Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a dat recent publicitatii, pentru prima data, amanunte legate de contractul de securizare a granitelor incheiat cu EADS Deutschland GmbH, contract ale carui prevederi au fost considerate pana acum secret de stat.

Potrivit datelor facute publice de MAI, contractul, care are o valoare-cadru de 650 de milioane de euro, se va derula in perioada 2004 - 2009, iar securizarea granitelor se va face in trei etape, stabilite strict de ministerul de resort.

In prima etapa, care dureaza din octombrie 2004 pana in decembrie 2006, EADS se va ocupa de securizarea frontierei Romaniei cu Republica Moldova si Marea Neagra, precum si de cresterea masurilor de securitate de pe aeroporturile din Bucuresti.

A doua etapa, care se deruleaza din ianuarie 2007 pana in iulie 2008, are in vedere securizarea frontierei cu Ucraina si Serbia - Muntenegru, precum si sporirea masurilor de securitate de pe celelalte aeroporturi internationale din tara noastra. In ultima etapa, care dureaza din iulie 2008 pana in decembrie 2009, va fi securizata granita Romaniei cu Ungaria si Bulgaria.

De remarcat ca in datele date publicitatii de MAI se arata ca, pentru a plati cele 650 de milioane de euro catre EADS, Romania se va imprumuta de pe pietele externe.

De altfel, sursa citata arata ca suma de 650 de milioane de euro "asigura realizarea partii clasificate, cu caracter secret, din cadrul Proiectului privind Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei pentru cele 21 de institutii publice cu responsabilitati la frontiera".

MAI ofera explicatii tardive pentru alegerea EADS

MAI foloseste prilejul pentru a explica pe larg de ce a atribuit fara licitatie acest important contract tocmai concernului german EADS, contract care face parte din cadrul unui proiect integrat de securizare a granitelor in valoare de cel putin 1 miliard de euro.

Motivele sunt numai doua, dar extrem de simple: calitatea echipamentelor si serviciilor, dar si graba lor de a incheia mai repede acest contract. "Aceasta procedura (negocierea cu un singur partener, n. red.) a permis atribuirea in cel mai scurt timp posibil a contractului, orice alta procedura necesitand o perioada de timp considerabila", spun oficialii Ministerului de Interne.

Ei mai afirma si ca "orice intarziere in proiectarea si implementarea Sistemului Integrat de Securitatea Frontierei de Stat a Romaniei ar fi condus la neonorarea angajamentelor asumate de tara noastra in procesul de integrare in Uniunea Europeana".