Vin vremuri grele pentru fotografia digitala

Piata de camere foto digitale devine din ce in ce mai “strinsa”. In timp ce Canon si Sony isi pastreaza pozitiile de lideri in ciuda preturilor in continua scadere, producatori precum Olympus, Pentax sau Konica au de infruntat o situatie nu prea placuta.

mihaela_dogaru@chip.ro

Pretul mediu pentru un aparat foto digital a scazut in ultimul an cu pina la 15 procente si tendinta se va pastra, dupa toate probabilitatile, si in 2005.

Vinzarile globale au crescut in 2004 cu aproximativ 40a, pina la 68,5 milioane de unitati, pentru anul viitor fiind preconizata insa o crestere de doar 22a a pietei, pina la un total de 84,1 milioane de unitati comercializate.

Companiile specializate in analiza pietei spun insa ca anul 2006 va reprezenta punctul final pentru aceste tendinte crescatoare (cel putin in teorie, pentru ca multe astfel de previziuni au fost infirmate in timp de evenimente - n.n.). Din cauza faptului ca profiturile in segmentul aparatelor ieftine scad vertiginos, majoritatea producatorilor s-au specializat pe zona modelelor high-end.

Astfel, se observa demersuri sustinute de imbunatatire a calitatii si de crestere a numarului de megapixeli, acest din urma fapt fiind adesea nefolositor pentru nevoile celor mai multi utilizatori.

Kodak, tare din urma

Si telefoanele dotate cu camere foto digitale incorporate concureaza aparatele foto digitale uzuale, calitatea oferita de primele fiind adesea suficienta pentru destul de multi utilizatori.

Apoi, cu o piata care trebuie sa sustina peste 30 de producatori, competitia este considerabil mai dura decit in urma cu citiva ani. In SUA, Kodak a devenit un competitor de temut, cota sa de piata crescind in prima jumatate a acestui an la 18,2a, in timp ce restul producatorilor au acuzat pierderi la capitolul cota de piata.

Multifunctionalul cu jet de cerneala

In aceasta toamna, HP a lansat unul dintre cele mai complete multifunctionale cu jet de cerneala, solutie destinata atit utilizatorilor casnici care doresc functii multiple de imprimare, copiere, scanare sau prelucrare de fotografii, cit si birourilor mici si mijlocii: HP Photosmart 2610 All-in-One.

Chiar daca doriti sa imprimati, sa scanati sau sa copiati un document, multifunctionalul promite o viteza de pina la 30 ppm pentru documentele alb-negru si de pina la 20 ppm pentru cele color, fara rabat de la calitate.

In cazul scanarii (rezolutia oferita de aparat este de 2400x4800 dpi optic, 48 biti color) de documente tiparite, prin aplicatia de recunoastere automata a caracterelor cu suport de limba romana, copiile imprimate ale documentelor pot deveni fisiere editabile stocate in calculatorul personal.

Modulul de fax integrat ofera capabilitati extinse de transmitere si receptie de fax (chiar si color) fara a porni PC-ul.

Nu in ultimul rind, Photosmart 2610 All-in-One dispune de cinci cititoare de carduri - care suporta toate tipurile de carduri de memorie existente pe piata - si de un ecran LCD color de dimensiuni generoase (6,4 cm diagonala). Acestea permit accesarea pozelor, prelucrarea si imprimarea lor fara a avea nevoie de computer.

In cazul imprimarii directe a pozelor, puteti opta pentru dimensiuni de la cunoscutele 9x13 sau 10x15 cm (imprimare in 27 de secunde), pina la un format A4 complet, fara margine.

mihaela_dogaru@chip.ro

Date si muzica dintr-o lovitura

Nu de putine ori s-a intimplat sa fiu nevoit sa transfer anumite fisiere dintr-un PC in altul si sa nu am cu ce. Fie unul dintre PC-uri nu avea o conexiune la Internet, fie nu aveam la indemina un memory stick pe care sa transfer rapid acele fisiere.

In acest caz, intotdeauna am oscilat intre a achizitiona un pen drive cu o capacitate de stocare suficienta nevoilor mele si un MP3 player, deoarece devoratorul de muzica din mine se plictiseste de moarte in momentele de asteptare in statia de troleibuz. Pina acum, o solutie care sa imi satisfaca aceste nevoi nu am gasit. Ori erau prea scumpe, ori nu se potriveau cu ceea ce imi doream.

In momentul in care m-am intilnit cu acest domn Audio Steno de la Apacer, brusc simturile mele au inceput sa tresara. Combinatia intre un pen drive si un MP3 player a celor de la Apacer este de-a dreptul reusita. Dispozitivul in sine este format din doua parti, care impreuna formeaza un MP3 player. Cu o baterie normala de 1,5 volti puteti savura muzica aproximativ zece ore.

Una dintre parti devine automat un pen drive de 256 de MB si poate fi conectata direct la unul dintre porturile USB ale PC-ului. In acest mod, se poate realiza fara probleme transferul de fisiere de pe un PC pe altul sau reactualiza playlist-ul cu melodii. Suna foarte tentant, insa am dat si de o chichita.

Daca aveti de gind sa transferati fisiere foarte mari, va sfatuiesc de pe acum sa va inarmati cu foarte multa rabdare, deoarece rata de transfer se va realiza la limita standardului USB 1.1. Sa zicem ca am realimentat cu MP3-uri memoria flash. Recombinam cele doua parti si astfel trecem in mod MP3. Despre display nu spun mai nimic, intrucit acesta lipseste.

Atit controlul volumului, cit si al functiilor de playback sau skip ale melodiilor se fac prin impresionantul numar de un buton. Mai mult decit suficient, as zice eu, pentru o persoana care nu doreste sa se complice.

bogdans@level.ro

Placa de surf Wi-Fi

O placa de surf bazata pe tehnologia Intel Centrino (IC), pe numele sau IC Mobile Technology wireless Surfboard, a fost desemnata una dintre cele mai interesante inventii ale anului 2004 de publicatia “The Time”.

Prima placa de surf Wi-Fi a fost prezentata in cadrul unei competitii sportive din Marea Britanie in luna iunie a acestui an, unde un hotspot wireless le-a permis surferilor sa se conecteze la Internet pentru a citi prognozele meteo si a consulta clasamentul. Placa wireless contine literalmente un notebook bazat pe Intel Centrino si protejat de valuri cu ajutorul unui invelis special din plastic.

mihaela_dogaru@chip.ro

Dictionar LD

Hotspot: Loc in care exista o retea wireless, publica, de banda larga pentru trecatori. Este adesea regasit in aeroporturi, hoteluri, expozitii etc., acesta oferind clientilor servicii de acces la Internet.

Wi-Fi: Un protocol de comunicatii radio de mare viteza la distante medii/mici. Este standardul de facto in domeniul retelelor de calculatoare fara fir. Interfete Wi-Fi (802.11(b/a)) sint prezente si pe modelele high-end de PDA-uri.

SCSI: Prescurtarea vine de la Small Computer System Interface. Pronuntata “scazi”, este a doua dintre cele mai cunoscute interfete de conectare pentru harddrive-uri. Fiind dezvoltata initial pentru calculatoare Apple Macintosh si Unix, aceasta a fost implementata si pentru PC-uri datorita vitezei si numarului mai mare (opt) de unitati conectate pe un singur cablu.

CHIP Team

FlashLD

Harddisk la 300 GB

Maxtor propune un nou model de harddisk SCSI, numit Atlas 10K V, cu o capacitate de stocare de 300 GB. La 10.000 de rotatii pe minut (rpm), dispozitivul permite un timp de acces de doar patru milisecunde, iar valoarea MTTF (Mean Time To Failure) este estimata la 1,4 milioane de ore. In ceea ce priveste interfata, Maxtor a optat pentru SCSI320 si nu pentru Serial Attached SCSI (SAS).

HDD-ul este destinat, in special, sectorului serverelor.

Plasme LCD la 71 de toli, in serie

Producatorul sud-coreean LG Electronics a declarat ca a dat unda verde productiei mondiale de ecrane TV cu plasma de mari dimensiuni. Pentru 75.500 de dolari, cumparatorii (deocamdata doar cei din Coreea de Sud) carora LG li se adreseaza isi vor putea aduce in sufragerii atit televizoarele cu diagonala de 71 de toli (1,8 m), cit si sisteme dedicate Set-Top-Box si Home Theater.

Pachetul va putea fi cumparat insa doar cu precomanda.

Un nou virus ataca mobilele

“Extended Theme Manager” isi face de cap cu software-ul telefoanelor mobile si impiedica utilizatorul sa mai poata folosi terminalul. Afectate sint aparatele pe platforma Symbian, acest sistem de operare avind o cota de piata de 90%. Pe ecranul mobilului infectat apare un craniu cu doua oase incrucisate, iar tastatura este blocata, posesorul nemaiputind face nimic.

Muzica Apple, pe celular

Apple Computer intentioneaza sa-si ofere magazinul online de muzica “iTunes Musicstore” si pe telefoanele mobile. In parteneriat cu Motorola, serviciul muzical va fi integrat in aparatele purtind aceasta marca. Cei doi producatori spera sa reitereze succesul pe care iTunes l-a avut printre utilizatorii Internetului inca de la lansare.

Soft-ul va fi disponibil si pentru modelele mai ieftine de telefoane Motorola.

Amenda data unui membru al juriului de la Oscar

In luna februarie a acestui an, Carmine Caridi, un actor in virsta de 70 de ani si membru al juriului premiilor Oscar, a fost acuzat ca ar fi oferit un film inscris in cursa unui prieten, acesta din urma postind copii ilegale pe Internet. Decizia in cazul sau presupune excluderea din cadrul Academiei americane de film si plata unei amenzi in valoare de 300.000 de dolari.

Caridi a fost dat de gol de watermark-ul cu care filmul era marcat, impotriva pirateriei.

www.chip.ro