18 milioane de votanti

Aproape 18 milioane de romani sunt asteptati la urne, duminica, in 17.564 de sectii de votare - amenajate in peste 3.000 de localitati, in 90 de state - pentru a desemna presedintele Romaniei din urmatorii cinci ani si pe membrii din urmatorii patru ani ai viitorului Parlament.

Cand votam

Procesul de votare va incepe la ora 7.00 si va lua sfarsit la ora 21.00, Biroul Electoral Central (BEC) precizand ca este exclusa, sub orice forma, depasirea intervalului orar alocat alegerilor.

Capitala

Aproape zece la suta din electoratul tarii este concentrat in Capitala, cei 1.759.831 de bucuresteni cu drept de vot fiind asteptati sa-si exprime optiunile electorale. Circumscriptia electorala a Capitalei va numara si voturile celor peste 243.000 de romani din afara granitelor, precum si pe cele exprimate de 1.506 militari aflati in misiuni in strainatate.

Total sectii

Pentru scrutinul din 28 noiembrie vor fi amenajate 17.564 de sectii de votare, dintre care 142 sunt in strainatate, la misiunile diplomatice si consulare din 90 de state, precum si la 26 de consulate onorifice.

Cum votam

Numai in baza buletinului sau a cartii de identitate. Exceptie fac romanii care, in ziua votarii, se afla pe teritoriile altor state (ei urmand sa voteze numai in baza pasaportului) si militarii in termen sau studentii unitatilor de invatamant militare (care vor vota numai in baza carnetului de serviciu).

Evidenta Persoanei

Toate birourile din tara ale Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei (DGEIP) vor avea program prelungit sambata (intre orele 8.00-20.00), iar duminica, in ziua alegerilor generale, vor fi deschise incepand de la ora 8.00 si pana la incheierea votarii, pentru a putea raspunde solicitarilor cetatenilor care vor sa obtina acte de identitate.

Resedinta schimbata

In ziua votarii, persoanele care si-au stabilit resedinta cu cel putin trei luni inainte de alegeri in circumscriptia respectiva si care nu sunt cuprinse in listele suplimentare pot fi inscrise pe astfel de liste, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, pe baza actului de identitate.

Cate urne

In functie de numarul alegatorilor trecuti pe listele permanente, sectiile de votare vor avea fie o singura urna (in care vor fi introduse buletinele de vot pentru Presedintie, Senat si Camera Deputatilor), fie cate trei urne (pentru a aduna separat optiunile pentru presedinte, senatori si deputati).

Efort bugetar

Pentru organizarea alegerilor generale au fost alocate 844,603 miliarde de lei, din care autoritatile au cheltuit 233 miliarde de lei pentru cele peste 2.000 tone de hartie necesara tiparirii buletinelor de vot, pentru confectionarea stampilelor si achizitionarea timbrelor autocolante.

Paza si ordine

Pentru paza sectiilor de votare si mentinerea ordinii publice in ziua alegerilor locale au fost asigurate, la nivel national, efective de peste 50.000 de cadre ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI): 32.000 de politisti, 15.000 de jandarmi, 4.400 de politisti de frontiera, 1.550 de pompieri, 2.

700 de lucratori din cadrul serviciilor de evidenta informatizata a persoanei, 130 de cadre ale protectiei civile si 1.400 de gardieni publici.

Noul presedinte

Potrivit legii, este declarat castigator al mandatului de presedinte al Romaniei candidatul care a intrunit jumatate plus unu din optiunile persoanelor cu drept de vot valabil exprimate. Daca nici unul dintre candidati nu intruneste aceasta pondere, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 12 decembrie a.c..

Medici la sectii

Pentru a asigura asistenta medicala de urgenta, peste 500 de echipe mobile, alcatuite din medici si asistenti medicali, si 710 ambulante vor fi prezente la sectiile de votare din intreaga tara. De asemenea, si unitatile sanitare publice se pregatesc pentru scrutinul de maine.

In acest sens, in spitale, vor fi organizate aproximativ 304 sectii de votare, astfel incat bolnavii internati sa isi poata exercita dreptul de vot.

Adrian Nastase - PSD+PUR

Ca prim-ministru, am construit fundatia unei integrari bune. Ca presedinte, ma voi asigura nu numai ca fundatia este buna, dar voi construi si primul etaj al acestui edificiu, pentru ca oamenii sa fie protejati si sa simta binefacerile celui de-al doilea mare proiect national dupa Marea Unire. Voi fi un presedinte avocat al oamenilor.

Misiunea mea ca presedinte va fi sa ascult adevaratele probleme ale oamenilor, sa le inteleg si, mai ales, sa le rezolv. Ca presedinte, voi asculta cetatenii abuzati de autoritati si le voi apara interesele in diminuarea risipei si a coruptiei din administratie. Voi fi un presedinte care va scoate definitiv saracia din tara.

In toata istoria Romaniei, noi nu am avut niciodata constanta unei vieti bune. Mereu, dupa o perioada mai buna, a urmat o perioada mai slaba. Civilizatia inseamna continuitatea momentelor bune, inseamna siguranta pentru generatii intregi de oameni. Asta vrem sa facem noi acum.

Mandatul actual inseamna continuitatea binelui in Romania si eliminarea din tara a fricii de incertitudini, de nesiguranta, de instabilitate si dezordine.

Vreau sa-mi asum un angajament: voi lupta pentru un mandat de slujire responsabila a intereselor tuturor cetatenilor tarii, pentru un mandat al dezvoltarii si modernizarii Romaniei, pentru un mandat al continuitatii lucrurilor bune realizate in tara, pentru un mandat al curateniei morale in raporturile dintre guvernanti si cetateni. Suntem o echipa.

Nu putem sa reusim decat solidari, in spirit de unitate, pentru viitorul Romaniei!

Traian Basescu - PNL-PD

Nici un politician implicat in frauda nu va scapa justitiei, pe care Alianta o va face independenta. Hotia trebuie sa inteleaga ca, incepand cu 29 noiembrie, nu mai are loc in clasa politica romaneasca. Hotia va trecea in cea mai neagra opozitie cu Guvernul Romaniei si cu presedintele tarii.

In calitate de presedinte al Romaniei, voi avea grija ca tot ceea ce inseamna mediu de afaceri, viata sociala sa fie corect reprezentate, sa fie sprijinite, pentru ca un mediu de afaceri sanatos va face o societate sanatoasa. Un mediu de afaceri sanatos va crea locuri de munca. Un mediu de afaceri sanatos va genera sanse tot mai mari pentru generatia tanara.

Un mediu de afaceri sanatos va face Romania sa poata fi integrata fara socuri puternice, fara a resimti socul integrarii la 1 ianuarie 2007. Avem, ca obiectiv major de politica externa, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Guvernul Aliantei va considera negocierile ca fiind definitive si va aplica punct cu punct tot ceea ce s-a negociat cu Comisia Europeana.

In ceea ce priveste relatia Romaniei ca membru NATO, va trebui sa ne consolidam pozitia in interiorul Aliantei Nord-Atlantice si va trebui sa o consolidam pentru ca suntem cea mai puternica tara aflata in flancul sud-estic al Aliantei. De la frontiera Romaniei incolo, incepe sa fie ori Orientul Apropiat, ori Rusia.

Romania trebuie sa garanteze pactului NATO ca nu va fi un focar de conflicte la frontiera de sud-est a Aliantei Nord-Atlantice.

Corneliu Vadim Tudor - PRM

Dragi compatrioti, ca scriitor, ca sociolog si istoric, cred ca eu va cunosc mai bine decat va cunosc toti ceilalti politicieni. Noi, romanii, ne putem mandri cu creatii epocale, prin care am luminat si am facut sa progreseze umanitatea. Din pacate, un astfel de popor genial a ajuns la pamant, si-a pierdut busola, abia isi mai duce existenta de pe o zi pe alta.

In acesti 15 ani de adanca rusine nationala, Romania a pierdut circa 300 miliarde de dolari din cauza mafiei, a jefuirii patrimoniului national, a ruinarii industriei, agriculturii, turismului, comertului. Nivelul de trai s-a prabusit la cote inimaginabile, care produc umilinta, psihoza si sinucideri. Au reaparut bolile mizeriei, care fusesera eradicate in urma cu cateva decenii.

Tara se depopuleaza de la un an la altul, fiindca romanii mor pe capete, iar cei care raman isi iau lumea in cap pentru o bucata de paine. Daca doriti sa ia sfarsit acest ciclu satanist de 15 ani, veniti alaturi de mine si de echipa mea de gospodari si incoruptibili din Partidul Romania Mare. Numai PRM nu a fost la guvernare pana acum, fiindca s-au coalizat impotriva sa fortele raului.

Numai eu pot lichida mafia care sufoca Romania. Numai eu nu am nici un cont bancar nicaieri si nu sunt amestecat in afaceri dubioase. Numai eu pot instaura o noua ordine morala in iubita noastra tara, intemeiata pe cinste, justitie sociala, solidaritate nationala, iubire fierbinte de Dumnezeu.

Nu votati pentru mine, votati pentru voi! Romani, votati marea, adevarata schimbare! Sa ma impuscati daca nu va iesi bine!

Markó Béla - UDMR

Miza alegerilor este foarte mare, fiindca cel care castiga alegerile isi asuma responsabilitatea intrarii Romaniei in UE. Bineinteles ca, daca vom reusi sa intram in UE, acest lucru va insemna ca am avut cu totii partea noastra in acest efort solidar.

In anii care vin vor avea loc schimbari radicale in Romania si aceste schimbari vor fi dirijate de cei care vor guverna in tara noastra si eu cred ca in aceasta perioada se vor decide foarte multe lucruri. Un proces de descentralizare: poti sa faci un astfel de proces astfel ca sa fie cat mai eficient si poti sa-l faci foarte formal, fara sa aiba efectul dorit.

Regionalizarea: daca unele zone sau unele regiuni, unitati administrativ-teritoriale vor fi capabile, atunci vor avea posibilitatea sa obtina finantari foarte importante din partea UE. Noi trebuie sa ne dam seama ca in anii care vin va avea loc o competitie nu numai intre tari, ci si in interiorul tarilor, si in interiorul tarii noastre.

Zonele, comunitatile, unitatile administrativ-teritoriale, judetele vor fi intr-o competitie pentru a obtine cat mai multe ajutoare, cat mai multe finantari, cat mai multe cooperari transfrontaliere si, astfel, pentru a obtine la urma urmei o posibilitate de a face un salt economic. De aceea, pentru noi toti miza este foarte mare.

In plus, trebuie sa schimbam acea birocratie, exagerata, care obliga omul de rand sa recurga cateodata la mijloace corupte sau care face posibila coruptia.

Gheorghe Ciuhandu - PNTCD

PNTCD-ul de azi nu mai este PNTCD-ul din 2000. Mesajul nostru actual este clar - unul de centru-dreapta, axat pe valori fundamentale, morale, cum ar fi proprietatea, munca, familia, dreptatea sociala, relatia cu Biserica, respectul legilor, descentralizarea si autonomia locala, dezvoltarea rurala si asa mai departe. Un vot acordat mie fara a fi acordat PNTCD este un vot care nu ne ajuta.

Principalul meu obiectiv este sa duc partidul in Parlament, nu sa ma mut din scaunul de primar al Timisoarei in cel de la Cotroceni. Din acest motiv, eu nu candidez pe nici o lista, nici la Senat, nici la Camera, iar incepand cu data de 29 noiembrie voi putea fi gasit la Primaria Timisoara.

Este cat se poate de clar ca, indiferent de zona in care traiesc, romanii reclama, in fond, aceleasi neajunsuri. De la Constanta la Botosani sau de la Timisoara la Bucuresti, observam neincrederea accentuata a populatiei in actuala clasa politica si in promisiunile exagerate ale unui candidat sau ale altuia.

Am discutat cu oameni de la tara, care au acceptat sa intre in dialog cu noi fara momeli specifice perioadelor de campanie electorala. Am vorbit cu ei despre saracie si despre lipsa titlurilor de proprietate. Am aflat ca populatia rurala este din ce in ce mai putin o masa de manevra, pacalita cu promisiuni de subventii ireale sau cu petreceri campenesti de partid.

Pe unii poti sa-i pacalesti pentru un timp. Pe altii ii poti pacali tot timpul. Dar nu poti pacali la nesfarsit un popor intreg. Iar poporul care depaseste granitele cartierului Primaverii nu mai poate fi pacalit.

Petre Roman - FDR

In alegerile care ne asteapta, foarte multi dintre dumneavoastra s-au exprimat raspicat: sa se produca o schimbare radicala a politicii din Romania. Dar o schimbare radicala a politicii nu se poate face cu aceiasi oameni si cu aceleasi partide. Aceiasi oameni si aceleasi partide vor ocupa, poate din nou, posturile, vor ocupa scaunele, dar nu se va schimba nimic pe fond.

Pentru ca sa schimbe ceva e nevoie ca presedintele viitor al Romaniei sa nu fi fost sub nici o forma, in nici o imprejurare, legat de grupurile de interese care au imbolnavit politica romaneasca de coruptie. E nevoie si de un partid nou in Parlament, fiindca altminteri partidele care sunt acum nu fac decat sa continue politica in favoarea lor, politica pentru interesele lor de partid.

De aceea, in aceasta imprejurare foarte importanta pentru viata mea, va declar cu toata solemnitatea ca, neavand nici un fel de legaturi cu asemenea grupuri de interese, sunt omul care poate sa indeplineasca functia de presedinte al Romaniei, avand o singura si unica dependenta, si anume aceea de interesul general si de interesul tarii.

Este vorba de un crez, este vorba de crezul meu pentru acesti si de-a lungul acestor 15 ani de cand sunt in politica. Este vorba de un partid nou, de un partid in majoritate format cu oameni care nu au fost angajati in politica pana acum, ceea ce este o buna garantie pentru a fi curati in politica. Este Partidul Forta Democrata din Romania.

George Becali - PNG

Inainte de Revolutie nu am acceptat sa fiu nici UTC-ist, cei care sunt de 14 ani in politica au radacini in vechile structuri comuniste. Dupa revolutie mi-a dat Dumnezeu aceste daruri, aceste virtuti pe care Dumnezeu le-a pus in mine si atunci eu am spus ca aceste virtuti, ca sa fie folositoare si sa dea roade, trebuie sa intru in politica pentru a castiga putere, pentru a face bine oamenilor.

Politica inseamna de fapt arta de a conduce, iar eu prin faptele mele am demonstrat ca sunt un bun conducator si, daca nu o faci din inima, din suflet, cu pasiune sau daca nu ai dragoste de oameni, nu ai cum sa conduci oameni daca nu ai dragoste. In ultima vreme, in Romania si chiar si in Europa se face o politica care se bazeaza mai mult pe elementele acestea materiale.

Nu se vorbeste nimic de spirit, de sufletul omului. Eu as vrea sa revolutionez politica romaneasca si, de ce nu, cea europeana. Elementul principal intr-o reusita este rugaciunea. Eu asta vreau - sa revolutionez inima, sufletul, spiritul omului.

Eu nu o vad Romania sociala, eu o vad Romania crestina, pentru ca Romania pe acest pamant este lasata cu voia lui Dumnezeu si cu binecuvantarea bisericii crestine. Nu am nici o problema de a ma lupta cu oricine. Pentru ca pe mine orice lupta ma intareste. Sa avem grija de om, de spirit. Oriunde as vedea o nedreptate, eu ma implic, nu pot, oriunde, la orice pas vad ca este nedrept, ma implic.

Jur in fata lui Dumnezeu si a tuturor romanilor ca voi face ca aceasta tara sa straluceasca ca Soarele pe cer.

Marian Petre Milut - AP

Avem nevoie de o alternativa politica reala pentru ca ne aflam in situatia dramatica de a alege aceleasi clisee de 14 ani. Avem nevoie de o alternativa economica reala pentru ca economia anului 2004 este condusa, practic, de o oligarhie care are in mana nu doar puterea politica, ci si pe cea economica.

Avem nevoie de o alternativa sociala reala, pentru ca este inadmisibil ca toti cetatenii sa asiste la un concurs de promisiuni fara nici o legatura cu realitatea. Candidez pentru ca Romania anului 2004 are probleme noi care nu pot fi rezolvate decat de oameni noi. In acest moment problema esentiala a Romaniei nu mai este integrarea in NATO sau negocierile cu Uniunea Europeana.

Prioritatea o constituie acum transformarea interna a Romaniei pentru a deveni compatibila cu Uniunea Europeana. Candidez pentru ca in cursa pentru Presedintia Romaniei s-au angajat doar oameni care urmaresc o redistribuire a rolurilor in sistem, nu o schimbare a sistemului care este fundamental corupt.

Cunosc foarte bine acest sistem pentru ca am fost obligat sa-l infrunt in cei 14 ani in care am activat ca intreprinzator. Intr-o societate ale carei valori sunt inversate, a fi competitiv fara a depinde de bani publici, a respecta legea, a plati taxele si impozitele la zi reprezinta un act de curaj.

Sunt aici pentru a va spune ca in Romania exista oameni de afaceri care au reusit, dar nu cu sprijinul sistemului corupt, ci, dimpotriva, printr-o lupta permanenta cu acesta. Sunt unul dintre acesti oameni si sunt mandru sa-i reprezint.