Crima organizata, coruptia si traficul de persoane sunt principalele probleme cu care se confrunta Bulgaria, la mai putin de trei saptamani de la incheierea formala a negocierilor cu Uniunea Europeana. Potrivit raportului intocmit de britanicul Geoffrey van Orden cu privire la pregatirile de aderare ale vecinilor de la sud de Dunare si Guvernului de la Sofia i-au ramas multe restante de rezolvat.

Documentul a fost dezbatut miercuri in Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, cu cateva minute inainte de discutarea raportului privind Romania.

11 ARTICOLE. Raportorul pentru Bulgaria al Legislativului Uniunii Europene (UE), Geoffrey van Orden, a intocmit un document destul de "sarac": doar 11 articole, fata de 37, cate a numarat raportul pentru Romania al socialistului francez Pierre Moscovici.

In numele parlamentului European, van Orden le cere autoritatilor bulgare sa combata mai convingator crima organizata, coruptia si traficul de persoane si sa faca pasi mai importanti in rezolvarea problemei minoritatii rrome. Nici bulgarii nu par sa fie scutiti de probleme in sistemul de adoptii.

"Cerem clarificarea si intarirea responsabilitatilor ministeriale intr-o singura agentie si o mai mare transparenta in adoptiile internationale", se arata in raport.

Din punct de vedere economic, Bulgaria este conformata drept economie de piata functionala, cu amendamentele ca rata somajului continua sa fie ridicata, standardul de viata al oamenilor obisnuiti este modest, iar multi dintre tinerii educati si cu calificari profesionale inalte aleg sa emigreze, lasand Bulgaria "descoperita" in sectoare-cheie.

AMENDAMENTE SEVERE. Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe au propus 39 de amendamente, care subliniaza, ca si in cazul Romaniei, probleme pe care raportul le mentioneaza doar in treacat. Europarlamentarul Francesco Enrico Speroni doreste ca in raport sa se mentioneze ca, in ciuda reformei administratiei publice din Bulgaria, "beneficiile inca nu sunt garantate, asa cum ar trebui".

"Bulgaria trebuie sa-si dezvolte structurile necesare pentru a aplica reforma administratiei publice", crede si Alexander Graf Lambsdorff. O strategie clara privind asigurarea unei justitii transparente si pentru imbunatatirea conditiilor de munca ale judecatorilor face obiectul unui alt amendament.

Grupul ecologistilor a propus un amendament prin care se cere Bulgariei "sa puna capat hartuirii si jefuirii de catre functionari a cetatenilor din statele UE care tranziteaza tara". Cel mai neobisnuit amendament ii apartine tot lui Francesco Enrico Speroni.

"Consideram ca, asa cum se prezinta acum lucrurile, progresele Bulgariei sunt neadecvate, iar aceasta tara nu este pregatita sa semneze Tratatul de Aderare", suna amendamentul lui Speroni.