Formatiunile politice s-au acuzat ieri reciproc ca au aplicat metoda "suveica" in procesul de votare, ducand votantii simpatizanti cu autobuzele pe la mai multe sectii de votare.

Birourile electorale au primit mai multe sesizari privind transportarea cu autobuze sau microbuze a unor grupuri de cetateni pe la mai multe sectii de votare, pentru a vota de mai multe ori, fiind folosit si procedeul "suveica".

Prima reclamatie a venit din partea Aliantei D.A. PNL-PD, care a sesizat Biroul Electoral Central si Directia Generala de Politie Ilfov ca "inca de la primele ore ale diminetii, PSD a dat «unda verde» uneia dintre cele mai grave incalcari ale legii menite sa deturneze rezultatul alegerilor in favoarea partidului de guvernamant".

Reprezentantii Aliantei au observat ieri, la ora 9.00, ca din fata sediului Directiei Generale a Finantelor Publice Ilfov, situat pe Strada Lucretiu Patrascanu din Bucuresti, au pornit doua autobuze in care se aflau aproximativ o suta de functionari publici ai acestei institutii.

Autobuzele - cu numerele de inmatriculare SB-05-DTP si B-75-AXI - s-au oprit, pe rand, la trei sectii de votare din localitatea Voluntari. Ele au fost urmarite de reprezentantii presei din Romania, dar si de jurnalisti din strainatate, care au constatat ca functionarii respectivi au intrat pentru a vota in sectiile nr. 33, 34 si 35 din Voluntari.

Functionarii primeau, inainte de a intra in sectiile de votare, buletine de vot stampilate cu votat pe patrulaterul UN PSD+PUR, iar la iesire predau buletinul de vot in alb primit din sectie.

"Suveica" in Gara de Nord

UN PSD+PUR a sesizat, la randul ei, ca ieri, la ora 10.00, in fata Muzeului CFR de langa Gara de Nord din Capitala, au parcat 3 autobuze, pavoazate cu afise cu Traian Basescu. Din acestea au coborat peste 120 de persoane, care au pornit incolonate spre sectia de votare din Gara de Nord.

Intrarea acestei coloane in sectia de votare din Gara de Nord a fost facilitata de reprezentantul PD in aceasta sectie.

"Daca aceste practici ilegale vor continua si cetatenii cu drept de vot vor fi dusi de Alianta PNL-PD sa voteze atat in Bucuresti, cat si in provincie, prin metoda «suveica», se va ajunge ca numarul celor care au votat astazi sa depaseasca numarul cetatenilor cu drept de vot!", se spune in comunicatul UN PSD+PUR.

Tot UN PSD+PUR a reclamat si ca "la sectia de vot nr. 936 din cadrul Scolii nr. 311, Primaria Sectorului 6 a adus cu autobuze numerosi militari in termen de la Stadionul Steaua, care au votat in aceasta sectie, contrar prevederilor legale in vigoare".

UN PSD+PUR a mai reclamat ca "in Buzau, la sectia de votare nr. 230 din comuna Glodeanu Silistea au votat aproximativ 90 de persoane, turisti sositi in ziua votului cu un autocar supraetajat de culoare gri, avand inscriptia SRL Draghici Bucuresti, cu numarul de inmatriculare B-69-GEO, insotit de doua autoturisme marca Mercedes cu numarul B-02-RAS si marca Fiat cu numarul B-04-DJB.

Asociatia Pro Democratia

a vazut microbuze cu votanti in Pantelimon

Observatorii Asociatiei Pro Democratia au reclamat la Biroul Electoral Judetean Ilfov ca in comuna Pantelimon mai multe persoane, imbarcate in cateva microbuze, au fost aduse sa voteze la sectiile 146 si 147, din incinta Gradinitei

nr. 14, situata pe Strada Biruintei din aceasta localitate. Purtatorul de cuvant al APD, Andreea Sorescu, a declarat ca observatorii asociatiei au fost amenintati, in afara sectiilor de votare, de catre persoane nemultumite ca acestia au sesizat la Biroul Electoral Judetean despre situatia creata. Din cauza amenintarilor, observatorii APD au parasit cele doua sectii de votare.

Tentative de frauda electorala sau neglijente?

Sectiile de votare s-au confruntat ieri cu mai multe incidente care, pana la elucidarea faptelor, ar putea fi considerate drept tentative de fraude electorale sau simple neglijente.

Buletine de vot disparute

Cea mai importanta disparitie de buletine de vot s-a inregistrat la Mangalia. Biroul Electoral Judetean (BEJ) Constanta a anuntat, duminica dimineata, ca un sac in care se aflau 1.500 de buletine de vot de la sectia 226 din Gara Mangalia a disparut inainte de inceperea procesului electoral.

Presedintele BEJ, Mihaela Serban, a declarat ca, sambata seara, presedintele sectiei de votare, Camelia Cioxan, s-a prezentat la BEJ si a declarat ca a pierdut sacul cu toate documentele primite. Cioxan a afirmat ca nu isi aminteste ce s-a intamplat si daca a luat sau nu buletinele de vot de la tipografie.

Ea a sustinut ca, in momentul in care a ajuns la Mangalia, sacii au fost descarcati de alte persoane si depozitati la sediul unei firme. Duminica dimineata, fiecare presedinte de sectie de votare a preluat sacii cu buletinele, dar cel de la sectia 226 disparuse.

In Caransebes, de la sectia de votare 88 au disparut fara urma 500 de buletine de vot. "Cred ca este vorba de o incurcatura. Mai mult ca sigur, buletinele au ajuns la alta circumscriptie. Nu cred ca au fost furate", a declarat presedintele sectiei, Marius Fratila.

In sectia de votare din satul Budesti, judetul Vrancea, s-a constatat lipsa unui pachet cu 99 de buletine de vot pentru Camera Deputatilor, iar intr-o sectie din comuna Visina, judetul Olt, lipseau 650 de buletine pentru alegerea Presedintelui.

Stampile disparute

Procesul de votare la o sectie din comuna ilfoveana Cernica a fost oprit, duminica, dupa ce membrii comisiei au observat disparitia uneia dintre cele sase stampile. O stampila de vot a disparut si de la o sectie de votare din Targu Mures, la nici doua ore de la deschiderea oficiala a sectiilor de votare. Presedintele sectiei de votare a anuntat Politia si Biroul Electoral Judetean.

Pachete pentru votanti

Uniunea Nationala PSD+PUR a semnalat ca Alianta PNL-PD a distribuit, ieri, numeroase pachete continand bunuri materiale cetatenilor din comuna Dragodana, judetul Dambovita, pentru a influenta optiunea de vot a electoratului. Potrivit comunicatului Uniunii, actiunea s-a derulat la sectia de votare nr. 202 din cadrul Scolii Generale Dragodana.

PSD l-a reclamat pe Basescu

Uniunea PSD+PUR a inaintat ieri la BEC o sesizare impotriva lui Traian Basescu, pe motiv ca acesta a incalcat prevederile Legii alegerii Camerei Deputatilor si Senatului prin declaratiile facute dupa exercitarea dreptului de vot.

In opinia PSD+ PUR, prin aceste declaratii, Basescu a continuat campania electorala si dupa termenul prevazut de lege. Purtatorul de cuvant al Uniunii, Titus Corlatean, a precizat ca Traian Basescu a incalcat art. 97 lit. r din Legea alegerilor generale, dand dovada de "dispret" pentru lege.

El a aratat ca acest lucru este o contraventie care se pedepseste cu amenda.

Dupa iesirea de la vot, liderul PD Traian Basescu si-a exprimat convingerea ca, in situatia in care Alianta PNL-PD nu va castiga alegerile, "ceea ce este extrem de putin probabil", Guvernul Adrian Nastase "nu va mai fi capabil sa mai inainteze in procesul de aderare", avand in vedere ca va trebui "sa dea socoteala pentru modul in care un partid politic, fie el si legitim ales, a luat

practicile Partidului Comunist".

Urna mobila nu stie limba maghiara

Un alegator i s-a plans ieri candidatului UDMR la Presedintia Romaniei, Markó Béla, ca nu i-a fost inregistrata cererea pentru urna mobila intrucat era formulata in limba maghiara.

Markó i-a promis alegatorului care solicitase urna pentru o ruda de-a sa netransportabila ca problema lui se va rezolva si l-a insarcinat pe vicepresedintele executiv al UDMR, László Borbely, sa se ocupe de sesizare. Deputatul László Borbely l-a ajutat pe cetatean sa traduca cererea in limba romana si a depus-o la presedintele sectiei de votare.

Presedinte, Senatori, Deputati=PSD

Reprezentantii PRM si ai Actiunii Populare (AP) au sesizat ieri ca in mai multe sectii de votare din Bucuresti se incearca manipularea alegatorilor, in speta fiind vorba despre inscriptiile de pe urnele destinate buletinelor de vot.

Prin reprezentantii sai, PRM a sesizat ieri Biroul Electoral Municipal (BEM) in legatura cu faptul ca in trei sectii de votare din sectorul 4 inscriptiile de pe urnele de vot destinate sufragiilor pentru Presedintie, Senat si Camera Deputatilor au fost prescurtate din dispozitia presedintilor birourilor sectiilor de votare.

Drept urmare, pe urne au ramas doar initialele celor trei institutii, respectiv P, S si D. Doi reprezentanti ai BEM au plecat sa verifice situatia de la sectiile 732, 640 si 595.

Acelasi lucru l-a sesizat si candidatul AP la Presedintie, Marian Milut (foto). Insotit de sotie si de cantaretul Adrian Daminescu, Milut a remarcat ca in sectia de vot urnele erau dispuse in asa fel incat se putea citi inca de la intrare "PSD". De altfel, aceasta situatie a fost sesizata si de un membru din comisia de votare din partea Aliantei D.A., Ioana Tanase.

Vicepresedintele sectiei de votare a explicat insa ca urnele erau dispuse initial in alta ordine, insa au ajuns in pozitia respectiva deoarece s-a facut loc in interiorul sectiei pentru ca un grup de sustinatori ai lui Milut sa poata intra impreuna cu candidatul lor.

Pro Democratia, in centrul unor incidente

Acreditati in calitate de observatori la alegerile generale, reprezentantii Asociatiei Pro Democratia s-au plans de unele abuzuri petrecute in sectiile de votare asupra unora dintre ei. Membrii ONG-ului condus de Cristian Parvulescu sustin ca in unele cazuri au fost agresati verbal sau amenintati.

Asociatia Pro Democratia din Arad a anuntat ca va face o sesizare la Biroul Electoral Judetean privind unele nereguli constatate la sectiile de votare din comuna Tarnova, unde observatorul ar fi fost agresat verbal si amenintat de primarul localitatii.

Potrivit conducerii locale a Pro Democratia, observatorul delegat la Tarnova, Nicoleta Ban, a sesizat faptul ca primarul Florin Farcasiu (PNL) se plimba "nejustificat de mult prin sectiile de votare, influentand prin prezenta sa optiunile de vot".

Observatorul a mai reclamat ca in localitate exista afise electorale langa sectiile de votare, barurile din apropiere functioneaza si servesc bauturi alcoolice, iar in cabinele de vot intra cate doua sau trei persoane.

In urma acestor sesizari, primarul s-ar fi enervat si ar fi amenintat-o pe reprezentanta Pro Democratia, spunandu-i ca "nu stie cu cine se pune" si nu i-ar mai fi permis sa ceara informatii de la presedintii sectiilor de votare. "Toate aceste aspecte le vom sesiza in scris la BEJ in cursul zilei.

I-am atras atentia primarului ca nu are ce cauta prin sectii decat in calitate de alegator", a declarat pentru Mediafax presedintele Pro Democratia Arad, Adrian Tamas.

Exclus din sectia de votare

Pe de alta parte, un observator al Asociatiei Pro Democratia a fost exclus din sectia de votare nr. 369, din comuna clujeana Chinteni, pe motiv ca ar fi intervenit in procesul electoral, fiind scos din cladire de catre politisti.

Presedintele sectiei de votare, Maria Suciu, a declarat ca a luat decizia suspendarii acreditarii pe motiv ca observatorul Ioana Sultani ar fi intervenit in procesul electoral. "Ne-a atras atentia sa indepartam afisele electorale care sunt amplasate la mai putin de 500 de metri de sectie, desi acestea au fost puse in campania electorala.

Apoi s-a legat de faptul ca intra cate doi soti in cabina sa voteze. Or la tara sunt oameni batrani si nu vad prea bine si nu este mare greseala daca intra sotul si sotia sa voteze in aceeasi cabina", a explicat Maria Suciu.

Judecatorul Cristi Danilet, membru in Biroul Electoral Judetean Cluj, a declarat ca suspendarea a fost confirmata de BEJ, care a dispus indepartarea observatorului Pro Democratia din sectia de votare din Chinteni, cu ajutorul unui politist. "In loc sa aiba o atitudine rezervata si sa asiste la scrutin, observatorul a tulburat procesul electoral.

Le-a dat indicatii celor din biroul sectiei de votare ce sa faca, desi acest lucru nu era de competenta sa", a explicat Danilet.