Basescu sustine ca, potrivit datelor furnizate chiar de BEC, luni, intre orele 12.00 si 17.00, numarul voturilor anulate a scazut in loc sa creasca, iar diferenta a fost transferata la Nastase

Miron Mitrea s-a incurcat in bilbiieli, iar BEC a sarit de la o explicatie la alta Alianta D.A. PNL-PD a cerut ieri anularea alegerilor si repetarea scrutinului de la 28 noiembrie, acuzind fraude comise prin softul pus la dispozitia Biroului Electoral Central. intr-o conferinta-fulger tinuta ieri la sediul Aliantei, cei doi reprezentanti ai D.A.

, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, au venit in fata presei pentru a cere oficial intreruperea procesului electoral.

“in acest moment sintem convinsi ca procesul electoral nu mai poate continua. Tot procesul electoral este alterat de frauda, si anularea alegerilor este o necesitate. Cerem repetarea alegerilor”, a declarat candidatul Aliantei D.A. la presedintie, Traian Basescu.

Solicitarea fara precedent a Aliantei de anulare a alegerilor se bazeaza pe o descoperire de ultima ora: frauda prin vicierea softului care contabilizeaza electronic voturile. Liderii Aliantei sustin ca voturile nule au fost transferate in contul lui Adrian Nastase si al Uniunii PSD+PUR. Cu datele BEC in fata, Traian Basescu a explicat ca luni, la ora 12.00, voturile nule erau 392.

447, iar la ora 17.00 acestea scazusera la 232.597, “lucru imposibil matematic”. Astfel, diferenta dintre voturile nule este de 159.850 in mai putin de trei ore, voturi care, potrivit Aliantei, se regasesc la Uniunea PSD+PUR. “Ieri la ora 17.00 am avut proba fraudei. La ora 9.00 s-a prezentat o lupta strinsa intre cele doua mari partide si intre Adrian Nastase si Traian Basescu. La ora 12.

00, diferentele erau de 1,5 procente la partide si doua la candidati. Asteptam raportul BEC de la ora 17.00 care, in mod ciudat, nu a fost transmis la 17.00, ci a fost intirziat pina la 18.45, cu 15 minute inainte de jurnale, unde a aparut Adrian Nastase sa spuna ca diferentele dintre partide si candidati au crescut la o diferenta de 5-6 procente. A fost momentul fraudei majore.

in acel moment, voturile nule, 160.000 de voturi, au fost transferate la Adrian Nastase. 160.000 de voturi reprezinta 2,5 procente. De asemenea, voturile de la Camera Deputatilor si Senat, mai mult de 100.000 de voturi nule, au fost transferate la PSD”, a afirmat Basescu.

“Voturile nule nu pot scadea niciodata”

“Matematic, voturile nule nu pot scadea niciodata, ele nu pot decit sa creasca”, a concluzionat Basescu, precizind ca astfel se demonstreaza frauda. in plus, el a explicat ca de la ora 12.00 nu s-au mai cuantificat voturile nule, desi in mod normal ele trebuiau sa creasca. “in realitate, s-a ajuns la 320.

000 de voturi nule, adica 5%, voturi care au trecut in contul lui Adrian Nastase, procent care se regaseste in diferenta dintre mine si Nastase”, a adaugat Basescu. Liderul Aliantei a cerut imediat interventia institutiilor statului, a justitiei si politiei pentru a bloca procesul de fraudare a alegerilor si pentru a restabili democratia.

“Cerem destituirea imediata a BEC, care a fost parte la frauda pregatita de PSD la alegerile din 28 noiembrie. Cerem public arestarea celui care a asigurat softul de numarare a voturilor. Cerem organelor statului sa treaca la supravegherea Institutului National de Statistica si sigilarea calculatoarelor.

Cerem verificarea imediata de catre specialisti neutri in informatica a softului”, a anuntat Traian Basescu.

“Vor sa fure si poporul roman”

“Este extrem de grav ceea ce se intimpla cu alegerile din noiembrie pentru ca Adrian Nastase si ai lui nu s-au multumit sa fure fabrici, case, bani, ci vor sa fure si poporul roman. Consider ca Alianta si eu nu mai sintem intr-o batalie pentru alegeri, ci pentru Romania”, a completat Basescu. El a avertizat ca Alianta nu se va opri pina cind Uniunea PSD+PUR nu va inceta furtul votului.

“Cerem institutiilor statului sa salveze Romania din mina unor gasti de ticalosi. Tot procesul electoral este compromis si o solutie trebuie gasita imediat”, a spus Basescu. Potrivit acestuia, un guvern nu mai poate fi legitim dupa ce procesul electoral a fost fraudat. “Stiu ca scenariul ucrainean lansat de lachei a fost lansat sa preintimpine reactia noastra la fraude.

Nu vom recurge la alte metode decit statul de drept”, a mai spus Basescu.(Alina Mihai)

Mitrea se incurca in explicatii

PSD a reactionat ieri la cererea Aliantei de anulare a alegerilor din cauza fraudei printr-un sir de bilbiieli. Imediat dupa anuntul lui Traian Basescu, PSD a convocat o conferinta de presa la care au participat coordonatorul campaniei electorale, Miron Mitrea, si purtatorul de cuvint Titus Corlatean.

Stupoare insa: in loc sa vorbeasca despre acuzatiile grave ale Aliantei, Mitrea a inceput sa-si felicite partidul si sa multumeasca oamenilor pentru rezultatele preliminare ale PSD.

Intrebat de ziaristi despre cererea D.A., Mitrea a avut o reactie ciudata: a scos o foaie de hirtie, de pe care a inceput sa citeasca declaratia facuta in Senat de reprezentantul PNL Paul Pacuraru, in care acesta felicita PSD pentru victoria in alegeri. Cind i s-a spus ca nu Pacuraru reprezinta pozitia oficiala a Aliantei, ci Traian Basescu, Mitrea a afirmat ca “Basescu nu stie sa piarda”.

La intrebarile insistente in legatura cu faptul ca in documentele oficiale ale BEC numarul de voturi anulate scade in loc sa creasca, Mitrea a raspuns initial ca “e vorba de o confuzie. Nu putem sa comparam numarul de voturi anulate de la presedinte cu cel de la Camera”.

Cind i s-a replicat ca nu e vorba de nici o confuzie si ca documentele oficiale ale BEC, publicate pe site, arata ca numarul de voturi anulate scade in valoare absoluta, Mitrea a spus doar ca nu stie ce scrie pe site si ca el are doar un comunicat de la BEC si numaratoarea partiala a PSD.

I s-au aratat rapoartele BEC, iar ministrul a insistat ca “voturile anulate n-au scazut, era vorba de alte voturi”, fara sa fie capabil sa si demonstreze acest lucru. Mitrea a refuzat sa comenteze cifrele din rapoarte, chiar daca ziaristii i-au cerut de citeva ori acest lucru. in schimb, a declarat: “in orice caz, nici nu se pune problema de anulare a alegerilor”.

intrebat iarasi insistent ce se va intimpla daca frauda va fi totusi demonstrata, a replicat scurt ca “exista justitie”, fara sa explice ce vrea sa spuna.

Miron Mitrea n-a putut sa ofere o explicatie nici in legatura cu angajarea pentru contabilizarea rezultatelor a firmei Net Consulting, care, potrivit lui Cozmin Gusa, a primit contractul pentru realizarea programului guvernamental e-licitatie, pe vremea cind ministrul comunicatiilor era Dan Nica, actualul sef de campanie al PSD: “Nu stiu cine a primit contractul acela.

Din informatiile mele, aceasta firma are un contract si cu Primaria Generala”. (Oana Dobre)

Ionut Monu, specialist in computere al Aliantei PNL-PD: "Nu e vorba de eroare, ci de premeditare"

Specialistii in computere ai Aliantei PNL-PD sustin, pe baza datelor oficiale oferite de Biroul Electoral Central, ca alegerile au fost fraudate prin jonglerii facute cu numarul voturilor nule. Mai precis, luni, intre orele 12.00 si 17.00, numarul voturilor nule, in loc sa creasca in paralel cu numaratoarea voturilor, au inceput in mod misterios sa scada.

Acest lucru nu este posibil, sustin specialistii, voturile nule nu pot nici sa dispara, nici sa scada, pot cel mult sa ramina la fel. Dupa toate probabilitatile, aceste voturi nule au fost directionate catre Adrian Nastase. Diferenta dintre voturile nule este de 160.000, ceea ce inseamna o viciere a intregului proces electoral de 2,25a pentru presedinte.

Ionut Monu, specialist in computere al Aliantei PNL-PD, ne-a pus la dispozitie toate analizele facute pe datele furnizate de BEC, impreuna cu explicatiile tehnice. Analiza se refera exclusiv la date oficiale, si nu la cele rezultate in urma numaratorii paralele facute de Alianta. (Andreea Pora)

Potrivit specialistului in computere de la Alianta PNL-PD, Ionut Monu, din calcule reiese ca aceste voturi nule au fost directionate catre candidatii la prezidentiale. “Voturile nule au fost folosite pentru a mari diferenta dintre Adrian Nastase si Traian Basescu si dintre Uniunea PSD+PUR si Alianta PNL-PD. Constatam ca, intre orele 12.00 si 17.

00, diferenta dintre Nastase si Basescu a crescut brusc cu 2,26%, care reprezinta exact cele 159.850 de voturi nule disparute. La fel s-a intimplat si la Senat si Camera Deputatilor.

La Camera Deputatilor, de exemplu, diferenta dintre voturile nule este de 1,46a, si cea dintre Uniune si Alianta este de 2%, iar la Senat diferenta dintre voturile nule este de 1,61%, iar diferenta dintre Uniune si Alianta s-a marit cu 2,16%”.

Ionut Monu evidentiaza faptul ca nu este vorba de o eroare de introducere a datelor sau de program al computerului, ci de o premeditare: “Daca ar fi fost vorba de o eroare, nu iesea cheia, adica asta inseamna ca toate cifrele adunate nu ar mai fi dat suta la suta, s-ar fi vazut ca undeva lipseste ceva. Or, cheia a iesit! Asta este dovada! Nu este vorba de o eroare, ci de o chestiune premeditata”.

Dar chiar presupunind ca voturile nu s-au dus la Adrian Nastase, asa cum sugereaza Alianta PNL-PD, Ionut Monu spune transant ca intregul sistem este viciat: “Este evident ca voturile nule s-au dus la candidati, deci nu se poate avea incredere in sistem, care este viciat per ansamblu. Voturile nule nu au voie sa dispara!

S-a umblat cu intentie”.

“Daca computerul preia date gresite, inseamna ca poate fi pacalit”

Ionut Monu sustine ca argumentele BEC sau ale celor de la Institutul de Statistica sint complet “pe dinafara”: “in primul rind, faptul ca in rubrica in care se trece numarul total al alegatorilor inscrisi pe lista electorala permanenta si in cea in care se trece numarul total al voturilor valabil exprimate s-ar fi scris cifre identice.

Dar acest lucru nu are nici o legatura cu rubrica privind voturile nule, care e o rubrica diferita. Si, chiar daca le-au introdus gresit, softul este programat, sau ar fi trebuit sa fie programat, sa nu accepte greseli de genul acesta.

La Biroul Electoral Judetean, in momentul in care bagi un proces-verbal din asta gresit, softul ti-l da inapoi si spune ca nu poate sa-l proceseze pentru ca este gresit. Nu te lasa sa-l introduci. Asa scrie in specificatie si asa am primit asigurari ca va fi.

Pe de alta parte, daca ei au introdus cifre gresite inseamna ca exista o modalitate prin care softul sa fie pacalit si sa preia date gresite”.

BEC sustine ca n-a comunicat voturi anulate

Presedintele Institului National de Statistica, Clementina Ivan Ungureanu, si secretarul general al aceleiasi institutii, Gabriel Jifcu, au incercat ieri sa justifice disparitia celor 160.

000 de voturi nule prin faptul ca unii alegatori “au plecat cu buletinele de vot in buzunar in loc sa le introduca in urna”, dar si prin “greselile de intocmire a proceselor-verbale de constatare a rezultatului alegerilor”.

Cei doi oficiali ai INS, care fac parte din Biroul Electoral Central, au explicat ca la numarul de voturi nule propriu-zise s-au adaugat si cele doua situatii amintite mai sus.

O explicatie cel putin bizara, pentru ca este greu de imaginat cum pot fi numarate voturi care n-au ajuns sa fie contabilizate cita vreme alegatorii ar fi plecat cu buletinul de vot acasa. Ungureanu si Jifcu au explicat apoi ca s-au facut greseli la intocmirea proceselor-verbale de constatare a rezultatului alegerilor de la sectiile de votare.

Mai precis, cei doi sustin ca legea a fost prost intocmita, in sensul ca procesele-verbale contin de doua ori aceeasi rubrica, referitoare la numarul alegatorilor cu drept de vot. Or, una dintre rubrici ar fi trebuit, potrivit celor doi, sa se refere la numarul alegatorilor care s-au prezentat la urne.

Oficialii INS au aratat ca numarul de voturi nule nu a fost de fapt comunicat de BEC in anunturile oficiale de la orele 12.00 si 17.00 si ca diferenta sesizata de Alianta intre numarul alegatorilor prezenti la urne si numarul voturilor valabil exprimate nu inseamna numai voturi nule, ci si greselile facute la intocmirea proceselor-verbale.

Cei doi au spus ca au sesizat aparitia de doua ori a rubricii referitoare la alegatorii cu drept de vot numai atunci cind “am observat ca a crescut in mod ciudat prezenta la urne”. Ungureanu si Jifcu au mai afirmat ca presedintii sectiilor de votare care predasera situatia au fost chemati de acasa sa modifice procesele-verbale.

Cei doi au insistat asupra faptului ca “voturile nule nu se regasesc la nici un partid, alianta sau candidat independent”. Oficialii INS au mai spus ca numarul de voturi valabil exprimate per total s-a regasit de fapt la fiecare partid, alianta sau candidat independent in parte. Cei doi au justificat prezenta de doua ori a aceleiasi rubrici prin faptul ca “asa prevede legea electorala”.

Ungureanu a adaugat: “Nu comentez faptul ca presedintii sectiilor de votare nu au sesizat eroarea din procesele-verbale”. Pe de alta parte, directorul departamentului IT din INS, Gheorghe Vaida Munteanu, a respins categoric acuzatiile Aliantei D.A.

privind existenta unei instructiuni in programul de calculator pentru numaratoarea si centralizarea voturilor care sa transfere voturile nule la Adrian Nastase. Secretarul executiv al PD, Dorin Iacob, a depus ieri la BEC cererea Aliantei de anulare a alegerilor.

Anterior, reprezentantul PSD+PUR in BEC, Dan Matei Agathon, fluturase in fata camerelor de luat vederi registrele de inregistrare a contestatiilor depuse la BEC, strigind in gura mare: “Minciuna! Alianta nu a depus nici un fel de cerere. Unde e fraudarea!?”

Pot fi anulate alegerile?

Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente si membru al BEC, Ionel Flesariu, ne-a precizat ieri, invocind articolul 32, ca legea electorala “nu contine nici un fel de prevedere referitoare la anularea alegerilor la nivelul intregii tari, ci doar la nivelul unei circumscriptii electorale”. (Cristian Oprea)

Basescu: "Este imposibil sa verifici atit de repede 2.000 de procese-verbale"

Traian Basescu a organizat aseara o alta conferinta de presa in care a contrazis punct cu punct explicatiile oferite de directorul general al Institutului National de Statistica. “Azi, dintr-o lipsa de imaginatie si de pregatire profesionala, directoarea generala a spus ca au fost 160.000 de buletine de vot, pe care votantii nu le-au mai depus. Aici nu discutam de asa ceva.

Discutam de procesele- verbale. incercarea de inselatorie a Directiei de Statistica merge foarte departe. Dupa contestatia noastra depusa astazi la 16.30, aceeasi directoare isi schimba parerea si spune ca s-au verificat sectiile de votare in care s-au semnalat cele 160.000 de voturi. Asta inseamna ca 2.000 de procese verbale au fost verificate. Este imposibil sa verifici 2.

000 de procesele-verbale intr-un interval de timp atit de scurt”, a detaliat Basescu. El a acuzat “minciuna care a devenit axa determinanta a autoritatilor electorale”. “Aici nu discutam de doar 160.000 de voturi fraudate, ci si de 110.000 date la Senat si 105.000 la Camera Deputatilor. E vorba de o jumatate de milion de voturi furate”, a spus Basescu.

Cozmin Gusa a venit cu explicatii suplimentare aratind ca procesele- verbale nu au fost numarate manual, ci au fost scanate si numarate electronic, contrazicind teoria erorii umane a INS: “Scanarea nu cunoaste eroare umana. Eroarea umana este exclusa in procesul de numarare, astfel incit frauda se putea realiza numai printr-o virusare a softului”, a mentionat Gusa.

“S-a lucrat si in timpul noptii de luni”

Ieri seara, la ora 19.00, Traian Basescu a venit si cu alte informatii menite sa sustina ca alegerile au fost fraudate. “Din pacate, autoritatile si BEC au hotarit ca in noaptea de luni spre marti sa nu se mai lucreze in nici un Birou Electoral Judetean sau in sectiile de votare si le-a cerut reprezentantilor partidelor sa se intoarca acasa.

Avem probe ca in multe din Birourile Electorale Judetene s-a lucrat si in timpul noptii. Din acest motiv am transmis organizatiilor noastre sa refuze semnarea proceselor verbale”, a anuntat Basescu. Noile date prezentate de Basescu ieri seara se adauga la celelalte metode de fraudare, cum ar fi exercitarea votului de mai multe ori prin “Operatiunea Autobuzul”.

“Nu sint suparat, doar constat ca riscam sa ne intoarcem la perioada de dinainte de '89, cind partidul-stat controla institutiile si viata oamenilor. Pentru mine nu mai are valoare competitia electorala, ci gravitatea de a pierde democratia”, a aratat liderul PD.

El a spus electoratului Aliantei, dar si “celor care au inrosit telefoanele si adresele de e-mail” ca “Alianta este suficient de puternica pentru a apara democratia din Romania”. “Sint analisti care si-au permis sa-si indrepte supararea lor catre mine. ii anunt ca nu noi sintem vinovati de fraudare, ci actuala putere.

Noi nu facem altceva decit sa aparam democratia, ca sa nu se intimple azi ce se intimpla in Ucraina”, a spus Basescu. La finalul conferintei, Cozmin Gusa a oferit un exemplu de continuare a numaratorii noaptea. El a spus ca la Arad, la ora 19.00, cind au fost trimisi acasa reprezentantii Aliantei se numarasera 60% din buletinele de vot iar dimineata procentul era de 84%. (A.M.)

Net Consulting n-a licitat pentru contracte

Net Consulting este un abonat constant la contracte cu fonduri publice si un client fidel al Institutului National de Statistica (INS). Ambele contracte pentru alegerile locale si generale intre INS si Net Consulting s-au facut fara licitatie, fiind preferata “negocierea cu o singura sursa”.

Net Consulting SRL s-a infiintat in decembrie 1994 si are ca obiect de activitate declarat “comertul cu ridicata al altor masini si echipamente de birou”. Potrivit datelor existente, ieri, la Registrul Comertului, firma are sediul in Bucuresti, sectorul 1, strada Stirbei Voda, nr. 150, bloc 26C, parter, si un capital social de 15 miliarde lei.

Asociatii ei sint Ion Coltan (46 de ani) si Dragos Serban Stan (48 de ani), fiecare cu 50% din actiuni, ultimul fiind si administratorul firmei. Nu putem sti, astazi, istoricul Net Consulting, respectiv schimbarile in structura de actionariat in cei zece ani de la infiintare, aceste date nefiind accesibile on-line, ci doar pe baza de comanda.

Asadar, daca prin aceasta firma s-au perindat sau nu persoane apropiate partidului de guvernamint, asa cum se spune, vom vedea in zilele urmatoare. La alegerile locale, Net Consulting a primit de la Institutul National de Statistica (INS) peste un milion de euro, pentru un contract prin care a oferit “tehnica de calcul si software”.

Pentru alegerile generale, Net Consulting a primit mai mult de jumatate de milion de euro pentru un “sistem informatic”, compus din aceleasi componente ca si la alegerile locale. La aceste doua contracte, ca de altfel si alte doua primite de la INS in acest an, nu s-a organizat licitatie, fiind aplicat principiul negocierilor cu o singura sursa.

in anul 2004, Net Consulting a primit numai de la INS contracte in valoare de 65 miliarde lei. Alti clienti ai Net Consulting si ai altor firme la care Coltan si Stan sint actionari sint Biroul Roman de Metrologie Legala si Inspectia Muncii, Registrul Comertului, Ministerul Integrarii Europene.

Opinii analisti

Cristian Parvulescu: “Frauda poate fi intre 3 si 5 la suta”

Asociatia Pro Democratia, care a monitorizat alegerile generale de duminica, a cerut ieri Biroului Electoral Central (BEC) sa initieze o ancheta si sa realizeze corectiile necesare in procesul de numarare si centralizare a voturilor. Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia, nu intelege unde au disparut cele peste 150.000 de voturi.

“Disparitia citorva sute de mii de voturi nule este o chestiune grava care poate fi o eroare de soft, o eroare de redactare, poate fi orice” si ar putea duce la “necesitatea repetarii scrutinului”, considera Cristian Parvulescu.

“Deocamdata nu sint demonstrate fraudele”, spune presedintele Pro Democratia, dar dupa ce se vor examina si listele suplimentare se va putea vedea cum a fost pus la punct votul multiplu.

Cristian Parvulescu spune ca, “prin coroborarea neregulilor: vot multiplu, urne mobile, mobilizarea administrativa a alegatorilor, cred ca putem vorbi de o frauda de citeva procente”, care poate fi cuprinsa “intre 3 si 5 la suta”.

Stelian Tanase: “Cele mai dubioase alegeri de dupa ‘90”

“Daca sint probe de fraudare, inainte de a se anula alegerile cei care se vor dovedi faptasi si cei care au ordonat si pus la cale aceste fraude trebuie cercetati si pedepsiti, pentru ca este infractiune. Nu putem sa spunem ca s-au furat 10.000 de voturi si nimeni nu este vinovat, desi acuzatia este pentru 150.000 de voturi.

Cred ca este un amestec de neglijenta cu frauda si falsificare plus manipulare a electoratului. Sint, cu siguranta, cele mai dubioase alegeri din '90 incoace.

Indiferent cine cistiga alegerile se ridica o mare problema de legitimitate: cum va negocia guvernul viitor cu UE cind asupra lui planeaza suspiciunea de alegeri falsificate? Cum va negocia la Bruxelles? Ce forta vor avea legile si deciziile unui asemenea guvern pus sub semnul indoielii? Institutiile abilitate ar trebui sa clarifice in regim de urgenta aceasta situatie.

Sint surprins si de o alta situatie: nu inteleg de ce PSD a dat o replica cererii lui Traian Basescu fiindca e treaba Biroului Electroal Central sa raspunda. BEC a primit o sesizare - nu e nimic politic in asta -, BEC trebuie sa raspunda. BEC trebuie sa intre in actiune, sa verifice daca sesizarea Aliantei PNL-PD este reala, deci justitia trebuie sa intre in actiune.

Ma tem ca nu cumva sa avem coruptie fara corupti. Noi nu sintem Ucraina: Romania este in NATO, este tara europeana, Ucraina nu este, acolo si-a bagat coada Rusia, nu trebuie judecat prin analogie, nici de catre politicieni grabiti, nici de catre jurnalisti superficiali.”

Cristian Preda: “Ce se poate face in fata unei justitii neputincioase?”

“Daca probele lasa vreo urma de indoiala, Traian Basescu se poate pune intr-o situatie foarte dificila. Electoratul vrea sa vada probe clare. Mesajul PSD este foarte periculos pentru electoratul Aliantei: “Basescu nu stie sa piarda”. Orice iregularitate trebuie sanctionata, angajind responsabilitati precise.

Solutia cea mai buna pentru Traian Basescu este sa vina cu probele clare pentru fraudarea scrutinului si sa traga concluziile abia dupa ce justitia va demonstra acest lucru. El, de fapt, cere o cale procedurala. Altminteri, electoratul revolutionar al Aliantei ar putea iesi in strada, in vreme ce electoratul mai rational ar putea fi demobilizat.

Nu stiu insa ce se poate face in fata unei justitii neputincioase si nedrepte.”