Comisia de Relaţii Externe a Parlamentului European a aprobat un raport recomandand incheierea negocierilor cu Romania anul acesta, pentru a permite semnarea tratatului de aderare in prima parte a anului viitor.

Raportul, intocmit de socialistul francez Pierre Moscovici, subliniază şi aspecte negative, precum corupţia, sărăcia, presiunile executivului asupra magistraţilor, atacurile la adresa ziariştilor.

Deşi euro-parlamentarii au respins amendamentele mai dure care cereau amanarea incheierii negocierilor, ei s-au arătat ingrijoraţi de acuzaţiile de fraudă electorală.

Raportul Moscovici a fost aprobat cu o majoritate comfortabilă - 64 pentru, 8 impotrivă, 5 abţineri - dar nu aşa de mare ca cea pentru Bulgaria.

Emma Nicholson

Totuşi, atmosfera in noul Parlament European, ales in iunie, pare mult mai favorabilă Romaniei decat era la inceputul anului, cand unii parlamentari, inclusiv raportoarea de atunci Emma Nicholson, doreau chiar suspendarea negocierilor cu Romania.

Doamna Nicholson şi-a schimbat părerea intre timp, dar mai răman voci critice. Ecologistul olandez Joost Lagendijk l-a acuzat pe Pierre Moscovici că a prezentat o imagine prea pozitivă, părtinitoare, a Romaniei.

"Nu face cinste Parlamentului faptul că in decurs de şase-şapte luni, ne-am schimbat complet opinia, in timp ce situaţia din Romania nu s-a schimbat cu adevărat", a delcarat dl Lagendijk.

El a cerut ca votul să fie amanat cu cateva luni, pană cand guvernul roman va face mai multe eforturi să remedieze situaţia.

Amendamentele in acest sens au fost insă respinse, după cum au fost respinse şi criticile privind cazuri specifice, precum Poiana Mare şi Roşia Montană.

A fost respins de asemena un amendament care cerea ca Romania şi Bulgaria să semneze tratate de aderare diferite, permiţand deci decuplarea celor două ţări.

Euro-parlamentarii au subliniat insă că o sursă majora de preocupare o reprezintă corupţia şi puţinele cazuri judecate de corupţie la nivel inalt.

Ei au susţinut continarea monitorizării stricte şi au atras Romaniei atenţia asupra posibilităţii amanării aderării cu un an, dacă reformele nu progresează. Acuzaţiile de fraudă electoală au fost şi ele menţionate.

Pierre Moscovici a fost acuzat că a prezentat o imagine prea pozitivă a Romaniei.

Preşedintele Comisiei de Relaţii Externe, Elmar Brok a declarat că, ele sunt dovedite, va ridica această chestiune in plenul Parlamentului European, care va trebui să adopte raportul. O poziţie susţinută şi de raportorul pentru Romania Pierre Moscovici.

"In acest moment, trebuie să fim prudenţi şi să cerem toate clarificările necesare, astfel incat, dacă e nevoie să ne pronunţăm in sesiunea plenară", a spus domnul Moscovici.

El a cerut insă că alegerile să fie tratate separat de raportul său. Trebuie să transmitem un semnal pozitiv Romaniei, a indemnat domnul Moscovici, şi majoritatea colegilor săi l-au urmat.