Cele mai mari companii britanice din domeniul industriei de aparare sint atrase de posibilitatea investitiilor in Romania, tara care urmeaza sa cheltuiasca miliarde de dolari pentru modernizarea armatei, relateaza cotidianul britanic The Independent.

Oficiali ai Ministerului britanic al Apararii si ai Departamentului de Comert si Industrie, alaturi de managerii principalelor companii din sectorul tehnicii militare, inclusiv BAE Systems, vor face parte dintr-o delegatie de afaceri care va vizita Romania in luna martie a anului viitor.

De altfel, in cadrul Ambasadei Marii Britanii de la Bucuresti a fost infiintat un post de secretar pentru Furnizarea de Tehnica de Aparare, insarcinat cu promovarea comertului cu armament.

Asociatia Fabricantilor din domeniul Apararii, s-a adresat, saptamina trecuta, membrilor sai, cerindu-le sa se inscrie in delegatia misiunii comerciale.

Organizatia mentioneaza "potentialul deosebit" al colaborarii cu firmele romanesti din domeniul de aparare.

Asociatia considera ca Romania poate beneficia de pe urma cunostintelor oferite de firmele britanice, industria locala de aparare avind posibilitatea dezvoltarii unor capacitati competitive in domenii de nisa de pe piata aerospatiala si de aparare.

Industria de armament din Marea Britanie, integral detinuta de investitori privati, cuprinde un numar de peste 11.000 de companii. Companiile ofera o gama completa de produse, astfel incit in emisfera occidentala sint putine programe de aparare la care nu participa cel putin un subcontractor din Regatul Unit.

Potrivit The Independent, Romania, membra a NATO din luna martie, se pregateste sa-si modernizeze fortele armate, dar companiile nationale, detinute de stat, nu dispun de expertiza necesara in anumite ramuri ale industriei de aparare.

In acest an, BAE Systems a vindut Romaniei doua fregate Type 22 modernizate.

Companiile britanice trebuie sa incheie contracte de tip "offset" cu partea romana, care prevad investirea in tara a unei sume egala cu valoarea contractului.