UDMR si-a lansat public disponibilitatea de a oferi acest sprijin daca PSD si Adrian Nastase o vor cere, contrar vointei curentului liberal, care a incercat sa forteze aminarea afirmarii sprijinului pentru Nastase. „Daca cineva va va cere sprijin pentru una dintre candidaturi?“, a fost intrebat Marko Bela.

„Vom decide daca vom sprijini un anumit candidat, vom face o recomandare, pentru ca nu vrem sa lasam aceasta sarcina in seama altora“, a raspuns Marko Bela. E adevarat ca liderul Uniunii nu a dat nume, dar a recunoscut, ca s-a intilnit, ieri dimineata, cu presedintele PSD, Adrian Nastase.

Intilnirea celor doi s-a soldat, spun surse apropiate conducerii Uniunii, cu promisiunea ca daca PSD va cere UDMR sa isi afirme public sprijinul pentru candidatura lui Adrian Nastase, UDMR o va face. Oficial, o intilnire oficiala a liderilor Uniunii cu conducerea PSD este programata pentru inceputul saptaminii viitoare, dupa sedinta Consiliului Operativ de vineri.

„Vom anunta un sprijin public daca vom cadea de acord la inceputul saptaminii viitoare“, ne-a declarat ieri Borbely Laszlo. Baza de negociere este reprezentata de un program ce va fi decis vineri. Nu sint cunoscute inca numele unor viitori ministri intr-un eventual guvern PSD-UDMR, dar surse din Uniune spun ca este vorba de obtinerea a „doua ministere importante“.

Ieri, spun aceleasi surse, la intilnirea cu Nastase nu s-au rostit nume, liderul PSD evocind nevoia de sprijin parlamentar pentru un eventual guvern dominat de PSD, iar liderul UDMR afirmind disponibilitatea Uniunii de a intra la guvernare. „Daca va fi cazul, s-ar putea organiza o alta intilnire cu liderii Aliantei PNL-PD“, a mai declarat ieri Marko Bela.

Insa, dupa cum explica liderii, UDMR asteapta o invitatie la discutie din partea mai-marilor Aliantei, care deocamdata pare sa nu vina. Liderii acesteia sint concentrati pe problema fraudei, iar, potrivit unor surse din staff-ul Aliantei, Basescu nu intentioneaza sa porneasca o discutie cu UDMR inainte de turul al doilea, pentru a nu periclita atragerea voturilor de la electoratul PRM.

Basescu l-a sunat pe Marko Bela, duminica seara, cu citeva minute inainte de anuntarea exit poll-urilor, dar dialogul s-a oprit acolo.

Presedintele UDMR i-a mai oferit ieri un sprijin indirect lui Adrian Nastase, declarind ca UDMR nu are semnale privind fraudarea alegerilor. Dimpotriva, lui Marko Bela i s-a parut ca alegerile au fost mai riguros controlate ca altadata.