Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor s-a gandit sa mai imbunatateasca conditiile in care se exporta caii pentru ca, recent, Oficiul Veterinar si Alimentar (FVO) al Uniunii Europene a decis restrangerea importurilor de cai din Romania pe motiv ca animalele in speta n-ar fi ingrijite ca la carte.

De pilda, caii care vin din Romania in UE sunt transportati in conditii inacceptabille, ingramaditi si cu acces limitat la apa sau hrana.

Pentru ca animalele sa fie tratate conform standardelor, ministrii Agriculturii din UE au aprobat chiar o lege prin care transportul animalelor va fi monitorizat prin satelit.

FVO a gasit pe piata romaneasca de cabaline "date insuficiente" in ceea ce priveste controlul bolilor, certificate incomplete, precum si un control inadecvat pentru identificarea animalelor.

Iar conditiile in care sunt tratati caii ar viola directiva (legea-cadru) europeana privind sanatatea animalelor transportate sau exportate in Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat al institutiei europene, citat de agentia de presa EFE.

Pentru asta, autoritatile ungare, care raspund de controalele la frontiera cu Romania, si statele membre ale UE spre care se indreapta importurile de cai "vor trebui sa furnizeze Comisiei Europene informatii detaliate privind situatia si masurile intreprinse". Romania exporta cai (pentru productie) in Austria, Italia, Germania, Franta, Polonia si Ungaria.