“Presedintele roman Ion Iliescu va renunta definitiv la functia suprema in stat dupa alegerile legislative si prezidentiale de duminica, moment pe care unii il considera iesirea din scena a ultimului lider al epocii comuniste”, scrie agentia Reuters intr-un comentariu dedicat alegerilor de duminica.

Cu toate acestea, el a lasat sa inteleaga faptul ca, in loc sa se retraga din politica, ar prefera sa traga sforile din culise daca tovarasii sai din PSD vor ramine la putere. “Nu voi parasi politica. Ma voi face util prin a oferi statului experienta pe care am acumulat-o”, a declarat Iliescu.

Obligat sa renunte la putere dupa doua mandate, omul care a jucat un rol major in Romania timp de 11 din cei 15 ani ai perioadei postcomuniste candideaza ca “independent” pentru Senat. Dar Iliescu este hotarit sa revina la cirma PSD, pozitie din care il va supraveghea pe Mircea Geoana, premierul desemnat al partidului.

“Daca PSD cistiga, el va fi adevaratul lider al Romaniei. El este ultimul dintre dinozaurii comunisti din Europa, dar nu da nici un semn ca s-ar retrage”, a declarat pentru Reuters redactorul-sef al “Evenimentului zilei”, Dan Turturica. (...

) Catapultat in virf in timpul rasturnarii de la putere a dictatorului stalinist Nicolae Ceausescu, in 1989, Iliescu ramine popular in mediile rurale sarace, el nefiind afectat de acuzele de coruptie care planeaza asupra altor politicieni.

Ev. Zilei - 25 noiembrie 2004