Bulgaria, alaturi de Croatia si Romania, au inregistrat cele mai mari progrese pe calea reformelor, din toate tarile central si est-europene, arata ultimul raport privind tranzitia elaborat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si prezentat la Forumul Economic al Initiativei Central-Europene, de la Portoroz (Slovenia).

Raportul mentioneaza evolutii semnificative ale reformelor in domeniul bancar si in cel al infrastructurii, precum si privatizarile de anvergura, mai ales din Bulgaria si Romania.

Conform raportului, citat de agentia bulgara de presa NOVINITE, economiile din Europa Centrala si de Est continua sa creasca intr-un ritm mai sustinut decat cresterea mondiala. Rata prognozata a cresterii economice in aceste tari este de 6,1% pentru 2004 si 5,6% pentru 2005.

Este de asteptat ca aceasta crestere sa fie mai mare in Comunitatea Statelor Independente, de 7,4%, fata de 5% in Europa de Sud-Est si 4,9% in Europa Centrala si statele baltice. In Rusia, cea mai mare tara din zona, se prognozeaza o usoara scadere a cresterii economice, la 6,9%, fata de 7,3%, cat s-a inregistrat anul trecut.

Pentru 2005, BERD prevede o rata generala de crestere de 5,5% pentru intreaga regiune.