Investitiile straine directe vor atinge, in acest an, circa 3,3 miliarde de euro, dublu fata de valoarea inregistrata anul trecut, se arata intr-un comunicat al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Valoarea, considerata record de oficialii ARIS, se datoreaza privatizarii Petrom, care va insemna, in ultima luna din an, o majorarea a valorii totale a investitiilor straine cu aproximativ 1,5 miliarde de euro.

"Conform informatiilor puse la dispozitie de Ministerul Economiei si Comertului, ultimul trimestru al anului va fi marcat de intrarea la bugetul statului, dar si prin aport de capital, la mijlocul lunii decembrie, a 1,5 miliarde de euro, reprezentand transferul financiar realizat in conformitate cu legea privind privatizarea SNP Petrom", se arata in comunicatul ARIS.

Potrivit comunicatului, datele Bancii Nationale arata o crestere de 40 la suta a fluxului investitiilor straine in primele 9 luni ale anului 2004, fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 1,639 miliarde de euro, fata de 1,174 de miliarde de euro.

Valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut a fost de 1,627 miliarde de euro, iar pentru 2004 se prognozau investitii straine directe de circa doua miliarde de euro.

In comunicat se mai mentioneaza ca majorarea investitiilor pe primele noua luni a fost determinata de unele privatizari, precum vanzarea unor pachete de actiuni ale BCR, dar si de majorarile de capital realizate de societati precum Automobile Dacia, Michelin, Carpatcement, Unilever, Santierul Naval Constanta, Industria Sarmei Campia Turzii, Ispat Sidex, Aro.

De asemenea, investitiile noi de tip greenfield - Holzindustrie Schweighofer, YKK SRL, Medisystem Hospital SA, Lek Farmatech, precum si dezvoltarea proiectelor deja existente in Romania a firmelor ca Anchor Mall Development, Roti Auto au avut o contributie importanta la nivelul investitiilor straine in primele noua luni.

Mai mult, oficialii ARIS spun ca, si pentru anul viitor, procesul de privatizare se va reflecta in volumul investitiilor straine directe atrase de Romania.

"Parlamentul a aprobat si legile privind privatizarea celor doua societati Electrica (Dobrogea si Banat) si a societatilor comerciale de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud Bucuresti si Distrigaz Nord Targu Mures, demers care garanteaza pentru anul urmator inca o transa de investitii straine directe in valoare de aproximativ 700 milioane euro", se mai precizeaza in comunicat.

"Adoptarea legii privind privati-zarea Petrom ne plaseaza in adevarata competitie la care trebuie sa faca fata Romania. Incepem, prin dublarea, de la un an la altul, a fluxului investitional, sa ne apropiem de adevarata valoare pe care mediul international o asteapta de la Romania", este de parere Alexandru Popa, presedintele ARIS.