Iranul isi va suspenda procesul de imbogatirea a uraniului doar timp de cateva luni, si nu pe parcursul unor ani.

Principalul negociator iranian Hasan Rohani insista ca suspendarea va dura doar atat timp cat vor dura negocierile cu Uniunea Europeana.

Analistii spun ca afirmatia pare sa sugereze ca Teheranul vrea sa-si pastreze ultimul cuvant in privinta controversatului sau program nuclear.

"Victorie impotriva americanilor"

Principalul negociator iranian Hasan Rohani le-a declarat ziaristilor, la Teheran, ca tara sa nu a cedat presiunilor americane in privinta programului sau nuclear si ca nu o va face nici pe viitor.

Hasan Rohani sustine ca in realitate negociatorii iranieni au repurtat o mare victorie, izoland Statele Unite in aceasta chestiune.

El mai spune ca suspendarea procesului de imbogatirea a uraniului este o masura pe care Iranul a decis-o de buna-voie, si e doar temporara.

Rohani spera ca in acest fel Teheranul va dovedi garantii obiective ca nu urmareste sa-si puna la punct un arsenal nuclear.

Odata ce va oferi aceste garantii, Iranul, a precizat el, va relua programul nuclear.

Uniunea Europeana a promis Iranului cooperare in domeniul tehnologiei nucleare pasnice, securitatii si chestiunilor comerciale.

SUA raman rezervate

Desi Agentia Internationala pentru energia atomica a adoptat o rezolutie in care saluta decizia Iranului de a-si suspenda imbogatirea uraniului, Statele Unite raman prudente.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scot McClellan a declarat ca "ceea ce este important acum este procesul verificarii. Doar timpul va spune daca Iranul este intr-adevar sa-si respecte angajamentele."

In utlimul an si jumatate Iranul nu si-a respectat obligatiile asumate, si asta de mai multe ori, spune Scott Mcclellan.

Purtatorul de cuvant al casei Albe a adaugat ca daca Iranul nu-si schimba nici acum atitudinea, Statele Unite vor aduce intreaga chestiune in fata Consiliului de Securitate ONU.