In ultima perioada, preturile computerelor au scazut foarte mult. Un calculator care in urma cu doi ani costa peste 600 de euro poate fi achizitionat acum la jumatate din suma sau chiar la mai putin. Astfel, dorinta celor mai multi romani de a avea un calculator care sa ruleze si aplicatiile mai pretentioase prinde contur. Efortul financiar nu este foarte mare.

Conform reprezentantilor marilor retaileri din domeniu, cele mai multe solicitari nu vizeaza calculatoarele ieftine, ci configuratiile de nivel mediu, atit ca performante, cit si ca pret.

Configuratii accesibile

Configuratia unui calculator considerat acum modest era pentru multi inaccesibila in urma cu doar doi ani. Astfel, la Best Computers, un calculator cu procesor AMD Sempron 2000+, platforma Sis 741GX, memorie de 128 MB DDR si HDD 40 GB, cu placi video, audio si de retea on board, la care se adauga floppy disk, CDRW, carcasa, tastatura si mouse-ul, costa 220 de dolari fara TVA.

O configuratie aproximativ similara ar fi costat in urma cu doi ani 459 de dolari fara TVA. 250-300 de euro inclusiv TVA costa la Ultra Pro Computers un calculator a carui configuratie este: procesor (AMD) cu ratingul 2200+ pina la 2400+, 256 MB memorie RAM, placa video din familia GeForce 4 MX cu 64 MB, HDD 40 GB si unitate optica CDRW, modem, OS Linux.

„Acum doi ani, sistemele se limitau la 1600 MHz si aveau pret dublu sau chiar mai mult decit atit. Evolutia a fost atit tehnologica, cit si din punct de vedere al accesibilitatii”, spune Petrut Mazarine, PR manager la Ultra Pro Computers. Nici sistemele bazate pe procesoare Intel nu sint mult mai scumpe.

La Flamingo, configuratia Intel Celeron 2,2, DDR 128, HDD 40 Gb, video on board, CD-ROM, tastatura, mouse, monitor 17“ ajunge la 15.500.000 de lei. In ciuda preturilor accesibile, nu acestea sint cele mai solicitate configuratii.

Costuri versus performante

Cele mai multe cereri sint pentru calculatoarele din clasa medie. Preturile sint mai mari, dar si performantele. Un calculator mediu costa in jur de 600 dolari fara TVA, iar configuratia este urmatoarea: AMD Athlon Xp 2500+, platforma nVidia nForce 2.400 Ultra, memorie 512 MB DDR, HDD 80 GB, FDD 1.

44 MB, unitate combo, CDRW 52x/32x/52x, DVD 16x, placa video nVidia GeForce FX 5700 128 MB DDR, placile audio si de retea integrate, plus carcasa, tastatura si mouse. Un calculator Pentium 4 3.0, DDR 256, HDD 40 GB, video 128, combo DVD-CDRW, tastatura+mouse si monitor 17“ costa acum 25 de milioane, in vreme ce in urma cu aproximativ doi ani ajungea la 1.100 de euro.

Evident, cei pretentiosi isi pot cumpara un computer superperformant. Acesta depaseste, de multe ori, pretul de 4.000 de euro.

Componente din ce in ce mai ieftine

Preturile componenetelor au scazut si ele foarte mult in ultima perioada. Cele mai consistente reduceri de preturi s-au inregistrat la procesoare, memorii, placi video si hard disk-uri, dar si la unitatile optice. “DVD-writer-ele si media pentru ele sint de 3-4 ori mai ieftine decit acum un an si ceva. Preturile memoriilor flash au scazut de doua sau trei ori in ultimii doi ani.

De asemenea, notebook-urile au intrat sub pragul psihologic de 1.000 si chiar 800 de euro“, spune Radu Uruc, marketing executive la Best Computers. Nu intimplator, aceste produse sint si cele mai cautate pe piata. Probabil ca tendinta de scadere a preturilor va continua, spre fericirea multor romani, care nu vor mai trebui sa iasa din casa pentru a-si verifica e-mail-ul.