Curtea Suprema israeliana l-a condamnat pentru frauda si abuz de incredere pe Shimon Sheves, unul dintre consultantii electorali ai Partidului Social Democrat, fost director general al Biroului premierului Yitzhak Rabin. Cotidianul israelian “Haaretz” relateaza despre traficul de influenta pe care consultantul electoral al PSD l-a facut in perioada in care lucra pentru premierul Rabin.

Potrivit editiei electronice de limba engleza a cotidianului israelian “Haaretz”, aparuta miercuri, consultantul electoral al PSD, Shimon Sheves, a fost acuzat ca si-a folosit functia pentru a promova un acord de securitate international, profitabil pentru asociatii sai de afaceri.

“Jerusalem Post” afirma, in editia electronica de ieri, ca unul dintre cazuri il implica pe Moshe Stern, investitor pe piata de actiuni in numele lui Sheves, care platea pierderile suferite de acesta din investitii.

Cel de-al doilea caz ii implica pe fratii Doron si Gil Shuldenfrei, pentru care Sheves a lucrat inainte si dupa ce a ocupat postul de director general la biroul premierului, primind de la acestia un salariu de aproape 300.000 de dolari.

Conform acuzarii, Sheves a incercat sa aranjeze vizita unui lider al unei tari straine, in cadrul unui contract de armament care i-ar fi adus lui Stern milioane de dolari.

De asemenea, el a simplificat procedurile birocratice pentru doua proiecte de constructii ale fratilor Shulenfrei si a cerut personalului sau sa ii sprijine pe acestia.

Sheves, condamnat inca din 2000

Cotidianul “Haaretz” precizeaza ca, in 2000, un tribunal din Tel Aviv l-a condamnat pe Sheves la doi ani de inchisoare, un an cu suspendare si o amenda de 50.000 de sekeli, in cazul Stern, dar l-a achitat in cel de-al doilea caz.

Sheves a formulat apel la Curtea Suprema, care l-a acceptat, judecatorii criticind comportamenul sau, dar apreciind ca a comis numai o incalcare a reglementarilor privind activitatea functionarilor publici, si nu o infractiune. Acuzarea a solicitat insa o alta audiere a cazului, afirmind ca prima decizie nu a luat in considerare si abuzul de incredere.

“In actiunile sale in cazurile Stern si Shuldenfrei, Sheves s-a aflat intr-un grav conflict de interese din cauza prieteniei apropiate si solide cu Stern si fratii Shuldenfrei, precum si a relatiilor de afaceri avute cu ei.

Combinatia acestor factori, inclusiv pozitia sa inalta si gravitatea conflictului de interese, creeaza o reteta sigura pentru afectarea grava a increderii publice in serviciul civil”, se arata in decizia semnata de presedintele Curtii Supreme, Aharon Barak. Conform “Jerusalem Post”, cazul va reveni la tribunalul districtual din Tel Aviv, care va decide pedeapsa.

Potrivit Codului Penal din Israel, condamnarea maxima pentru frauda si abuz de incredere este de trei ani de inchisoare, dar statul a acceptat deja sa nu ceara pedeapsa cu inchisoarea in cazul lui Sheves.

“Haaretz” relateaza ca Sheves a primit vestea in timp ce se afla intr-o calatorie de afaceri la Bucuresti, unde a condus, in ultimul an, campania electorala a PSD pentru alegerile parlamentare si prezidentiale.

Sheves este partener cu Tal Zilberstein - fost consilier strategic al premierului Ehud Barak - si Yisrael Gat - fost director al departamentului international al Partidului Laburist si expert in afaceri interne romanesti. Echipa israeliana a apelat la ajutorul lui James Carville si Stanley Greenberg, fosti consilieri ai lui Barak.

“Alegerile de duminica din Romania au justificat reputatia israelienilor. Partidul Social Democrat a cistigat alegerile parlamentare, iar liderul partidului, Adrian Nastase, a cistigat alegerile prezidentiale, dar Nastase urmeaza sa intre in turul al doilea”, afirma “Haaretz”.

Sheves, Zilberstein si grupul de consultanti americani au decis sa actioneze in tarile care au aderat recent la Uniunea Europeana si pun la dispozitie experienta lor in crearea institutiilor de partid in state care nu au o mostenire democratica puternica.

Implicarea sindicatelor in politica - recomandare facuta pentru PSD

“Cea mai importanta recomandare pentru partidul de guvernamint din Romania a fost sa implice sindicatele in alegeri si in guvernarea partidului si sa creeze o sectiune pentru agricultura pe care sa o includa in construirea partidului”, a spus Ysrael Gat, citat de “Haaretz”. In ultimii ani, Sheves le-a spus asociatilor sai ca intrarea in afacerile internationale a fost cel mai bun lucru.

Cu trei ani in urma, el a creat firma RSLB la Washington, alaturi de Yuval Rabin, fiul fostului premier Yitzhak Rabin, fostul sef de personal la Amnon Lipkin Shahak, si Gil Birger, fost atasat pentru probleme economice la ambasada israeliana.

Site-ul web al companiei afirma ca aceasta este implicata in actiuni de lobby si dezvoltare de afaceri alaturi de agentii guvernamentale si firme private straine care au legatura cu probleme de securitate interna. Printre clienti se numara Ministerul bulgar al Finantelor si guvernul din Coasta de Fildes, precizeaza “Haaretz”.

In vara anului 2002, compania a sprijinit firma Gilat Satellite Networks sa obtina doua contracte cu guvernul columbian, in valoare de 67 de milioane de dolari.

In iulie, noul premier sirb, Boris Tadici, a efectuat o vizita la Washington pentru a discuta despre ajutorul financiar si armament, dar s-a intilnit si cu Shahak, Sheves, Rabin si Birger pentru a afla cum il pot ajuta acestia sa promoveze interesele tarii sale in Congresul american si la Pentagon.