Romania va fi nevoita sa exporte mai putini cai vii in Uniunea Europeana dupa ce oficialii de la Bruxelles au ajuns la concluzia ca exemplarele livrate de noi peste granita ajung la destinatie mirtoage.

Comisia Europeana (CE) a anuntat zilele trecute ca a cerut restringerea exportului de cabaline al Romaniei din cauza “conditiilor precare de sanatate si ingrijire a animalelor, dar si a conditiilor inacceptabile de transport”. Mai precis, acestea sint “ingramadite si au acces limitat la apa si hrana”. Caii autohtoni se numara printre cele mai cautate marfuri pe pietele din Occident.

Pe citeva mii de exemplare exportate, impreuna cu magari si catiri, tara noastra incaseaza anual circa 40 de milioane de euro. Cel mai mare importator de cai din Romania este Italia, tara catre care sint indreptate aproximativ 80a din exporturi.

Decizia oficialilor europeni a fost luata in urma repetatelor reclamatii venite din partea Oficiului Veterinar si Alimentar (FVO) al Uniunii Europene privind conditiile precare de sanatate si ingrijire a animalelor exportate, se arata intr-un comunicat al CE, publicat la inceputul acestei saptamini.

FVO a gasit pe piata romaneasca de cabaline “date insuficiente” in ceea ce priveste controlul bolilor, certificate incomplete, constatind si lipsa unui control adecvat pentru identificarea animalelor exportate, potrivit aceleiasi surse.

“Aceste practici incalca directiva europeana privind sanatatea animalelor transportate sau exportate in UE”, se precizeaza in document.

Nu avem abatoare

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca, in urma reclamatiilor primite din partea Oficiului Veterinar si Alimentar al UE, a luat masuri care sa conduca la revocarea deciziei temporare a CE referitoare la restringerea importurilor de cai.

Autoritatea Sanitara a decis si sanctionarea contraventionala a persoanelor care nu au respectat prevederile normelor sanitar-veterinare in vigoare legate de conditiile in care se efectueaza exportul cailor.

Potrivit datelor furnizate de autoritatea romana, de la inceputul anului au fost exportate aproape 3.000 de exemplare pentru productie si reproductie si peste 14.000 de exemplare pentru abatoare.

In total, aproape 17.000 de cai, din care, in Italia, au ajuns peste 14.500.

Presedintele ANSVSA, Liviu Harbuz, declara ca in prezent Romania exporta cai vii folositi ca materie prima pentru industria carnii din tarile importatoare.

“Exporturile in viu ne aduc pierderi mari. Ar fi mult mai rentabil sa exportam carcasa, dar deocamdata nu avem abatoare autorizate de CE pentru carnea de cal. Doua astfel de unitati sint in constructie in Buzau si Prahova si vor fi inaugurate in citeva luni”, spune Harbuz.

Filtru la granita cu Ungaria

Autoritatile din Ungaria, care raspund de controalele la frontiera cu Romania si statele membre ale UE spre care se indreapta exporturile de cai, “vor trebui sa furnizeze Comisiei Europene informatii detaliate privind situatia si masurile intreprinse”.

Potrivit comunicatului CE, noua legislatie aprobata la inceputul saptaminii de ministrii agriculturii din UE “va contribui la imbunatatirea situatiei animalelor transportate”. Pentru aceasta vor fi efectuate controale obligatorii, prin satelit, si vor exista restrictii in ceea ce priveste transportul animalelor tinere.

Printre masurile de imbunatatire a situatiei animalelor se numara si transportul cailor in compartimente individuale.