Nu intamplator l-am intrebat pe dl. Basescu, duminica seara, la Realitatea TV, dupa ce d-sa a prezentat diverse scenarii posibile de fraudare a alegerilor de catre PSD, daca vede o analogie intre Romania si Ucraina. Dl.

Basescu a raspuns (exista caseta) "categoric nu", ca "nu doreste sa destabilizeze tara", ca Alianta isi va prezenta legal contestatiile la BEC si ca el insusi "nu va cere refacerea alegerilor". Marturisesc ca l-am crezut. De aceea, cand l-am vazut pe acelasi dl.

Basescu la televizor, declarand ieri, cu un aer dramatic, de stare de urgenta, ca Alianta cere anularea alegerilor si arestarea nu stiu cui, m-a luat ameteala. Dl. Basescu si Alianta au dreptul sa conteste ce cred de cuviinta in legatura cu alegerile. Asa este legal si democratic.

Exista aceasta contestatie a Aliantei in legatura cu o neconcordanta de cifre in documentele emise de BEC cu privire la voturile declarate nule. Ea are o interpretare din partea d-lui Basescu asupra careia, la ora la care scriu, Biroul Electoral Central nu s-a pronuntat printr-un raspuns la contestatia depusa.

Numai dupa ce BEC, institutie alcatuita din reprezentanti ai tuturor partidelor angajate in alegeri, va fi raspuns, noi, ziaristii, si, in general, opinia publica puteam sa avem o parere si sa receptionam in cunostinta de cauza un eventual pas urmator al Aliantei spre cererea de anulare a alegerilor. Dl.

Basescu si Alianta mai aveau la dispozitie si alte etape intermediare, de pilda sa ceara inghetarea numararii voturilor si renumararea celor procesate pana acum - acest lucru s-a facut si in America. Spre durerea mea, au ales din start, fara sa clipeasca, solutia maximala, legala, dar distrugatoare pentru imaginea Romaniei in ochii tarilor avansate democratic.

Pe toate agentiile de stiri ale lumii s-a scurs acum stirea ca in Romania opozitia cere refacerea alegerilor. Ca si in Ucraina, va fi adaugirea care deja se forteaza de vreo saptamana incoace si acum ea va fi pusa apasat. Ca o stampila pe o Romanie care pe 17 decembrie asteapta sa primeasca lumina verde de intrare in UE.

Dintr-un foc, tras de capitanul Basescu, toata agoniseala noastra, muncita atatia ani, in materie de imagine a civilizatiei politice din Romania, s-a dus dracului. Primesc in acest moment primele reactii ale mediilor internationale. "Opozitia, care a iesit pe locul doi, dupa fostii comunisti, sustine ca partidul de guvernamant a falsificat alegerile" - France Presse.

"Reprezentanti ai opozitiei afirma ca neregulile ar putea spori scepticismul din cadrul UE fata de capacitatea Romaniei de a adera in 2007", informeaza Reuters. The Guardian il citeaza pe Basescu, care cere ajutor international pentru repetarea scrutinului... Nu pot sa citesc mai departe.

Traian Basescu declara ca Alianta nu va cere sustinatorilor sai sa iasa in strada si ca, daca BEC respinge cererea de anulare, el se va prezenta totusi in turul al doilea. Ce sa zic?... Multumesc din toata inima, domnule Basescu, sunteti generos cu un imbecil ca mine, stresat de soarta Romaniei, va pup talpile ca nu scoateti oamenii in strada.

Sau poate ca ar trebui sa spun: scoateti-i, dom' capitan, sa iasa si ailalti cu ai lor si sa va luati la ciomege, macar sa se aleaga praful de tara asta care n-are loc pe harta Europei.

Si, de fapt, ce tot vorbesc, de unde stiu ca Basescu nu se va razgandi maine, cum s-a razgandit si cu anularea alegerilor, si chiar va scoate oamenii pe strazi? Chiar in clipa in care ma gandesc cu groaza cum e posibil sa pui Romania in balanta, oricat de mare ar fi miza politica pe care o urmaresti, dl.

Calin Popescu-Tariceanu presara ultimul pumn de tarana peste coliva imaginii Romaniei: "Toate alegerile, incepand din 1990, au fost fraudate"... Si cele din '96, cand a castigat dl. Tariceanu, mai apuca sa-mi treaca prin capul care sta sa plesneasca... Oricum, nu mai are importanta... Traian Basescu zice ca se va prezenta in turul al doilea.

Care tur al doilea? Candidatul Romania la Uniunea Europeana a fost infrant in turul intai al alegerilor din toamna lui 2004.