO au aparut cam tirziu“

Sociologii si analistii politici au pareri impartite in legatura cu impactul electoral al ultimelor scandaluri: RAFO Onesti si publicarea in presa a stenogramelor PSD. (Pavel Lucescu)

Nici un sondaj de opinie realizat pina in prezent nu a inregistrat intentia de vot si eventualele schimbari in optiunile electoratului produse ca urmare a scandalului RAFO si a celui mai recent, legat de publicarea in presa a stenogramelor sedintelor PSD.

Conform analistilor si sociologilor intervievati de „Cotidianul“, cele doua scandaluri au avut o influenta mai mult sau mai putin semnificativa asupra optiunilor de vot, desi au venit destul de tirziu. „Prezenta scandalului RAFO si a celui privind stenogramele secrete ale PSD sint cam tirzii. In general, efectele unui scandal nu sint imediate.

Daca ele ar fi aparut cu doua-trei saptamini in urma, ar fi avut o eficienta mai mare pentru Alianta D.A.“, considera Sebastian Lazaroiu, directorul CURS. Sociologul Alin Teodorescu, cancelarul premierului, face o diferenta intre posibilele efecte ale celor doua cazuri. „Scandalul RAFO are un impact electoral, dar nu pot sa-l contabilizez.

In schimb, scandalul stenogramelor PSD nu va avea un efect electoral, dar va avea un efect politic care va fi resimtit de PSD+PUR dupa alegeri“, ne-a declarat, ieri, Alin Teodorescu.

Ada Meseşan, Raul Balogh, Lucian Gheorghiu

Cotidianul - 25 noiembrie 2004