Zilele de luni si marti au reprezentat culmea penibilului in materie de stiri la TVR. Interventiile PSD+PUR au fost difuzate fara nici un bruiaj, in timp ce Traian Basescu a fost amputat mai tot timpul. N-a existat vreo interventie a lui Basescu fara “talpi”.

TVR a dovedit ca nu poate sa faca fata unor situatii-limita si nu intelege ca principiul gazduirii tuturor partilor este fundamental pentru un mijloc de informare. TVR a parut speriata de amploarea pe care o luasera declaratiile lui Basescu.

TVR si-a facut un scop din a bruia toate afirmatiile candidatului Aliantei PNL-PD la presedintie. Ideea de baza a Televiziunii Nationale a fost cit mai putin Basescu, sa abatem atentia prin orice mijloace de la declaratiile liderului PD.

Luni, la Jurnalul de la ora 19.00, reprezentantul PSD a vorbit fara nici o limita. TVR a gazduit apoi un reportaj de patru minute despre Ogica, omul care a fost cercetat de politie, acum doi ani, pe motiv ca ar fi masluit un bilet la Loto. Pe programul 1 al TVR, printre stirile considerate de importanta nationala, Ogica a fost prezentat ca un mare erou.

Reportajul n-a fost intrerupt, desi Traian Basescu isi incepuse conferinta de presa. Pina cind Ogica n-a ajuns la ultimul oftat, TVR n-a catadicsit sa comute legatura la sediul Aliantei D.A. Si asta n-a fost tot. Basescu a rostit citeva fraze si sonorul a fost taiat.

Ogica, mai important decit Basescu

De undeva de sub camera de luat vederi a aparut o tinara domnisoara, destul de derutata, care ne-a spus ceea ce toata lumea vedea deja: ca ne vorbeste Traian Basescu. Avem dovada cea mai clara ca TVR a primit ordin sa nu-l lase sa vorbeasca pe Basescu. Marti, penibilul a fost amplificat.

Basescu este din nou taiat si se da legatura la Cotroceni, ca sa-l vedem pe presedintele Ion Iliescu la brat cu Patriarhul Teoctist.

In prima faza, am crezut ca TVR a incurcat casetele si imaginile.

Nimeni nu explica ce se intimpla, nu mai aparea nici o fatuca de sub camera. Iarasi banuim ca ordinul a fost sa se traga de timp. TVR nu

s-a oprit insa la imaginea de fericire pe care o emanau Iliescu si Teoctist. In cadru a aparut si premierul Nastase, iar citeva zeci de secunde camera a ramas pe el. Pe urma am fost obligati sa ascultam Imnul.

Iar la final a vorbit presedintele despre semnificatia zilei de 1 Decembrie. Din studio a existat o singura curiozitate. Reporterul a fost intrebat “cite personalitati au fost invitate la Cotroceni?”. Aceleasi fraze anoste, acelasi limbaj de lemn si la reporter, si la presedintele Iliescu.

Stire la TVR: “Invitatii continua sa soseasca la sediul Administratiei Prezidentiale”

Reporterul TVR era uimit sa constate ca “invitatii continua sa soseasca la sediul Administratiei Prezidentiale” (asta-i o stire nemaipomenita!). Strategia TVR a fost uimitoare si a interzis telespectatorilor dreptul la o informare amanuntita.

Sa nu ne spuna TVR ca a asculta Imnul contribuie la o tot mai corecta informare a telespectatorilor! Basescu a fost cenzurat, in schimb s-a facut o stire din sosirea la Cotroceni a actorului Van Damme.

Manipularea telespectatorilor a continuat prin accentul pus pe declaratia lui Paul Pacuraru, senatorul PNL, care a felicitat Uniunea PSD+PUR pentru victoria in alegeri, scoasa mult in fata, pentru a crea iluzia unor tensiuni si divergente intre Traian Basescu si restul Aliantei D.A.

Introducerea a sunat astfel: “In timp ce Traian Basescu contesta alegerile, senatorul PNL Paul Pacuraru a recunoscut astazi in plen victoria Uniunii Nationale PSD+PUR in alegerile parlamentare. Pacuraru i-a felicitat pe contracandidatii sai si a declarat ca este o chestiune de onoare sa recunosti succesul adversarilor, mai ales la finalul unei competitii atit de strinse”.

In plus, dintre toti analistii politici, TVR a preferat sa-l intervieveze pe Dan Constantin, de la “Jurnalul National”, ziar care apartine trustului lui Dan Voiculescu (presedintele PUR), care si-a dat drumul la vorba fara sa astepte vreo intrebare de la redactorii TVR:

“Domnul Basescu vrea sa mute Romania in Ucraina sau sa aduca nebunia din Ucraina in Romania, ceea ce este un lucru extraordinar de grav si care il descalifica in ochii electoratului si cred ca ii anuleaza total sansele pentru a accede la Presedintia Romaniei”.

Ascultam toti Imnul!

A fost intristator sa vedem ce grimase aveau prezentatorii TVR, ce speriati pareau cind vorbea Basescu si de cita infiorare calma erau cuprinsi ori cite ori puteau sa mute subiectul, sa se auda Imnul de Stat, in direct de la Cotroceni. Sa remarcam faptul ca, la TVR, declaratiile lui Traian Basescu au fost prezentate abia la ora 19.00.

Pe tot parcursul zilei, reporterii, redactorii, producatorii parca isi inghitisera limba, ei asteptind, probabil, indicatii de la Palatul Victoria.

Este dubios cum s-a potrivit ca presedintele sa tina un discurs exact in timpul Jurnalului, interventie care n-a facut decit sa taie ritmul unor stiri, si cum TVR s-a bulucit sa transmita in direct imbratisarea dintre presedinte si Patriarh.

De mai bine de doua zile, TVR nu doar ca nu-si asuma greselile facute, dar refuza orice explicatii. E foarte clar ca TVR a ajuns sa se faca de ris.

Nu discutam aici dreptatea sau greselile lui Basescu, discutam doar frica TVR de a dezbate si de a prezenta toate punctele de vedere, intr-un efort obligatoriu de a lamuri opinia publica.

TVR, canalul PSD

Intelegem acum, tot mai clar, ca TVR este canalul prin care trebuie sa se auda si sa se vada doar cei din PSD. Opozitia n-are loc si nu trebuie sa o auzim, ca ea oricum, cum zice presedintele Iliescu, “destabilizeaza” si se comporta “antinational”(!). Dupa modul in care a decurs “Jurnalul” de marti, angajatii TVR par sa asculte cu sfintenie indicatiile si panseurile presedintelui Iliescu.

Celelalte televiziuni, destul de onorabil

Realitatea TV si National TV au fost de departe televiziunile care s-au achitat cel mai bine de sarcina informarii telespectatorilor. Pe tot parcursul zilei de marti, cele doua posturi au fost mereu in priza, cu relatari din toate punctele importante. National TV a fost singura televiziune care a transmis conferinta de presa a lui Traian Basescu, unde s-a cerut anularea alegerilor.

Realitatea TV a fost extrem de atenta sa aiba ambele puncte de vedere si sa existe un echilibru al afirmatiilor si replicilor.

Robert Turcescu a reusit sa-si adapteze emisiunea “100%”, unde a avut-o invitata pe Mona Musca, intr-un program conectat la evenimentele in desfasurare, cu doua interventii in exclusivitate, una de la BEC si alta a lui Traian Basescu, ultimul prezentind in premiera informatia despre persoanele descoperite ca au votat de cel putin doua ori.

Antena 1 a facut marti o dezinhibata editie speciala, la ora 16.00. Dupa ce Miron Mitrea si-a expus punctul de vedere, “Editia speciala” a continuat cu opiniile Aliantei D.A., cu interventiile lui Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu.

Lucian Mindruta a incercat si a reusit sa iasa din chingile impuse de producatori, avind la un moment dat un gest de a-si scoate casca din urechi, probabil satul de soaptele celor care doreau o cit mai scurta prezenta a Aliantei D.A. In regula a parut si Jurnalul de la B1 TV.

Cel de la Prima TV a avut o incercare de manipulare, prin aducerea lui Dinu Patriciu, care a spus ca declaratiile lui Traian Basescu pot influenta “bursa, politicile financiare, economia in general”. De ce a vorbit Patriciu? Pentru a lovi in Basescu. Altfel, daca cei de la Prima TV erau atit de ingrijorati de evolutia burselor, puteau sa intervieveze un angajat al bursei.

Pacat si de “Editia speciala” de la Prima TV, de la ora 19.00, care a fost transmisa de la Cotroceni. Un non-eveniment pina la urma, cu presedintele Iliescu intr-un rol usor de recunoscut: acela de a abate atentia de la problema si de a ne plictisi inca o data cu toate consideratiile obosite privind 1 Decembrie.

Nimeni nu va convinge ca Ziua Nationala este a tuturor romanilor cit timp presedintele se grabeste sa topaie la TVR cu Patriarhul si cu premierul Nastase. Ne miram a cita oara de ce Biserica Ortodoxa accepta sa fie tirita in jocuri de imagine si nu incearca sa fie mai prudenta. Sau poate ca Patriarhului Teoctist ii place la Cotroceni, cu domnii Iliescu si Nastase!