In opinia sefului statului, care candideaza pentru locul intii la Senat pe listele Uniunii, nu a fost vorba despre “mita electorala”. Intrebat cum apreciaza gestul respectiv, avind in vedere ca legea electorala interzice acest lucru, Iliescu a spus: “Nu e chestie electorala. Probabil ca oamenii de acolo, de la sector, cunoscindu-i...

e un gest in sprijinul oamenilor mai necajiti, ca, ati vazut, erau printre ei pensionarii cu cele mai slabe venituri. N-am cunoscut treaba aceasta, dar nu pot decit sa apreciez asa ceva, adica e un gest de generozitate”.

Presedintele a negat ca intilnirea de miercuri seara ar fi fost o manifestare electorala, precizind ca “au fost chemati ca pensionarii sa se intilneasca cu presedintele si cu ministrii”. Intilnirea a avut insa caracter pur electoral, ceea ce inseamna ca atit Iliescu, cit si ministrii si-au facut campanie pe bani publici, folosind logistica presedintiei, respectiv a guvernului.

Iliescu: “Si ce va deranjeaza, dom’le? Asta e mita electorala?!”

Intrebat daca miercuri seara nu cumva a fost vorba despre “mita electorala”, Ion Iliescu a raspuns: “Ce are una cu alta?!”. La insistentele jurnalistilor, care au repetat ca legea electorala interzice acordarea de bani, presedintele Iliescu a afirmat: “Cind se face pe acest fundal, cu aceasta motivatie, da. Dar a fost o intilnire cu pensionarii, n-a fost un miting electoral”.

Chestionat in legatura cu faptul ca pensionarii au primit si pungi cu semnele electorale ale Uniunii PSD+PUR, care contineau, pe linga materiale electorale, cafea si bomboane, Iliescu a raspuns: “Si ce va deranjeaza, dom’le? Nu pricep. Asta e mita electorala?! Omul voteaza ce simte el si ce vrea el, nu asta influenteaza lumea”.

Seful statului a vorbit la un pahar

La finalul manifestarii PSD+PUR, pensionarii au primit, potrivit Mediafax, cite 150.000 de lei si pungi cu materiale electorale, precum si cafea si bomboane. Majoritatii pensionarilor care au participat la reuniune li s-au dat, inaintea manifestarii, niste bonuri. Intrebati despre utilitatea acestora, cei mai multi au spus ca nu stiu la ce folosesc, dar ca vor vedea la final.

Pensionarii i s-au plins lui Iliescu de pensiile mici, medicamentele scumpe, costurile ridicate ale intretinerii. Intre timp, mai multi pensionari au parasit sala. Ministrul muncii, Dan Mircea Popescu, a fost contrazis cind a sustinut ca pensia medie este in jur de 2,8 milioane lei, strigindu-i-se: “Nu este adevarat”.

Pensionarii au inceput sa vocifereze, iar o femeie a mers la prezidiu si i-a aruncat lui Iliescu talonul ei de pensie pe masa, spunindu-i ca are doar 1,2 milioane lei. Pe Iliescu nu l-a interesat si i-a spus: “Luati-l, doamna, de aici!”.

Vociferarile au continuat in sala, moment in care presedintele a luat un pahar cu apa de pe masa si a inceput sa vorbeasca spre el ca si cum ar fi fost un microfon. Dindu-si seama de eroare, a lasat paharul si a luat microfonul. Pensionarilor prezenti le-au fost oferiti, dupa cum scrie Mediafax, cei 150.

000 de lei, printre imbrinceli si tipete, cei care imparteau dind indicatii sa nu vada presa cu aparate de filmat si de fotografiat prin preajma.

La reuniune au participat candidatul pentru Senat al PSD+PUR, Ion Iliescu, ministrii-candidati Dan Ioan Popescu, Ionel Blanculescu si Dan Mircea Popescu, consilierul prim-ministrului Elena Dumitru, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, si presedintele Casei Nationale de Pensii, Ion Giurescu.

Legea interzice mita electorala

Biroul Electoral Central a stabilit, pe 25 octombrie, ca prin bunuri care nu pot fi date de candidati sau partide in campania electorala se inteleg acele obiecte care au o valoare economica semnificativa, precum si marfuri de utilitate, alimentare (alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun) sau nealimentare.

Conform articolului 102 alineatul 1 din Legea alegerilor parlamentare, “promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator in acelasi scop constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la cinci

ani”.

Alianta sesizeaza BEC

Reprezentantul PD in BEC, Ioan Onisei, a anuntat ca va cere, in sedinta de astazi a Biroului Electoral Central, ca sesizarea cu privire la banii care au fost dati pensionarilor la o intilnire electorala cu Ion Iliescu sa ajunga la Parchet. “Acest caz este de competenta Parchetului pentru ca mita electorala se pedepseste penal”, a precizat Ioan Onisei.

Intr-un comunicat difuzat ieri, Alianta PNL-PD “condamna modul suburban prin care PSD incearca sa cumpere, la propriu, voturile pensionarilor”. “Liderii PSD nu le-au aruncat decit firmiturile de la festinul clientelei politice si o doza mortala de aroganta pensionarilor”, protesteaza Alianta D.A.