Noii Sherlock Holmes din Timisoara

In ultima vreme, agentiile de detectivi particulari au devenit o adevarata afacere, numarul de contracte crescind de la an la an. Patronii singurei firme din Timisoara care a fost acreditata de politie au realizat un soi de top al clientilor. In fruntea acestuia se afla sotii si sotiile care-si suspecteaza de infidelitate partenerii de viata.

Pe locul doi, firmele care banuiesc ca unii dintre angajati vor sa plece la concurenta cu baza de date a societatii. Urmatoarea pozitie este ocupata de strainii care-si petrec putin timp in Romania si care au iubiti sau iubite aici. Iar pe locul patru se afla parintii instariti care vor sa stie in ce fel de cercuri se invirt copiii lor.

In Timisoara exista o singura firma de detectivi particulari care functioneaza conform recentelor norme metodologice de practicare a acestei profesiuni. Aceasta agentie este membru-fondator al Asociatiei Nationale a Detectivilor Particulari si apartine unui fost politist antidrog, Adrian Diaconu, si unuia dintre cei mai titrati karatisti timisoreni, sensei Dan Deac, 6 dan.

Inaintea filajului, consiliere matrimoniala

“Cind vine la noi un sot care are suspiciuni, incerc sa-i fac intii o consiliere matrimoniala. Ii explic ca, daca nu mai are incredere in partenerul de viata, relatia este ca si pierduta”, ne-a declarat Dan Deac, unul dintre actionarii firmei de detectivi particulari. “De cele mai multe ori, clientii nu renunta, preferind sa vada probele incriminatoare.

Nu neaparat ca sa obtina motive de divort, ci si ca sa-si renegocieze pozitia in cuplu. Tarifele detectivilor particulari nu sint chiar atit de descurajatoare pentru cineva care tine mortis sa stie ce face partenerul de viata. La Timisoara, o ora de urmarire costa 10 euro, iar o urmarire completa, finalizata cu raport scris si probe, ajunge in medie la 300 de euro”, a precizat Dan Deac.

Probe de infidelitate sau spionaj

Celalalt actionar al firmei, Adrian Diaconu, ne-a spus ca la serviciile detectivilor particulari apeleaza, in primul rind, persoanele care isi suspecteaza sotii sau sotiile de infidelitate, pe locul doi plasindu-se diverse firme. “Avem contracte cu societati care vor garantii asupra fidelitatii angajatilor. E vorba de firme imobiliare, societati de brokeraj, banci.

Toate firmele pe care le-am avut cliente au capital mixt, strainii fiind obisnuiti din tarile lor cu aceasta practica”, ne-a declarat Adrian Diaconu. Patronul firmei de detectivi a adaugat ca multi manageri se tem ca subalternii lor sa nu plece cu baze de date la firme concurente.

Adrian Diaconu ne-a mai spus ca pe pozitia urmatoare in topul cererilor de urmarire se afla cetatenii straini, foarte numerosi la Timisoara, care intretin diverse femei si care, odata plecati in tara de origine, vor sa stie ce fac acestea in lipsa lor. La fel procedeaza si multi dintre romanii care muncesc in strainatate.

In ultimul timp, au inceput sa apara si cereri din partea parintilor care au pus pe primul loc cariera, au afaceri de succes, iar acum vor sa afle in ce anturaj se invirt copiii lor. Adrian Diaconu ne mai spune ca moda urmaririi copiilor de bani gata a aparut de doar citeva luni, imediat dupa scandalurile legate de consumul de droguri in care au fost implicate odraslele unor VIP-uri din Capitala.

Tehnicile sint pastrate secrete

Patronii firmei nu au vrut sa ne dezvaluiasca tehnicile pe care le folosesc detectivii pentru a-si duce la indeplinire misiunea. “Metodele noastre sint secrete, dar va asiguram ca sint perfect legale.

Un singur lucru va pot spune, ca, indiferent cine si cu ce problema vine la el, sarcina detectivului este sa intuiasca in primul rind oportunitatile de a obtine informatii si portita prin care se poate strecura in casa celui vizat, daca este vorba de un caz de infidelitate”, a adaugat Dan Deac.

Colaboratorii agentiei, pensionarii SRI si MAI

Pina de curind nu au existat norme de aplicare a Legii detectivilor, asa ca firma timisoreana a preferat sa lucreze cu colaboratori. La fel procedeaza si in prezent. “Exista destui pensionari din sistem, adica din MAI sau SRI, cu care colaboram foarte bine”, ne-a declarat Adrian Diaconu. “Inaintea fiecarui caz semnam cu acestia un contract si o garantie de confidentialitate.

Intrucit ca detectiv particular ma fac partas la problema omului, devin complicele lui. Pina acum nu am prevazut vreo suma in eventualitatea in care confidentialitatea nu ar fi pastrata, ci am specificat ca voi suporta consecintele legale care decurg din incalcarea contractului”, ne-a mai spus Adrian Diaconu.

Fostul politist a recunoscut ca au existat cazuri in care cei urmariti si-au dat seama ca sint filati, iar detectivii au fost nevoiti sa renunte o vreme la supravegherea acelei persoane.