De anul viitor, administratorii societatilor comerciale care nu anunta Fiscul cu 60 de zile inainte de a cesiona sau instraina, sub orice forma, actiunile sau activele fixe sunt pasibili de inchisoare de la sase luni la doi ani. Fiscul nu va trebui anuntat si ca urmare nu va veni in control financiar daca actiunile sunt tranzactionate pe piata de capital.

Creste numarul inspectiilor fiscale

Specialistii firmei de consultanta KPMG spun ca aceasta pevedere din Codul Fiscal, care se va aplica de la 1 ianuarie 2005, ar putea intarzia efectuarea tranzactiei, situatie nedorita la care se adauga si cresterea numarului inspectiilor fiscale.

Tot de la inceputul anului viitor, cota de impozit aferenta veniturilor sub forma de dividende distribuite de firmele autohtone catre persoane fizice rezidente va creste de la 5 la 10%. Cota de impozit aplicata veniturilor sub forma de dividende distribuite firmelor romanesti va ramane la 10%.

In schimb, cota de 10% impozit pe profitul din vanzarea-cesionarea proprietatilor imobiliare si a titlurilor de participare se va aplica si in cazul in care contribuabilul a achizitionat proprietatea imobiliara sau titlurile de participare inainte de 1 ianuarie 2004, cu conditia ca acestea sa fie pastrate o perioada mai mare de doi ani.

De anul viitor, deducerea cheltuielilor de marketing, studiul pietei, promovarea pe pietele existente sau noi, participarea la targuri si expozitii, editarea de materiale informative proprii, nu vor mai fi conditionate de profitabilitatea firmei care le efectueaza.

Specialistii de la KPMG au aminti ieri firmelor interesate de faptul ca, de la 1 ianuarie 2005, cota impozitului pe cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta va fi mai mare decat cea "normala"de 0,5 si 1%, si va putea fi cuprinsa intre 5%.

Anul acesta aceste cote marite sunt aplicabile doar pentru cladirile dabandite inainte de 1 ianuarie 1998 si nu au fost reevaluate dupa aceasta data.

Restrictii pentru firmele cu datorii mari

In plus, firmele care au un grad mare de indatorare trebuie sa ia in considerare o majorare a capitalului social pana la finele acestui an, pentru a putea sa-si deduca cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar in 2005.

Patrick Leonard, tax partner la KPMG, a informat ieri ca, fata de un grad de indatorare 1, permis pana in prezent, de la 1 ianuarie va fi permis un grad de indatorare a capitalului de maximum 3. Se elimina insa posibilitatea deducerii dobanzilor si pierderilor din diferente de curs in limita a 10% din cifra de afaceri.

Gradul de indatorare se stabileste ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul si sfarsitul anului.

Cheltuielile pot fi deduse fara nici o limitare in cazul creditelor contractate de la o societate abilitata (banci, cooperative de credit, societati specializate legiferate, societati de leasing - doar pentru contractele de leasing). Problema deducerii dobanzilor si diferentelor de curs valutar se ridica numai in cazul imprumuturilor de la alte institutii sau de la actionari si afiliati.

Pentru creditele acordate de afiliati sau actionari, Codul Fiscal introduce niste limite de dobanda. Astfel, la imprumuturile in valuta sunt deductibile cheltuielile pentru o dobanda de pana la 9%, in timp ce la finantarile in lei diferentele pozitive dintre dobanda aplicata la credit si dobanda de referinta a BNR nu este deductibila.

Nicolae Done, tax partner la KPMG, a precizat ca si imprumuturile cu scadenta de pana la un an care, prin reesalonare, depasesc 12 luni vor fi luate in calcul la determinarea gradului de indatorare.