Salariul mediu net pe economie a avansat, in luna octombrie, cu 2,1% comparativ cu nivelul inregistrat in luna anterioara, la 6,07 milioane lei, pe fondul majorarilor din sectorul bugetar si acordarii de prime in alte domenii, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In acelasi timp, cistigul salarial brut a crescut cu 2,2%, pina la 8,39 milioane de lei.

Potrivit datelor INS, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in domeniul invatamintului, unde retributia medie neta s-a majorat cu 19,1% la 6,64 milioane de lei. In ceea ce priveste sanatatea si asistenta sociala, salariul net a crescut cu 7,4%, la 5,19 milioane de lei, iar in administratia publica majorarea a fost de 5,8%, la 8,25 de milioane de lei.

De asemenea, salariile au urcat cu 14,7%, la 10,52 milioane de lei, in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, si cu 10,8% in domeniul intermedierilor financiare, la 16,86 milioane de lei.

In unele segmente de activitate au existat scaderi ale salariului mediu net, cele mai accentuate fiind in industria mijloacelor de transport rutier si in extractia de hidrocarburi.

Astfel, remuneratiile au scazut cu 27,2% in domeniul mijloacelor de transport, la 6,76 milioane de lei. Salariul din domeniul extractiei de hidrocarburi au scazut cu 17,7%, la 9,85 milioane de lei.

INS arata ca aceste scaderi au fost determinate de acordarea unor prime mai mici decit in luna septembrie sau de raportarea la nivelul mai ridicat din luna septembrie, cind unii salariati au primit plati compensatorii.