Computerul a devenit motiv de cearta in familie

Cu un statut de “centru” de informare si divertisment in locuinta, computerul a inceput sa devina motiv serios de neinetelegeri in familie. La aceasta concluzie a ajuns un studiu recent comandat de Packard Bell si realizat de London School of Economics.

Astfel, 90% din familii au dispute referitoare la cine si cum ar trebui sa utilizeze calculatorul. Mare parte a subiectilor chestionati (43 de procente) foloseste PC-ul si pentru jocuri, iar o treime stocheaza in principal filme si muzica sau planuieste sa faca acest lucru in viitor. Prin urmare, computerul are din ce in ce mai mult o acceptiune generala de “centru” de divertisment.

Parinti si copii

43% din parintii copiilor cu virste cuprinse intre 9 si 17 ani au stabilit seturi de reguli referitoare la timpul petrecut de odrasle online. Mai mult, nevoia de a tine legatura cu copiii care au parasit locuinta parintilor (pentru a studia in alte parti sau pentru a locui singuri) ii determina din ce in ce mai mult pe acestia din urma sa utilizeze PC-ul.

62% din utilizatorii de computer peste 55 de ani si 20 de procente din cei cu virste intre 45 si 54 de ani folosesc e-mail-ul pentru a pastra contactul cu fiii si fiicele lor.

Avantajul ramine al tinerilor

O alta concluzie a studiului arata ca, in majoritatea certurilor in familie care au drept motiv PC-ul si utilizarea lui, membrii tineri sint intotdeauna in avantaj. De asemenea, atunci cind in familie exista mai multi copii, de regula cel mai mare dintre acestia este avantajat, pe motiv ca are de facut mai multe teme.

mihaela_dogaru@chip.ro

Eidos anunta Hitman: Blood Money

Eidos, unul dintre cei mai mari distribuitori si producatori de jocuri din lume, a anuntat cel mai nou titlu din seria Hitman, Blood Money. Jocul este produs de aceeasi Io-Interactive si va fi lansat in primavara anului viitor in variante pentru Playstation 2, Xbox si PC. Blood Money promite un motor grafic modificat, un A.I. mai avansat si un gameplay mai sofisticat.

De acum inainte vor conta mai mult banii pe care ii primesti pentru fiecare misiune, modul in care ii folosesti (pe arme, bineinteles) avind un impact major asupra desfasurarii actiunii.

In joc il regasim pe 47 in slujba aceleiasi agentii (ICA), care de data aceasta este amenintata de o organizatie secreta. Asasinii ICA-ului dispar unul dupa celalalt, iar 47 pare a fi urmatoarea victima. Simtindu-se amenintat, 47 isi face bagajele si pleaca in Statele Unite ale Americii pentru a-si pregati riposta.

Janos Flösser, managing director la Io-Interactive, declara: “Am depus mult timp si efort pentru a veni cu o noua versiune a motorului grafic Glacier care ne permite sa implementam citeva noutati extrem de interesante. Calitatea graficii si cea a A.I.

-ului ne-au intrecut propriile asteptari si, combinata cu o poveste excelenta si introducerea unor personaje noi, foarte bine construite, ne permit sa fim foarte siguri ca Blood Money va fi cel mai bun joc din seria Hitman de pina acum.”

mitza@level.ro

Producator: Io-Interactive

Distribuitor: Eidos

Data lansarii: primavara 2005

On-line: www.hitman.com

Yahoo! Personals Premier

Portalul Yahoo! a lansat serviciul de intilniri online Personals Premier, prin care doreste sa atraga persoanele serioase si cu dare de mina, aflate in cautare de partener.

Aceasta decizie afecteaza eHarmony, un site popular de intilniri care le ofera abonatilor potentiali “suflete pereche”, bazindu-se pe rezultatele unui test de personalitate. Noul serviciu al Yahoo! costa 34,95 dolari/luna si utilizeaza tehnologii de cautare folosind rezultatele testelor de relatie si personalitate.

Compania privata eHarmony si-a cistigat recent popularitatea prin intermediul unor campanii de promovare in mass-media, care au costat milioane de dolari. Abonamentul lunar costa aici 49,95 dolari.

Conform companiei de monitorizare a traficului pe Internet, Hitwise, virsta vizitatorilor eHarmony este intre 25-34 de ani, in timp ce utilizatorii Yahoo! sint mai tineri si cu venituri mai scazute. Yahoo! Personals detine locul intii in SUA in categoria serviciilor de intilniri online, cu 21a din piata, iar eHarmony ocupa pozitia a patra, detinind 6a din piata, dupa Match.

com al InterActiveCorp si American Singles al MatchNet.

lucian_bitai@chip.ro

In octombrie, vinzarile de cipuri au crescut cu 1,5%

“Vinzarile de semiconductori au crescut in luna octombrie cu 1,5% pe plan global, ajungind la 18,8 miliarde de dolari, fata de 18,5 miliarde in septembrie” - a anuntat Semiconductor Industry Association (SIA).

Grupul care reprezinta interesele producatorilor americani de cipuri a prognozat de asemenea ca nu se va inregistra o crestere semnificativa a vinzarilor in trimestrul al patrulea fata de cel anterior, anuntind insa ca se asteapta in continuare la o crestere de cel putin 28% in 2004 fata de anul trecut.

Conform datelor publicate de companii, vinzarile de procesoare de semnal digital au crescut cu 8,5% in octombrie fata de decembrie, microprocesoarele cu 6,4%, iar memoriile DRAM cu 2,8%. Aceste cifre indica faptul ca “stocurile in exces ale acestor produse au fost eliminate din sistemul de distributie”, a declarat presedintele SIA, George Scalise.

El a adaugat ca vinzarile inregistrate la electronicele de consum, din ce in ce mai importante in determinarea cresterii pentru industria de semiconductori, ar putea fi afectate de o crestere sub nivelul prognozat al recorderelor video digitale si de o piata extrem de competitiva in domeniul DVD player-elor.

lucian_bitai@chip.ro

Short cut

Mania concursurilor de tot felul

Daca sinteti unul dintre nenumaratii participanti ferventi la tot felul de concursuri organizate de diferite firme, dar nu aveti timp sa urmariti toata ziua in presa sau la TV campaniile promotionale, acest site vi se va potrivi ca o manusa.

Intrati pe pagina web pe care v-o recomandam in aceasta saptamina si veti afla ce promotii se organizeaza in prezent, care sint mizele acestora si, desigur, prevederile regulamentelor respectivelor campanii. In plus, veti gasi o serie de informatii utile, reportaje si rezultatele concursurilor organizate anterior. Vizitati www.concursmania.ro.

lucian_bitai@chip.ro

Flash IT

Royal Philips revine la productia de PC-uri

Dupa o absenta de un deceniu, Philips Electronics a anuntat reluarea productiei de computere. PC-urile, vindute sub brand-ul Philips-Freeline, vor fi disponibile intr-un numar limitat de magazine din sase state europene, printre care Marea Britanie, Irlanda, Spania, Italia si tarile nordice.

Ele sint implicit compatibile cu gama de produse Streamium, pentru transmiterea stream-urilor de muzica de pe PC direct pe combina stereo ori pe televizor, prin intermediul unei conexiuni wireless.

A fost lansat Office Small Business Accounting

Compania Microsoft a anuntat ca va lansa aplicatia Microsoft Office Small Business Accounting (Office SBA), pentru companiile mici.

Solutia este creata pentru companiile care nu mai pot utiliza Excel pentru bilanturi sub forma de spreadsheet, dar care nu sint tocmai pregatite sa treaca la aplicatia profesionista Small Business Manager Accounting (pentru 995 de dolari de utilizator) de la Microsoft. Office SBA poate sustine pina la cinci utilizatori si poate importa date QuickBooks.

Fanii iPod renunta la PC pentru Mac

Popularitatea de care se bucura player-ul portabil de muzica iPod de la Apple Computer ar putea duce la cresterea vinzarilor companiei intr-un mod cu totul neasteptat: prin migrarea utilizatorilor de la PC la Macintosh.

Conform unui studiu realizat in rindul utilizatorilor de iPod de compania de analiza Piper Jaffray, Mac-urile vor inregistra o perioada buna de vinzari, 6a din utilizatorii de iPod declarind ca si-au inlocuit deja PC-ul cu un Mac ori ca intentioneaza sa faca acest lucru (7a).

Internet Explorer, sub 90%

Browser-ul Microsoft Internet Explorer (IE) pierde tot mai mult teren in fata solutiei open-source Mozilla Firefox. Analistii web au relevat ca proportia celor care navigheaza cu IE a scazut sub 90%. In timp ce cota de piata a Internet Explorer a scazut cu 5% din luna mai, ajungind la 88,9%, browser-ele Mozilla, printre care si Firefox, au crescut cu cinci procente.

Microsoft “amnistiaza” pirateria

Microsoft a decis sa ofere gratuit sistemul de operare Windows celor care au cumparat un PC nou cu o versiune de Windows piratata preinstalata. Oferta este valabila doar pentru Windows XP si este limitata la un numar de cinci copii pentru fiecare utilizator.

De asemenea, oferta este valabila doar pentru sistemele de operare Windows XP contrafacute preinstalate pe sisteme noi cumparate inainte de data de 1 noiembrie.

www.chip.ro