OMV se imprumuta pentru Petrom

de Adrian N. Ionescu     Jurnalul National
Joi, 2 decembrie 2004, 0:00


OMV a estimat ca va obtine un miliard de euro in urma unei emisiuni de obligatiuni convertibile si a unei majorari de capital, fondurile fiind destinate finantarii achizitiei Petrom. Reprezentantii grupului austriac au anuntat ca OMV va emite pana la trei milioane de actiuni noi, reprezentand o crestere de 11% fata de cele 27 de milioane de titluri existente.

La pretul inregistrat marti, respectiv 198,45 euro pe actiune, emisiunea ar aduce companiei 595 milioane de euro.

OBLIGATIUNI. De asemenea, OMV va emite obligatiuni convertibile in valoare de 550 milioane de euro. Pretul titlurilor va fi stabilit pe 16 decembrie, cand se va incheia perioada de subscriere pentru emisiune, iar actualii actionari ai OMV vor avea drept de preemptiune.

Fiecare noua actiune emisa va putea fi preschimbata cu noua titluri existente, in cazul obligatiunilor raportul fiind de doua bonduri pentru 27 de actiuni. "Fondurile vor fi folosite pentru achizitia Petrom si pentru investitii viitoare pe pietele pe care le consideram prioritare", se arata intr-un comunicat al companiei.

"Acest demers de colectare de capital ne va ajuta sa ne continuam cresterea si sa ne imbunatatim eficienta", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV.

DATELE TRANZACTIEI
In luna iulie, OMV a semnat cu autoritatile romane un acord privind preluarea unei participatii de 51% la cea mai mare companie petroliera romaneasca, pentru o suma de pana la 1,529 miliarde euro. Tranzactia urmeaza a fi definitivata pana la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor.

Grupul austriac OMV va subscrie, pentru a ajunge la o participatie de 51% din actiunile Petrom, un numar de 15,8 miliarde de actiuni in valoare totala de 830,6 milioane de euro, reiese din datele prezentate de SNP Petrom.

Pentru OMV, numarul maxim de actiuni ce puteau fi subscrise a fost hotarat de actionarii Petrom la 16,3 miliarde de actiuni, ceea ce insemna o valoare de totala de 856,19 milioane de euro, cu 26 milioane de euro peste suma actuala. Volumul final a fost determinat insa de subscrierile actionarilor minoritari, care au atins doar 64% din plafonul stabilit.


29 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică