Reprezentanti ai celor doi candidati la Presedintia Ucrainei continua negocierile pentru gasirea unei solutii de depasire a crizei provocate de posibila fraudare a turului al doilea al scrutinului pentru functia suprema in stat. Sambata, Parlamentul de la Kiev a respins rezultatul care il dadea invingator pe candidatul Puterii, premierul pro-Moscova, Victor Ianukovici.

Candidatul Opozitiei liberale, Victor Iuscenko, participa la negocieri mediate de reprezentanti europeni. De asemenea, Parlamentul a cerut repetarea turului al doilea, insa actiunile Parlamentului in acest sens sunt pur simbolice, desi ar putea netezi calea catre repetarea scrutinului, dupa ce Legislativul a votat si dizolvarea Comisiei Electorale Centrale.

Miercuri, Comisia Electorala Centrala l-a declarat pe Ianukovici invingator al scrutinului, insa protestele lui Iuscenko, ale suporterilor sai, dar si ale observatorilor internationali s-au facut auzite chiar inaintea difuzarii rezultatelor finale.

Decizie la nivel inalt

Pentru repetarea alegerilor este necesar ca Parlamentul sa aprobe schimbarea legislatiei. In plus, decizia finala apartine Curtii Supreme si insusi presedintelui in exercitiu, Leonid Kucima. Parlamentarii au anuntat ca intentioneaza sa analizeze luna viitoare Legea electorala, solicitand totodata continuarea dialogului politic.

Pe de alta parte, ei le-au cerut sustinatorilor Opozitiei, care se afla in a saptea zi de proteste, sa nu mai blocheze accesul in cladirile guvernamentale. Anuland rezultatul alegerilor, Parlamentul sustine ca scrutinul nu reprezinta vointa poporului ucrainean.

Comisarul european al Afacerilor Externe, Javier Solana - unul dintre numerosii negociatori - a avut intrevederi cu ambele parti implicate in conflict. Potrivit oficialului european, ambele parti au cazut de acord asupra necesitatii de a se evita violenta. "Suntem ingrijorati de modul in care s-a desfasurat procesul electoral (...).

Ucraina este o tara extrem de importanta pentru Europa, dar situatia democratiei trebuie ameliorata", a avertizat Solana.

Ziarist batut de sustinatorii lui Ianukovici

Un ziarist ucrainean, angajat al saptamanalului de opozitie "Ukraina tentr", a fost agresat de un grup de necunoscuti la Kirovohrad, in centrul tarii, a anuntat ieri redactorul-sef al publicatiei, Efim Marmer. Hennadi Ribcenkov a fost atacat dupa o manifestatie de sustinere a candidatului Opozitiei, Viktor Iuscenko.

El a reusit sa ajunga acasa, unde si-a pierdut cunostinta, a declarat Marmer, adaugand ca ziaristul nu a fost internat in spital. "Agresorii, in numar de cinci sau sase, i-au cerut ca, incepand de acum, sa scrie in favoarea premierului Viktor Ianukovici", a precizat sursa citata.