Alianţa PNL-PD şi-a prezentat punctul oficial de vedere cu privire la presupusele stenograme ale PSD apărute pe un site ulterior blocat şi mai apoi in presă. Din declaraţiile reprezentanţilor Alianţei e clar că aceasta porneşte de la premisa că stenogramele ar fi autentice.

Călin Popescu Tăriceanu, desemnat de Alianţa Dreptate şi Adevăr pentru postul de prim ministru, susţine că aceste stenograme ar fi de fapt o imagine crudă a anului 2004 in Romania şi că ar face dovada că PSD vrea să controleze Romania in cele mai mici amănunte.

Liderii PNL-PD spun că pornesc de la premisa că stenogramele sunt autentice deşi nu au furnizat nici o dovadă in acest sens. Dealtfel ei lasă in seama justiţiei verificarea faptelor ilegale pe care le-ar indica stenogramele.

Dacă justiţia nu va acţiona mai spune Călin Popescu Tăriceanu, Alianţa işi va rezerva dreptul de a atenţiona forurile Uniunii Europene.

Reprezentantul Alianţei a vrut să facă totuşi clară ideea că Alianţa nu este sursa acestor stenograme.

Subiectul este sensibil, a sugerat Călin Popescu Tăriceanu, şi faptul că ne referim la el ar putea da apă la moară celor care pun scurgerea de informaţii pe seama Alianţei.

Stenogramele

Este vorba de 28 de documente, apropape 1.500 de pagini, despre care se spune că ar fi stenograme originale din şedinţele PSD de la Delegaţia Permanentă.

Documentele au apărut pe internet cu numai o săptămană inainte de alegeri.

Autorii siteului de internet nu şi-au dezvăluit identitatea şi nici nu au fost descoperiţi.

Presupusele stenograme PSD dezvăluie, printre altele modul in care partidul de guvernămant şi-ar fi subordonat instituţiile statului şi şi-ar fi exercitat influenţa asupra justiţiei.

Sunt prezentate posibile strategii de atragere a voturilor şi de control asupra instituţiilor de presă.

După mai multe ezitări, reprezentanţii PSD prin vocea vicepreşedintelui Octav Cozmancă au negat autenticitatea unor astfel de documente.