Agentia americana Associated Press : Romanii au de ales "intre un fost capitan de nava cu un mesaj populist si un veteran politic al carui partid este asociat cu trecutul comunist al tarii". International Herald Tribune remarca stranii similitudini de culori si situatii intre Romania si Ucraina. Financial Times: "Diplomatii occidentali se indoiesc de faptul ca potentialele nereguli ar putea modifica esential rezultatul".

Principala alegere a romanilor este intre fortele trecutului - imperfecte, dar familiare intr-un mod confortabil - si un contracandidat neexperimentat, care promite un viitor dinamic, indreptat spre Vest", apreciaza Associated Press.

"Cursa stransa reflecta o natiune impinsa in doua directii in momentul in care il alege pe inlocuitorul lui Ion Iliescu si va continua visul drag al Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007", afirma AP, descriindu-l pe Traian Basescu drept un candidat care ofera o imagine de "Domnul Curat" si o istorie de rezolvare a problemelor, chiar intr-un mod neortodox.

Cotidianul International Herald Tribune remarca stranii similitudini de culori si situatii intre Romania si Ucraina. Duelul albastru-portocaliu dintre liderul opozitiei si premierul sustinut de presedintele in retragere si mass-media de stat este comun ambelor tari, scrie ziarul.

Spre deosebire de Basescu, vazut ca un personaj pitoresc, Nastase este descris de un diplomat ca fiind un "om care nu suporta criticile presei", conchide International Herald Tribune. Analistii occidentali citati de Reuters crediteaza PSD pentru salvarea natiunii de la colapsul economic si plasarea tarii pe o cale clar prooccidentala.

Dar atat acestia, cat si Uniunea Europeana au criticat partidul pentru reformele structurale lente, pasii sovaielnici in lupta impotriva coruptiei endemice si situatia drepturilor omului, inclusiv a libertatii de exprimare.

Reuters sintetizeaza atmosfera din ziua alegerilor, citand un diplomat occidental acreditat la Bucuresti, care afirma ca "majoritatea oamenilor accepta coruptia ca pe un fapt de viata si cred ca toti politicienii sunt corupti".

Le Monde: Alegatorii PRM "vor avea un rol decisiv in turul doi al alegerilor prezidentiale"

"Reculul extremei drepte este important fata de scrutinul din 2000, semnaleaza Le Monde. Cotidianul francez apreciaza ca UDMR va deveni indispensabil formarii urmatorului guvern. Le Figaro scrie ca PRM este in pozitia de arbitru, ceea ce va complica sarcinile viitorului guvern, "care nu se va putea eschiva de reformele cerute de Bruxelles.

" Agentia France Presse scrie ca, "spre deosebire de primarul Bucurestiului, care a exclus o alianta cu Tudor si partidul acestuia, premierul in exercitiu si liderii PSD nu au respins oficial niciodata o alianta de acest tip", afirma AFP. Cotidianul francez Liberation scrie ca miza se joaca pe personalitatea celor doi prezidentiabili.

Saptamanalul francez Le Nouvel Observateur este de parere ca batalia dintre Nastase si Basescu "ilustreaza dezbinarea din sanul unei natiuni.

" Publicatia franceza il prezinta pe Traian Basescu drept "un fost capitan de marina care stie sa se foloseasca de magnetismul exercitat asupra maselor", si a carui imagine de om dur este contrabalansata "de o sensibilitate pe care nu ezita sa si-o manifeste in public". Despre Adrian Nastase, Le Nouvel Observateur scrie: "Fata de Basescu, Adrian Nastase pare tern si distant.

Cunoscut pentru inclinarea lui spre hoteluri de lux, obiecte de arta si literatura, este adesea perceput ca arogant. A incercat sa-si imbunatateasca imaginea, cutreierand tara si incercand sa castige popularitate. A pozat langa tarani, a dansat cu sotia in public si chiar a cantat la chitara la televiziune."

Financial Times: "Romanii voteaza pentru un nou presedinte pe fondul temerilor de fraude"

Presa britanica, in frunte cu ziarul Financial Times, afirma ca alegerile au fost vazute, atat in Romania, cat si in strainatate, ca o lupta intre partidul corupt, dar capabil, care a mostenit aparatul puternic al Partidului Comunist, si o coalitie de centru-dreapta mai reformista, dar netestata.

"Grupuri nonguvernamentale locale au acuzat PSD ca permite firmelor cu care are legaturi politice sa nu plateasca impozite, falsifica privatizarile si contractele de stat si manipuleaza presa", comenteaza Financial Times, adaugand ca, "desi liderii opozitiei au avertizat asupra riscurilor de frauda electorala, diplomatii occidentali se indoiesc de faptul ca potentialele nereguli ar putea

modifica esential rezultatul sau ar putea crea tensiuni similare celor care divizeaza Ucraina".

The Times: "Romanii resping schimbarea intr-un moment in care se apropie discutiile cu UE"

Cotidianul britanic The Times scrie ca "vechea garda este pe cale sa isi mentina dominatia asupra puterii.

" "Ca si Ucraina vecina, Romania, una dintre cele mai sarace si mai putin dezvoltate tari din Europa, a avut de facut o alegere clara intre modernizare sau continuarea stagnarii", afirma ziarul, subliniind faptul ca Ion Iliescu, "un fost protejat al lui Ceausescu, se va retrage dupa doua mandate, dar a promis ca va continua sa influenteze evenimentele din spatele scenei".

Daily Telegraph apreciaza ca Traian Basescu, primarul Bucurestiului si candidat in alegerile prezidentiale, "a trebuit sa faca fata puternicei masinarii electorale a social-democratilor, care l-a defaimat frecvent prin aparitii in presa apropiata de stat".

Ziarul The Guardian considera ca "partidul de guvernamant, care este vazut drept un aparat de guvernare corupt si inradacinat in trecutul presedintelui Ion Iliescu si al lui Nastase", conduce in Romania. Ziarul apreciaza chiar ca Basescu ar mai putea obtine, la al doilea tur de scrutin, un impuls de ultim moment din Ucraina.

BBC: Temeri privind comiterea de fraude la alegerile din Romania

Un corespondent BBC la Bucuresti relateaza, intr-un reportaj publicat de BBC News Online, despre o posibila frauda comisa in ziua alegerilor.

Nick Thorpe sustine ca in doua autocare stationate, duminica, in fata Ministerului de Finante - unul cu numere de inmatriculare de Bucuresti si unul cu numere de Sibiu - au fost imbarcate circa 100 de persoane, in majoritate tineri, plecand cu putin timp inaintea orei 10. Reporterul BBC, insotit de cativa ziaristi romani si de activisti ai opozitiei, a urmarit de la distanta autocarele.

"Actionand pe baza unor informatii, opozitia sustine ca suntem pe punctul de a asista la o forma foarte romaneasca de frauda electorala", afirma corespondentul britanic.

Autocarele au iesit de pe soseaua principala, indreptandu-se spre o strada plina de gropi din Voluntari, "in mod clar, un fief al partidului de guvernamant", unde pe toti stalpii sunt lipite postere albastre, iar "figura serioasa si increzatoare a premierului Adrian Nastase, candidatul PSD la presedintie, este pretutindeni".

Autocarele au parcat pe o strada laturalnica, iar pasagerii s-au indreptat spre sectia de votare din scoala primara. Una dintre masini a plecat din nou dupa o jumatate de ora, urmarita de ziaristi. "O masina neagra, care parea sa insoteasca autocarele, a incetinit si ne-a urmarit o vreme", relateaza Thorpe. Apoi, autocarele s-au indreptat spre vest, pe o scurtatura, plecand spre Brasov.

Ziaristii aleg un alt drum, pentru a scapa de urmarire, dar ajung apoi din urma din nou autocarele. in Voluntari, ziaristii afla ca vizitatorii au votat pe "listele suplimentare" disponibile in toate cele 17.000 de sectii de votare. Conform organizatiilor neguvernamentale care monitorizeaza alegerile, aceste liste deschid calea fraudelor electorale pe scara larga.

in mod obisnuit, romanii voteaza cu buletinul de identitate, care este stampilat dupa vot. Cu toate ca vechile buletine inca mai sunt valabile, majoritatea alegatorilor au carti de identitate din plastic laminat, introduse in ultimii cinci ani si pe care, dupa vot, este aplicat un timbru, ce poate fi insa usor inlaturat.

"Conform informatiilor noastre, oamenii din autocare intentioneaza sa voteze de patru ori astazi", afirma Silvia Ionescu, directorul unei filiale a Partidului Democrat. Informatiile obtinute de opozitie sugereaza ca pasagerii autocarelor intentionau sa voteze inainte de a pleca din Bucuresti, apoi la Voluntari si de inca doua ori.

Ziaristii afla ulterior ca, ingrijorati de atentia acordata de presa acestui demers, pasagerii s-au refugiat intr-un restaurant din Sinaia. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a dezmintit orice sugestie de frauda. "Avem dovezi privind numeroase nereguli comise de opozitie", a contraatacat el. La 19.

30, mai mult de 200 de persoane asteptau la sectia de votare din Gara de Nord, lor oferindu-li-se sansa de a vota si la alte sectii. intrebat ce garantie are ca alegatorii care voteaza aici nu mai voteaza si in circumscriptiile lor electorale, seful sectiei rade nervos. "Suntem un popor cinstit. Si, oricum, ma astept ca Biroul Electoral Central sa verifice numele", a mai adaugat el.

Bogdan MUNTEANU, Madalina IACOB

Adevarul - 30 noiembrie 2004