Nici Statele Unite, nici Uniunea Europeana nu sunt dispuse sa recunoasca rezultatele definitive ale alegerilor din Ucraina. In schimb, presedintele Rusiei l-a felicitat pentru a doua oara pe candidatul declarat invingator, Viktor Ianukovici.

Opozitia a depus ieri la Curtea Suprema contestatia oficiala fata de rezultatele oficiale ale scrutinului, care-l dau castigator pe Viktor Ianukovici, cu 49,46 la suta. Acesta i-a lansat rivalului sau o oferta de convorbiri directe, respinsa de Iuscenko.

Candidatul prooccidental a adresat sefilor statelor si institutiilor europene apelul sa nu recunoasca rezultatele alegerilor prezidentiale din Ucraina si, in acelasi timp, sa intervina pe langa presedintele Leonid Kucima pentru a-l determina sa se abtina de la evolutia in forta a evenimentelor si sa predea puterea presedintelui legitim al Ucrainei.

El a negat totusi scenariul vehiculat de rivalul sau, potrivit caruia alegerile au divizat Ucraina. "Scrutinul nu a dus si nu va duce la scindarea tarii dupa nici un criteriu, inclusiv pe axa "est-vest", a declarat Iuscenko. Apelul sau la greva generala si-a aratat ieri primele efecte, o data cu blocarea autostrazilor europene din vestul Ucrainei.

Profesorii din toata Ucraina au raspuns prompt apelului la greva, dar rebeliunea se profileaza si in interiorul fortelor armate. Un barbat in uniforma, prezentandu-se drept colonel in Ministerul Apararii, a chemat fortele de securitate sa se alature Opozitiei. "Veti fi eroi si veti fi acoperiti cu flori, nu cu rusine", a spus Mikola Feluk.

Occidentul nu recunoaste

Secretarul de stat al SUA, Colin Powell, a declarat ca Washingtonul nu poate recunoaste legitimitatea rezultatelor alegerilor prezidentiale din Ucraina. "Ele nu corespund standardelor internationale si nu au fost cercetate numeroasele reclamatii cu privire la nereguli si abuzuri reale", a spus secretarul de stat in exercitiu.

Seful diplomatiei europene, Javier Solana, vorbind despre importanta Ucrainei pentru stabilitatea continentului si despre planul de actiuni din cadrul politicii europene de buna vecinatate, care va fi finalizat in curand si prin care se reglementeaza inclusiv fondurile comunitare ce vor fi puse la dispozitia Kievului, a atras atentia ca "vor fi consecinte" daca rezultatele vor fi validate.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a refuzat sa dea detalii concrete, preferand pentru moment sa nu ia in calcul aceasta posibilitate.

In timp ce un important reprezentant al UE, ministrul de Externe german, Joschka Fischer, s-a raliat sugestiei lui Iuscenko de organizare a unor noi alegeri, la Kiev a sosit ieri-dimineata, pentru medierea crizei, fostul lider polonez Lech Walesa.

Presedintele Kucima a solicitat medierea Lituaniei si a Poloniei in criza politica de la Kiev.

Dupa anuntarea rezultatelor oficiale, presedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat din nou pe premierul favorabil Moscovei, asa cum o facuse si luni. Victoria lui Ianukovici "va aduce parteneriatul ruso-ucrainean la un nou nivel", se spune in mesajul Kremlinului.

Acest mesaj si-a pus amprenta asupra Consiliului Rusia-UE desfasurat ieri la Haga, cel mai tensionat summit de cand a fost creata aceasta institutie.

Otravit cu dioxina?

Imbatranirea faciesului lui Viktor Iuscenko in cateva zile poate fi cauzata de o otravire cu dioxina, sustine profesorul britanic John Henry. Schimbarea de fizionomie a politicianului ucrainean le aminteste specialistilor de accidentul de la Seveso (Italia).

In 1976, in urma emanatiei accidentale a 20 de kilograme de dioxina, fetele mai multor copii aflati in zona contaminata s-au umplut, in cateva ore, de rani asemanatoare unor arsuri. Dar presa din Austria, tara unde s-a tratat Iuscenko in aceasta vara, emite indoieli la scenariul otravirii cu dioxina, spunand ca ar fi fost nevoie de o cantitate prea mare pentru a afecta fizionomia unui adult.

Medicul care l-a ingrijit la Viena pe Iuscenko, Nikolai Korpan, spune ca pricina imbolnavirii sale este "o necunoscuta totala".