Asociatia Pro Democratia isi retrage observatorii si nu va mai participa la monitorizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, considerand ca legislatia care reglementeaza alegerile este prea permisiva, a anuntat, luni, Cristian Parvulescu, presedintele asociatiei.

"Luand act de deficientele sistemului legislativ referitor la alegeri, constatand nenumaratele iregularitati privind campania electorala si procesul de votare, dorind sa transmita opiniei publice romanesti si internationale un semnal de alarma cu privire la modul in care se organizeaza si au loc alegerile din Romania, Asociatia Pro Democratia a hotarat sa nu mai observe cel de-al doilea tur de

scrutin al alegerilor prezidentiale din acest an", a declarat domnul Parvulescu.

Potrivit Pro Democratia, frauda electorala se cifreaza undeva intre doua si cinci procente, astfel incat rezultatele alegerilor, asa cum se prefigureaza pana in prezent, pot fi influentate de nivelul fraudei.

Judetul Ilfov a depasit orice asteptare din punct de vedere al nivelului ilegalitatilor.

Cristian Parvulescu presedintele Asociatiei Pro Democratia

"Judetul Ilfov a depasit orice asteptare din punct de vedere al nivelului ilegalitatilor", a explicat Cristian Parvulescu, el aratand ca o dovada in acest sens o reprezinta rata participarii la vot in acest judet, care este cu cateva procente mai ridicata decat media pe tara.

"Principalele doua feluri in care au fost fraudate alegerile au fost «excursionistii» si metoda urnei mobile, insa prima a fost de departe cea mai folosita", a mai spus presedintele Asociatiei Pro Democratia.

Vinovatii

Intrebat pe cine considera vinovat pentru aceste imperfectiuni, domnul Parvulescu a spus ca vina o poarta intreaga clasa politica.

Atat puterea cat si opozitia sunt vinovate pentru ca o atare reglementare a alegerilor a trecut de plenul Parlamentului.

Cristian Parvulescu presedintele Asociatiei Pro Democratia

"Atat puterea cat si opozitia sunt vinovate pentru ca o atare reglementare a alegerilor a trecut de plenul Parlamentului. Noi am propus toate variantele posibile pentru a incerca sa avem un oarecare control asupra unor fenomene precum «excursionistii», insa am fost sistematic refuzati", a explicat Cristian Parvulescu.

El a declarat ca observatorii asociatiei au sesizat, in special in mediul rural, o lipsa de organizare, o slaba instruire a membrilor birourilor sectiilor de votare "dar, mai ales, o suspecta si ilegala implicare a unor reprezentanti ai autoritatilor locale" in desfasurarea procesului de votare.

Alte motive

Pe langa legislatia ce reglementeaza desfasurarea alegerilor, presedintele Asociatiei Pro Democratia a mai reclamat si atitudinea ostila a unor persoane implicate sau nu in procesul de votare fata de observatorii acreditati de organizatie.

Am avut observatori bruscati, injurati sau amenintati de anumite persoane.

Cristian Parvulescu presedintele Asociatiei Pro Democratia

"Am avut observatori bruscati, injurati sau amenintati de anumite persoane", sustine domnul Parvulescu. Asociatia Pro Democratia a acreditat, pentru alegerile de duminica, un numar de aproximativ 3.300 de observatori interni in 32 de judete ale tarii.

In paralel cu observarea alegerilor, Asociatia Pro Democratia a monitorizat si fondurile cheltuite pentru publicitate electorala de formatiunile politice, actiunea avand ca scop "diminuarea coruptiei generate de finantarea ilegala si netransparenta a partidelor si campaniilor electorale".

BBC

Dimensiunea fraudei iese la iveala

APD a cerut, in august a.c., Parlamentului sa stipuleze in lege folosirea cartilor de alegator incepind cu alegerile generale din acest an. Astfel, ar fi fost inlaturata posibilitatea ca un alegator sa voteze de mai multe ori dezlipindu-si timbrul colant cu stampila „votat“ de pe cartea de identitate.

Majoritatea parlamentarilor au respins acest amendament, hotarind ca aceste documente sa fie utilizate abia din 2008. Motivele: nu au fost distribuite toate cartile de alegator, iar o parte dintre cele date electorilor s-ar fi pierdut. Dar, de citiva ani, o data cu eliberarea noilor carti de identitate sint distribuite si cartile de alegator.

Pro Democratia il acuza pe deputatul Viorel Hrebenciuc (PSD), presedintele Comisiei speciale de elaborare a legilor electorale, ca ar fi fost in fruntea celor care s-au opus adoptarii amendamentelor APD. El a ironizat atunci propunerile Pro Democratia. Deputatul Hrebenciuc nu a putut fi contactat ieri pentru a-si spune punctul de vedere fata de acuzatiile Pro Democratia.

Alianta cere BEC verificari nationale

Astazi, liberalii si democratii vor depune o contestatie la BEC, prin care vor solicita o verificare la scara nationala a listelor suplimentare. Copresedintele Aliantei Calin Popescu Tariceanu a mai precizat ca in contestatie se va cere si anularea voturilor celor care au incalcat Legea electorala.

Din punct de vedere tehnic, Tariceanu nu a stiut sa explice cum s-ar putea anula voturile persoanelor care au votat de mai multe ori. Din copiile dupa listele suplimentare aflate la diferite sedii de campanie, ar rezulta ca 10% dintre alegatorii de duminica au votat pe liste suplimentare. O situatie inedita se inregisteaza in Bucuresti. In timp ce in sectorul 1 au votat circa 6.

000 de persoane pe liste suplimentare, in sectorul 5 numarul acestora nu depaseste 600. Bogdan Olteanu, secretar executiv al PNL, spune ca in sectorul 5, spre deosebire de sectorul 1, PSD a avut control total asupra presedintilor de sectii de votare si nu a fost necesar sa se utilizeze „turismul electoral“. La sediul de campanie al Aliantei D.A.

din sectorul 3, ieri, pina la orele prinzului, se adunasera 2,3 kg de liste suplimentare, care reprezentau o treime din totalul acestor liste. Si aici, media celor care au votat „in deplasare“ era de 10%, cu sanse de a creste cu un procent sau doua. „Sint cazuri de bucuresteni din sectoarele 1, 2 si 6 care au votat pe liste suplimentare in sectorul 3.

Sint cazuri de vot ilegal“, spune Silvian Ionescu, liderul PD al organizatiei de sector.

15.000 de „turisti electorali“ in Vrancea

10% dintre alegatorii din Vrancea au votat duminica pe liste suplimentare. Reprezentantii Aliantei D.A. Vrancea afirma ca aproape 15.000 de persoane, in special din Vaslui si Bacau, au fost plimbate cu autobuze pe la sectiile de votare si au votat de cite ori au vrut. Membrii Aliantei au copiat aproape toate listele suplimentare, in ciuda opozitiei unora dintre presedintii sectiilor de votare.

De exemplu, la Sectia nr. 206 din comuna Mera, dintre cei 885 de alegatori, 140 au fost „turisti“. Potrivit numaratorii efectuate de Opozitie, majoritatea persoanelor care au votat pe liste suplimentare la Focsani au fost din Vaslui.

Politia s-a sesizat doar la Buzau

Organizatia Buzau a PSD+PUR a sesizat Biroul Electoral Judetean ca persoane cu domiciliul in afara judetului care circulau in autocare s-au prezentat la mai multe sectii de votare din judet. Inspectorul principal Florina Crucianu, purtator de cuvint al IPJ Buzau, a precizat, luni, ca Politia a facut primele cercetari.

„Au fost identificate 6 autocare, 5 autoturisme si un microbuz inmatriculate in judetele Vrancea, Braila si in municipiul Bucuresti si care transportau 241 de persoane domiciliate pe raza judetelor Ilfov, Prahova, Vilcea, Olt, Vrancea, Galati, Bacau si a municipiului Bucuresti“. Politia efectueaza verificari, in vederea stabilirii unor eventuale fraude electorale.

Claudiu Tarziu, Lucian Gheorghiu, Mihai Boicu

Cotidianul - 30 noiembrie 2004

Pro Democratia isi retrage observatorii de la turul doi

Asociatia Pro Democratia (APD) isi retrage observatorii si nu va mai participa la monitorizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in semn de protest fata de neregulile comise la vot si de slabiciunile sistemului normativ.

"Luand act de deficientele sistemului legislativ referitor la alegeri, constatand nenumaratele iregularitati privind campania electorala si procesul de votare, dorind sa transmita opiniei publice romanesti si internationale un semnal de alarma cu privire la modul in care se organizeaza si au loc alegerile din Romania, Asociatia Pro Democratia a hotarat sa nu mai observe cel de-al doilea tur de

scrutin al alegerilor prezidentiale din acest an", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele APD Cristian Parvulescu. Potrivit APD, frauda electorala se cifreaza undeva intre doua si cinci procente, astfel incat rezultatele alegerilor, asa cum se prefigureaza pana in prezent, pot fi influentate de nivelul fraudei.

Ilegalitatile din Ilfov au depasit orice asteptari

"Judetul Ilfov a depasit orice asteptare din punct de vedere al nivelului ilegalitatilor", a explicat Parvulescu, aratand ca o dovada in acest sens o reprezinta rata participarii la vot in acest judet, care este mult mai ridicata decat media pe tara.

"Principalele doua feluri in care au fost fraudate alegerile au fost "excursionistii" si metoda urnei mobile, insa prima a fost de departe cea mai folosita", a subliniat Parvulescu.

Conform APD, caracteristica definitorie a alegerilor din 28 noiembrie a constituit-o imposibilitatea asigurarii unui control eficient al numarului de voturi exprimate de alegatorii ce se identificau cu cartile de identitate.

Cat despre singurul mijloc de siguranta folosit - timbrul autocolant - reprezentantii APD au apreciat ca acesta a fost de proasta calitate, intrucat a putut fi desprins cu usurinta de pe cartile de identitate.

"Faptul ca listele suplimentare sunt centralizate la nivel national si nu pot fi verificate contribuie, de asemenea, la suspiciunea ca acest tip de iregularitati a putut afecta rezultatul alegerilor de o maniera semnificativa", a spus Parvulescu.

El a precizat ca, pe parcursul votarii de duminica, Pro Democratia a primit o multitudine de informatii care conduc la concluzia ca "turismul electoral" s-a practicat pe scara larga.

Urna mobila, alt instrument de fraudare

Observatorii APD au sesizat nenumarate situatii in care urna mobila a fost folosita in afara reglementarilor in vigoare, a mentionat Parvulescu.

El a adaugat ca urna mobila a fost trimisa la adrese de la care nu s-au primit copii ale actelor medicale care sa ateste starea de sanatate a celui ce solicita deplasarea acesteia, la adrese de la care nu s-a primit nici macar solicitarea in scris a celui in cauza, dar au existat si multe cazuri in care urna mobila a fost directionata la adrese la care figurau persoane care nu solicitasera

aceasta.

"Desi in urma celor intamplate la referendumul pentru revizuirea Constitutiei din toamna anului 2003 - atunci cand urna mobila a constituit principalul instrument de fraudare a scrutinului - reglementarile privind folosirea urnei mobile au devenit mult mai restrictive, iata ca de aceasta data aceste reglementari au fost incalcate pe scara larga, fara ca, pana in prezent, cineva sa adopte vreo

masura de sanctionare a acestui lucru", a subliniat APD.

Intreaga clasa politica e vinovata

Intrebat pe cine considera vinovat pentru situatia creata, Parvulescu a spus ca vina o poarta intreaga clasa politica. "Atat puterea, cat si opozitia sunt vinovate pentru ca o atare reglementare a alegerilor a trecut de plenul Parlamentului.

Noi am propus toate variantele posibile pentru a incerca sa avem un oarecare control asupra unor fenomene precum "excursionistii", insa am fost sistematic refuzati", a explicat Parvulescu.

In opinia sa, singura modalitate de a elimina frauda votului multiplu din sistemul electoral "consta in a-l face imposibil prin regulile cuprinse in legea electorala si prin masuri administrativ-organizatorice". "In Romania, legea electorala nu reuseste sa impiedice "turismul electoral", ci dimpotriva, asigura conditii pentru practicarea sa pe scara larga", noteaza APD.

Observatori bruscati si amenintati

Parvulescu a adaugat ca observatorii APD au sesizat, in special in mediul rural, o lipsa de organizare, o slaba instruire a membrilor birourilor sectiilor de votare "dar, mai ales, o suspecta si ilegala implicare a unor reprezentanti ai autoritatilor locale" in desfasurarea procesului de votare.

Pe langa legislatia ce reglementeaza desfasurarea alegerilor, presedintele APD a mai reclamat si atitudinea ostila a unor persoane implicate sau nu in procesul de votare fata de observatorii acreditati de organizatie. "Am avut observatori bruscati, injurati sau amenintati de anumite persoane", a sustinut Parvulescu.

De mentionat ca Asociatia Pro Democratia - una dintre cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania - a acreditat, pentru alegerile din 28 noiembrie un numar de aproximativ 3300 de observatori interni in 32 de judete ale tarii.

In paralel cu observarea alegerilor, APD a monitorizat si fondurile cheltuite pentru publicitate electorala de formatiunile politice, actiunea avand ca scop "diminuarea coruptiei generate de finantarea ilegala si netransparenta a partidelor si campaniilor electorale".

Ovidiu BANCHES

Ziua - 30 noiembrie 2004