"Eu imi retrag banii de la bursa daca iese lumea in strada", "Astea sunt povesti cu scazutul bursei daca nu iese Nastase si bla, bla. Bursa a crescut in draci in plin scandal de coruptie (in 2004, Bursa de Valori Bucuresti a avut unul dintre cei mai buni ani din istoria sa - n.n.). De ce crezi ca ar pleca acum lumea masiv?" (de la bursa - n.n.), "Eu am bani la bursa.

Daca scad actiunile, eu cumpar" - comentariile brokerilor sunt impartite in ceea ce priveste evolutia Bursei pe termen foarte scurt, mai precis pe parcursul alegerilor. "Este foarte greu de estimat ce se va intampla maine (azi - n.n.) la bursa.

Oricum, informatiile privind solicitarea de anulare a alegerilor presupune o crestere a gradului de incertitudine de pe piata, iar asta nu poate insemna decat o scadere a preturilor," comenta ieri un broker.

Toti reprezentantii societatilor de intermediere a tranzactiilor sustin, la unison, ca in perioada alegerilor electorale se constata o volatilitate (schimbari bruste de preturi) mai ridicata la bursa, insa nu sunt motive de ingrijorare. "Bursa nu a ajuns inca la nivelul de corelare cu viata politica si sociala astfel incat sa reactioneze violent la unele declaratii politice.

Este posibil ca volatilitatea (variatii bruste de preturi - n.n.) ridicata a bursei sa se mentina o perioada", este de parere Razvan Pasol, director general al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Motivul scaderii cotatiilor bursiere din ultimele minute ale sedintei bursiere din 30 noiembrie, zi in care liderul opozitiei a solicitat anularea alegerilor, este explicat diferit de reprezentantii pietei de capital. "Este posibil ca cineva sa fi avut nevoie de bani si sa fi vandut actiuni, fara nici o legatura cu anuntul facut de Basescu.

Cred ca a fost vorba de unul-doi investitori mari", crede un broker. Sunt investitorii straini mai sensibili la asemenea variatii ale bursei pe perioada alegerilor? "In strategiile lor de investitii la bursa, investitorii straini iau in calcul si perioada de alegeri, care atrage dupa sine o mai mare volatilitate a pietei", sustine Pasol.

La unison, brokerii se asteapta insa ca Bursa de Valori Bucuresti sa continue sa creasca "cel putin in urmatoarele 12-18 luni", dar nu intr-o asemenea masura ca in acest an, cand profiturile medii ale investitorilor au fost de peste 80 la suta.

"Per total, in ultima perioada, imaginea Romaniei s-a imbunatatit, se apropie data aderarii la Uniunea Europeana, investitorii straini sunt din ce in ce mai bine reprezentati la bursa. Acestea sunt tot atatea motive pentru ca bursa sa continue sa aduca mari castiguri investitorilor", este de parere si Emil Ogica, vicepresedintele societatii de consultanta in investitii, KTD Invest.