Costurile salariale din Romania sunt cele mai reduse din regiune, transformand tara intr-o tinta atractiva pentru companiile straine, se arata intr-un studiu al The Economist Intelligence Unit (EIU). La nivelul anului 2004, companiile din Romania au cheltuit, in medie, 0,95 dolari pentru o ora de munca a unui angajat, fata de 7,71 dolari in Slovenia si 4,37 dolari in Ungaria.

Estimarile EIU pentru anul viitor plaseaza costurile salariale din Romania la un nivel usor crescut, de 1,08 dolari, dar situat, inca, mult sub cel din Slovenia (8,53 dolari), Ungaria (4,94 dolari) si Cehia (4,63 dolari), primele trei clasate.

In ultimii ani, costurile salariale din regiune au crescut in ritmuri diferite, diferenta dintre cheltuielile companiilor pentru o ora de munca a unui angajat in anul 1998, respectiv in 2004, fiind de doar 0,30 dolari in Romania, fata de 2,42 dolari in Slovenia, 1,40 dolari in Polonia si 2,34 in Ungaria.

Desi aceasta situatie afecteaza puterea de cumparare, ea poate aduce si avantaje Romaniei, se arata in studiul EIU. Institutul precizeaza ca tot mai multe companii europene iau in calcul transferarea productiei in Romania, deoarece salariile din noile state membre UE incep, deja, sa se apropie de nivelul din Occident.

In plus, investitiile in tari cu forta de munca foarte ieftina, precum China, au dezavantajul costurilor mari de transport al produselor finite in Europa, care contrabalanseaza economiile realizate la nivel salarial.

Studiul EIU, realizat pe baza raspunsurilor a 98 de directori ai firmelor din regiune, dintre care 44 au activitati si in Romania, mai mentioneaza ca un alt motiv pentru care firmele din Occident investesc in est este castigarea accesului la piata locala.

Pe plan local, vanzarile companiilor sunt, astfel, intr-o oarecare masura, protejate, pentru ca o eventuala crestere a salariilor si a costurilor de productie este asociata si cu sporirea consumului si, deci, a vanzarilor. "Romania, cu cei 23 de milioane de consumatori ai sai si cu costuri salariale de sub un dolar pe ora, este o tinta foarte atractiva.

In plus, spre deosebire de vecinii sai, precum Ucraina, aici implementarea strategiei de preaderare la UE a redus considerabil riscurile politice", se arata in raport. Statele luate in calcul de EIU la realizarea ierarhiei sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Cele 10 state care au aderat in acest an la Uniunea Europeana au beneficiat mult, in ultimii ani, de pe urma investitiilor straine directe, companiile create astfel livrand majoritatea exporturilor acestor tari. In perioada 1989-2003, fluxurile de investitii straine directe catre Europa Centrala s-au situat la 147,5 miliarde euro, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Totusi, ritmul de crestere a noilor investitii a scazut, pe masura ce salariile si costurile de productie au urcat.