Din tot mai multe judete ale tarii se aduna informatii despre utilizarea unor autobuze care au transportat votanti dintr-o localitate in alta pentru a vota de mai multe ori. Se aduna tot mai multe marturii si declaratii despre folosirea autobuzelor in scop electoral. Practic, nu ne aflam in fata unui fenomen izolat. Miscarea cu autobuzele pare sa fi fost premeditata.

A fost gindita pentru a influenta votul. Diversi functionari publici, cum s-a intimplat in Ilfov, au fost mobilizati in ziua alegerilor si pusi sa calatoreasca prin tara. Ei au fost dusi in diferite sectii, unde au putut vota, fiind trecuti pe liste suplimentare. Situatia este ingrijoratoare pentru modul in care s-au desfasurat alegerile.

Cu cit vor aparea tot mai multe indicii despre persoane care au votat de mai multe ori, cu atit situatia va depasi cadrul democratic si va ajunge in domeniul penalului. Acest tip de mobilizare ar trebui cercetat de politie si procuratura. Din pacate, nimeni parca nu vede, nu aude si nu comenteaza. Politia parca a intrat intr-o amorteala vecina cu iresponsabilitatea.

Nimeni din politie nu spune ale cui sint aceste autobuze, cine i-a condus pe calatori, cine i-a indrumat si de cite ori au ajuns sa voteze. Autobuzele nu sint o scorneala. S-au facut fotografii, iar aceasta pagina completeaza informatiile deja stiute. “Operatiunea autobuzul” a ajuns deja sa fie descrisa cu lux de amanunte in presa internationala.

Reportajele furnizate BBC News Online, spre exemplu, au aratat ca actiunile au avut lega tura cu institutiile statului, mobilizarea facindu-se, in cazul descris de BBC, chiar in fata Ministerului Finantelor. (Ovidiu Simonca)

ˆTurism electoral†, supravegheat de sefi din Ministerul Finantelor?

Mai mult de 100 de functionari publici de la Directia Finantelor Publice Ilfov au fost acuzati de “turism electoral”. Opozitia sustine ca, sub pretextul unei excursii la Sinaia, ei ar fi votat cu buletine gata stampilate la mai multe sectii din comuna Voluntari si din alte judete de pe traseu.

In “excursia electorala”, ei au fost insotiti si de directoarea DFP Ilfov, Maria Florea, care respinge insa total acuzatiile.

(Simona Gheorghe)

Imbarcati in doua autobuze, functionarii publici de la DFP Ilfov s-au oprit sa voteze la trei sectii din comuna Voluntari. Dar pentru ca au fost urmariti de presa si de membri ai opozitiei, in drumul lor catre statiunea montana nu au mai intrat si in alte sectii, ducindu-se direct la localul Taverna Sirbului din Sinaia.

Aici au fost chestionati de ziaristi, dar au refuzat sa raspunda, doamnele bine imbracate devenind chiar artagoase cind au dat ochii cu presa. “Turistii” au ramas in localul din Sinaia mai multe ore, iar spre seara s-au intors la Bucuresti.

Maria Florea, directoarea DFP Ilfov, care la Sinaia i-a luat la zor pe ziaristi si nu a vrut sa-si decline identitatea, a fost recunoscuta de cititori, dupa ce au fost publicate imagini cu autocarele si functionarii publici. Acum, ea sustine ca excursia nu a avut legatura cu alegerile si ca angajatii ei organizeaza in fiecare an astfel de iesiri inainte de Sarbatori.

Maria Florea: “Nu puteau sa faca asa ceva, mai ales ca lucreaza cu legile”

Dumneavoastra unde ati votat?

La o sectie din sectorul 6, unde am fost repartizata, acolo eram pe liste.

I-ati insotit pe angajatii dumneavoastra la sectiile de votare din Voluntari?

Nici nu stiu care au fost sectiile de votare unde s-au oprit. Eu am fost cu masina mea, nu am mers cu autocarele unde erau ei, iar excursia nu am initiat-o eu, ci ei.

Dar cum de au organizat o excursie chiar in ziua alegerilor si au mers sa voteze impreuna?

La fiecare sfirsit de an ei organizeaza o astfel de excursie, se aduna inainte de Sarbatori, stiau ca la munte e zapada. In plus, una dintre colege s-a logodit.

Dar ce raspundeti la acuzatiile aduse de Alianta PNL-PD? A fost o excursie electorala?

Nu este adevarat ca oamenii au votat de mai multe ori. Acesti oameni nu puteau sa faca asa ceva, mai ales ei care lucreaza cu legile. Cum va puteti imagina asa ceva?

Se spune ca directorii fac tot posibilul sa ajute PSD de teama ca isi vor pierde functiile daca vine alt partid. Sinteti de aceeasi parere?

Eu nu am fost numita director al DFP Ilfov de PSD, ci pe vremea cealalta. Din comisia cu care am dat examen a facut parte chiar Nicolaescu de la PNL.

De ce timp de citeva zile de cind s-a petrecut incidentul nu ati reactionat la acuzatiile care vi se aduc?

Nu mi-am dat seama ca trebuie sa reactionez, eu nu am lucrat cu presa pina acum, dar o sa facem un comunicat, un drept la replica. Poate ma invatati dumneavoastra”.

Conducerea Ministerului Finantelor Publice refuza sa comenteze in legatura cu suspiciunile care ii vizeaza pe functionarii publici de la DFP Ilfov.

Microbuzul Primariei Topoloveni - Arges a transportat votanti in Calarasi

Politistii din Calarasi ii cerceteaza penal pe cei 16 argeseni din comuna Topoloveni banuiti ca duminica au votat in Arges, Ialomita si Calarasi, dar sustin ca, deocamdata, acestia nu pot fi pusi sub acuzare pentru ca nu s-au obtinut listele suplimentare de la Birourile Electorale Judetene. Oameni legii au precizat ca listele nu au fost inca centralizate, prin urmare nu pot fi confruntate.

Cei 16, care se aflau in fata unei sectii de votare din Calarasi intr-un microbuz apartinind Primariei Topoloveni, au fost retinuti duminica si audiati, la sesizarea Aliantei D.A. “Argesenii ne-au declarat ca nu au votat, ci se aflau intr-o excursie, apoi aveau de gind sa mearga la vinatoare”, ne-a declarat comisarul Alexandru Sohan, seful Politiei Municipiului Calarasi.

Totusi, conform unor surse de incredere, argesenii, printre care fiul si nepotul primarului din Topoloveni, Gheorghe Botirca, au fost surprinsi la iesirea de la vot de membri ai staff-ului Aliantei D.A. si fotografiati. Mare parte din grup s-a refugiat, in graba, in sediul Organizatiei Judetene Calarasi a PSD.

Desi sustineau ca merg la vinatoare, o parte din “turistii electorali” erau imbracati in costume elegante. (Cornel Dumitru)

Declaratii contradictorii

Primarul orasului Topoloveni, Gheorghe Botirca, a sarit in apararea fiului si nepotului sau, dar declaratiile edilului sint in discordanta cu cele pe care le-au dat “turistii electorali” politistilor din Calarasi.

“Microbuzul n-a dus oamenii la vot. Fiul meu, impreuna cu alti tineri, a plecat de dimineata sa vada Autostrada Soarelui, spre Calarasi, chiar cu acel microbuz. Cind au ajuns la Calarasi si-au exercitat dreptul de vot, dar n-au mai venit si la Topoloveni. Am verificat personal. N-au votat aici”, a precizat Gheorghe Botirca pentru un cotidian argesean.

BBC News Online: "Autocarele s-au indreptat catre un fief al partidului de guvernamint"

Un corespondent BBC la Bucuresti relateaza, intr-un reportaj publicat de BBC News Online, despre o posibila frauda comisa in ziua alegerilor. El afirma ca doua autocare stationate duminica in fata Ministerului Finantelor, unul cu numere de inmatriculare de Bucuresti si unul cu numere de Sibiu, au imbarcat circa 100 de persoane, in majoritate tineri, plecind cu putin timp inaintea orei 10.00.

Reporterul BBC, insotit de citiva ziaristi romani si de activisti ai opozitiei, a urmarit de la distanta autocarele. “Opozitia sustine ca sintem pe punctul de a asista la o forma foarte romaneasca de frauda electorala”, afirma corespondentul Nick Thorpe.

“Autocarele au iesit de pe soseaua principala, indreptindu-se spre o strada plina de gropi din Voluntari, in mod clar un fief al partidului de guvernamint, unde pe toti stilpii sint lipite postere albastre cu figura serioasa si increzatoare a premierului Adrian Nastase.” (...)

“Autocarele au parcat pe o strada laturalnica, iar pasagerii s-au indreptat spre sectia de votare din scoala primara. Una dintre masini a plecat din nou dupa o jumatate de ora, urmarita de ziaristi. O masina neagra, care parea sa insoteasca autocarele, a incetinit si ne-a urmarit o vreme”, mai relateaza Thorpe.

“Apoi autocarele au cotit-o spre vest, pe o scurtatura, plecind in nord, spre Brasov. Alegem un alt drum si scapam de masina neagra. Dupa un timp, ne intilnim cu masina si ajungem din urma cele doua autocare. In Voluntari, ziaristii afla ca vizitatorii au votat pe listele suplimentare, disponibile in toate cele 17.000 de sectii de votare.

Acestea sint menite sa ajute alegatorii aflati in tranzit sa-si exercite dreptul la vot. Insa, potrivit organizatiilor nonguvernamentale care monitorizeaza alegerile, aceste liste deschid calea fraudelor electorale pe scara larga.”

Dan Nica s-a jurat ca nu fura

Dan Nica, seful de campanie al PSD+PUR, a jurat ca reprezentanti ai partidului sau n-au folosit autobuze pentru a transporta persoane care sa voteze pe listele suplimentare din mai multe localitati.

Fiindca atit liderii PSD, cit si cei ai Aliantei s-au acuzat reciproc de utilizarea acestui mijloc de fraudare a alegerilor, l-am intrebat pe Nica daca poate jura cu mina pe inima ca n-a procedat la astfel de actiuni. Raspunsul lui a fost pe cit de rapid, pe atit de simplu: “Da”. (C.S.)

Potrivit unor transportatori, patron de autocar electoral, amic cu un consilier PSD-ist

Unul dintre autocarele suspectate ca au transportat, in ziua alegerilor, “turisti electorali” era inscriptionat “Transbus Codreanu” si avea numar de Brasov. Printre patronii firmelor de transport se stie ca proprietarul acestei firme, “Constantin Codreanu, face parte din anturajul lui Victor Ioan Stan”, consilier PSD in Capitala si lider al unui sindicat al soferilor.

“Codreanu este presedintele unui patronat al transportatorilor care are sediul in aceeasi cladire cu sindicatul al carui sef este Victor Stan”, ne-au declarat ieri transportatori care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Conform datelor de la Registrul Comertului, Transbus Codreanu este una dintre cele zece firme la care Constantin Codreanu este actionar.

Trei sferturi din aceste firme se ocupa de transporturi de calatori, prestind servicii si in zona Moldovei. De altfel, “Transbus Codreanu” este un SRL inregistrat in Iasi. (M.B.)