Este vorba despre Gemini Capital Consult, firma ce a incheiat un parteneriat in exclusivitate cu HVB Bank Romania. Cei 65 de consultanti ai firmei au ajutat deja 2.000 de persoane sa ia un credit. Valoarea totala a imprumuturilor intermediate se ridica la peste 9 milioane de dolari.

PIONIERAT. Original pentru Romania, acest principiu de afacere este practicat atat in Occident, dar mai ales in America. De altfel, de acolo a fost si "importat". Anca Bidian, directoarea firmei, a trait in Canada aproape 8 ani, timp in care s-a familiarizat cu serviciile bancare orientate spre necesitatile clientilor.

Ca softist, a realizat acolo si programe pentru banci, ceea ce a dus la o aprofundare a domeniului. "Proiectul a inceput in vara lui 2003 cu discutii despre posibilitatea externalizarii de servicii din domeniul financiar-bancar, pe piata romaneasca", povesteste Bidian. Astfel, firma a devenit o forta mobila de vanzare, complementara canalelor traditionale de vanzare a bancii.

"Ne-am intalnit la mijloc de drum. Banca era deschisa catre externalizare. Ea are astfel de reprezentante in vestul Europei. In America, lucrul acesta este foarte uzitat. Au fost pionieri in Romania", continua directoarea.

EXPANSIUNE. Dezvoltarea este programata pana in 2005 si cuprinde extinderea portofoliului cu produse de economisire si investitii, ceea ce va permite consultanta de planificare financiara pentru persoane fizice, de asemenea un concept nou pe piata romaneasca.

In viitorul foarte apropiat urmeaza deschiderea de fi-liale in Ploiesti si Brasov. In 2005, firma va avea sucursale in toate orasele mari unde banca este sau urmeaza sa fie prezenta. Dar nu toate lucrurile merg struna. Managerii au identificat deja o problema in dezvoltarea business-ului.

"Am gasit o lipsa de resurse umane bine pregatite, de la middle spre top management in sus", ne spune Bidian. "Oricum, noi avem program de pregatire prin care trec toti consultantii. Aceasta este, de altfel, principala noastra investitie", completeaza directoarea.

Inca o dificultate cu care firma s-a intalnit a fost asocierea pe care clientii o faceau cu serviciile firmelor de asigurari. Din acest motiv, se utilizeaza cat mai putin prospectarea telefonica. "La noi in firma, acela este modelul: "Asa nu!"." Firma nu practica o vanzare agresiva, ci una orientata spre client.

PARTICULARITATI. Prima diferenta intre a merge la banca si a apela la serviciile propuse de Gemini este chiar faptul ca nu trebuie sa faci decat un singur drum la banca, la semnarea contractului de credit. In rest, consultantul financiar vine la tine.

Faptul ca serviciile oferite sunt "24 de ore din 24, 7 zile din 7" provoaca in Romania o oarecare neincredere, publicul nefiind obisnuit cu astfel de promisiuni. "In America, asa ceva este absolut normal", spune Bidian. O data ce ai fost luat in primire de un consultant, nu mai trebuie sa-ti spui povestea de fiecare data cand te intereseaza un nou serviciu.

REUSITA. Aproape 90% din dosarele depuse au fost aprobate. Aceasta pentru ca, inainte de a le trimite la banca, dosarele sunt filtrate de firma. "Este un avantaj atat pentru banca, dar si pentru noi. Munca in zadar nu foloseste nimanui", spune Bidian.

BANI PENTRU SOFTISTI

Ponderea principala o au acum creditele pentru nevoi personale, dar previziunile pana in 2007 sunt pe cresterea creditelor imobiliare pana la 50% din portofoliu. O reprezinta cele pentru navigatori, doar cateva banci avand produse specializate pentru acestia. Ca noutate, firma Gemini face lobby pentru un produs pentru softisti.

Adesea, acestia au contracte incheiate cu firme straine, ceea ce face ca ele sa nu fie luate in considerare la acordarea creditelor.

Softistii sunt extraordinar de apreciati si nu raman pe termen mediu si lung fara job, dupa cum apreciaza directoarea.

SEGMENTE

"HVB Bank isi propune sa capteze noi segmente de clienti, bazandu-se tocmai pe componenta de consultanta financiara proprie Gemini. Se poate vorbi de un parteneriat care se sprijina pe fluxuri foarte bine stabilite intre HVB Bank si Gemini", apreciaza Anamaria Rotar, Head of Loan Processing Center.