"Din respect pentru jurnalistii romani si pentru ca ei sa-si poata transmite in timp util corespondentele in tara, Walter Zenga va organiza o conferinta de presa special pentru acestia marti, la hotelul Sheraton din Bilbao". Asa suna comunicatul aparut pe site-ul oficial al ros-albastrilor. Si italianul a venit ieri senin la intilnirea cu ziaristii.

Final de silenzio stampa? Un prim pas catre impacare?

A vorbit masurat: "Indiferent ce se va intimpla la meci, eu nu voi avea ce sa le spun fotbalistilor mei. Daca nu mergem mai departe, n-am sa le reprosez. Stiu ca au facut totul. Datorita muncii lor, Steaua este pentru prima data in ultimii patru ani pe primul loc la finalul turului si s-a calificat in grupele Cupei UEFA.

Sper insa sa nu fie cazul discutarii acestui subiect si sa ne calificam mai departe".

Apoi a analizat adversarul: "Am vazut mai multe casete cu jocurile lui Atheltic. Va fi foarte greu, intilnim reprezentanta ambitioasa a unei tari dintr-o alta tara, care joaca spectaculos, deschis si la victorie. Asta face si Steaua si de aceea sper sa nu asteptam pina pe 16 decembrie ca sa vedem care e treaba cu calificarea".

Ce le trebuie ros-albastrilor pentru a rezolva calificarea diseara? "O prestatie peste cea de la Parma, una care sa o egaleze pe cea contra lui Besiktas din punctul de vedere al atitudinii si al disponibilitatii. Regret ca avem atitea probleme de lot, insa nu ne plingem. Repet ce am spus si la inceputul sezonului, pentru mine toti sint titulari!".

Sfatul lui Zenga pentru jucatori:

"Nu fiti nervosi! Priviti partida ca pe una importanta, care se va desfasura pe un gazon excelent, in fata unui public entuziasmant, din care puteti iesi in avantaj daca evoluati cu calm"

13 meciuri a disputat Walter Zenga cu cele doua echipe romanesti pe care le-a condus, FC National si Steaua. Bilantul italianului: 6 victorii, doua egaluri, 5 esecuri, golaveraj 19-17

Cu spaniolii au vorbit!

Desi refuza dialogul cu ziaristii romani, stelistii au oferit declaratii jurnalistilor spanioli care i-au asteptat luni seara pe aeroportul din Bilbao.

"Athletic e o formatie foarte puternica, mai ales pe teren propriu. Clar, este favorita" - Dorinel Munteanu

"Un egal ar fi un excelent rezultat pentru noi" - Nana Falemi, fundas Steaua

"A juca la Bilbao este o experienta emotionanta. Athletic merita mult respect. Evolueaza acasa si are un public fascinant. Va fi un spectacol frumos, din care nu cred ca vom iesi invinsi" - Walter Zenga, antrenor Steaua

Zenga si MM contra LPF

Stelistii sint intrigati de faptul ca meciul cu Poli AEK n-a fost aminat de Liga

"In Romania nu se vrea sa ne calificam. De aceea nu ni s-a permis sa aminam partida de duminica trecuta de la Timisoara". Asa a sunat prima declaratie data de Mihai Stoica luni seara, pe pamint spaniol, chiar jurnalistilor din Bilbao. Subiectul a fost continuat ieri, de Zenga: "Surprinzator, vad ca nimeni nu e interesat de singura echipa romana ajunsa in aceasta faza a Cupei UEFA.

Desi Poli AEK a fost de acord cu aminarea meciului, Liga a refuzat categoric, spunind ca nu mai e timp, ca vine frigul. Probabil ca daca Steaua era antrenata de un roman, atunci decizia nu ar mai fi fost asta".

Zenga a evitat sa pronunte vreun nume, dar in anturajul Stelei se vorbeste ca hotarirea a fost influentata de Dumitru Dragomir, presedintele LPF, aflat in relatii reci cu Gigi Becali si sustinator al fostului antrenor din Ghencea, Victor Piturca. La jocul cu Poli, scor 1-1, ros-albastrii l-au pierdut pe Ciocoiu, accidentat la cap. "Le dau voie sa zica orice, numai sa se califice.

Eu tin cu Steaua, dar nu puteam incalca regulamentul. Ar fi sarit restul echipelor", a replicat seful Ligii.

Urzaiz asteapta primul gol european acasa

La 33 de ani, Ismael Urzaiz are o bila neagra in cariera. Atacantul basc, cu 114 reusite sub tricoul lui Athletic in toate competitiile disputate, nu a inscris nici un gol in cupele europene pe teren propriu! In deplasare a marcat doar o data, pe 30 septembrie 1998, in grupele Ligii Campionilor, la 1-2 cu Galatasaray, la Istanbul. "Miercuri va avea o buna ocazie sa inscrie cu Steaua.

Victoria e vitala pentru calificarea in faza urmatoare a competitiei", a scris "Mundo Deportivo". Actualmente, Urzaiz este golgeterul stagional al lui Bilbao, cu 8 reusite. Romanii au mai avut o experienta neplacuta cu fotbalisti de genul bascului: slovenul Rodonja a marcat la meciul cu Romania dupa mai mult de 50 de meciuri fara gol la nationala!

"In acest sezon, pierdem afara, insa cistigam acasa. Asa ca o victorie cu Steaua va fi ceva firesc" - Iraola, fundas Athletic

Au dat autografe

Stelistii au primit ieri, la hotelul Sheraton, vizita unui impatimit colectionar de autografe, care a solicitat semnaturile lui Dinita, Tudor si ale celorlalti stelisti. Ros-albastrii au iesit de doua ori la plimbare inainte de prinz.

Chiar daca nu s-au departat foarte mult de hotel, ei au putut admira cladiri moderne, ridicate in ultimii 15-20 de ani, dar si bisericile construite in stil gotic, baroc basc sau renascentist. Desi are doar vreo 400.000 de locuitori, Bilbao arata ca un oras activ, cei pe care ii vezi pe strazile de obicei inguste nelasind impresia ca ar avea grija zilei de miine.

Becali: "Ma intereseaza Plesan"

Patronul Stelei, Gigi Becali, pleaca abia azi spre Bilbao. "O sa cistigam si n-o sa mai avem nici o emotie pentru calificare. Nu ma intereseaza ca antrenorul lui Athletic a spus ca Steaua nu are nici o sansa. Si Pancu zicea inainte de partida cu Besiktas la fel, iar dupa meci a recunoscut: . Asa o sa i se intimple si spaniolului", a declarat el.

Becali a admis ca e interesat de achizitionarea lui Plesan si, in gluma, a afirmat ca "si eu am facut frauda electorala cind l-am ales prin vot secret pe Zenga antrenor. Cum au facut astia la alegeri, cind s-au furat unii pe altii".

Razboi cu Del Bosque

Walter Zenga a parut ca se abtine cu greu sa nu izbucneasca atunci cind a inceput sa discute despre Besiktas si spaniolul Del Bosque: "A zis ca Athletic nu va avea probleme mari cu noi? Da, stiu, toti spun ca noi nu impresionam, ca nu jucam nimic. Invidia este mare, foarte mare, poate cel mai mare rau al anului 2004. Revenind la Besiktas, sper ca golul lor sa nu aiba prea mare importanta.

Daca va avea, o sa-i spun eu citeva lui mister Del Bosque! De doua ori in viata mea am putut vedea asemenea lipsa de fair-play. La Besiktas - Athletic, doi spanioli erau la pamint si turcii au marcat in minutul 90 pentru 3-1, iar cu noi au dat golul cind Baciu era trintit. Nu simula, ca apoi l-am schimbat din cauza durerilor!".

Consfatuire antidopaj

Pentru a preintimpina in viitor alte cazuri de dopaj involuntare, precum cel in care a fost implicat recent stelistul Ghionea, dar nu numai, forul prezidat de Mircea Sandu a convocat pentru vineri, ora 11:00, la Casa Fotbalului, o consfatuire fara precedent in fotbalul romanesc.

Tema evenimentului este "Activitatea medico-sportiva la cluburi in relatia antrenor-medic-jucator", invitati fiind antrenorii principali, medicii si capitanii echipelor divizionare A.

Despre evolutie, niveluri si basini

Sa fie vreo zece ani de atunci. Otelul Galati venise in Bucuresti pentru un joc de campionat si trasese la hotelul de pe strada Paul Greceanu, hotel aflat in custodia Ministerului de Interne. Vasile Sotir, Dumnezeu sa-l ierte, punea pe atunci bazele sindicatului fotbalistilor.

Alex Radulescu, uzurpatorul-presedinte de azi, nu era decit patronul unei circiumi, iar Prunea si Lupescu mai faceau parte din Generatia de aur. Nea Bubu Sotir a mers sa-i bage pe galateni in sindicat. A chemat si un ziarist. La Otelul antrenor era Aurica Ticleanu, iar seful delegatiei, un tip subtirel, imbracat elegant si cuminte ca o fata mare.

Erau chiar primele sale zile in postura de "om de fotbal". Se bucura de mama focului cind ziaristul il intreba de sanatate, de vreme, de valurile Dunarii... Era onorat ca un ditamai scirta-scirta pe hirtie se cobora la nivelul lui, cum ar veni.

Azi, lucrurile stau altfel. Omul de fotbal e la fel de subtirel si de elegant, dar nu se mai coboara el la nivelul unor terchea-berchea de jurnalisti. Ameninta ca nu va mai veni pe la emisiunile tv, si-si inchipuie ca realizatorii cu microbistii laolalta storc batistele vaduviti de augusta-i prezenta. Ce vreti, vremurile s-au schimbat si Mihai Stoica o data cu ele.

PS Mirel Radoi a grait una adinca. "Ba, nici sa ne basim nu mai putem de voi", s-a ratoit el la un fotoreporter. I-auzi! Si noi care credeam ca Radoi ia bani ca sa joace, nu sa se tina de basini. Astea fiind zise, nu ne ramine decit sa ne intrebam cite basini ii trage Mirel nasului sau Gigi Becali pentru suta de mii de dolari scrisa in contract!