La alegerile din 28 noiembrie, “turismul” electoral a avut dimensiuni dubioase. Astfel, au votat “in deplasare”, pe asa-zisele “listele speciale de tip 2”, 705.739 de alegatori, reprezentind 6,53% dintre cei 10.794.653 de cetateni care si-au exercitat dreptul de vot.

Asta inseamna ca un roman din 15 a votat in alte sectii decit cea la care a fost arondat. Datele au fost furnizate de Institutul National de Statistica, in urma centralizarii rezultatelor de la toate sectiile de votare din tara.

Alti 541.630 de alegatori nu s-au regasit pe listele electorale permanente, intocmite de de primarii impreuna cu Serviciile de evidenta informatizata din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. De aceea, ei au fost inscrisi pe “listele speciale tip 1”.

Astfel, in total, 1.247.369 de romani (reprezentind 11,55% din totalul votantilor) au “pus stampila” pe liste speciale.

753 de alegatori au votat de mai multe ori

Alianta PNL-PD a pus la dispozitia presei, la sediul de campanie, toate probele pe care a reusit sa le stringa in cele trei zile de dupa alegeri pentru a dovedi frauda. Dupa ce au comparat listele suplimentare cu cele permanente, reprezentantii Aliantei au descoperit numai la Bucuresti, Vrancea si Teleorman, 753 de persoane care au votat de mai multe ori.

In plus, Alianta a gasit cel putin 10 procese-verbale care au fost completate cu grave erori la rubrica “voturi nule”.

Pentru ca, in ultimele zile, toate canalele mediatice au fost blocate pentru transmiterea mesajului de fraudare a alegerilor, iar Traian Basescu a fost atacat fara menajamente de analisti si ziaristi, Alianta a decis ieri sa nu mai iasa in public, ci sa depuna la sediul de campanie toate documentele prin care probeaza acuzatiile de fraudare.

In cele 10 procese-verbale, la rubrica numarului de voturi nule lipsesc cifrele corecte. In procesul-verbal de la o sectie din Bucuresti (circumscriptia electorala 42, Calea Serban Voda) prezenta la urne este de 817 persoane. Mai jos, pe acelasi proces-verbal, este trecut numarul voturilor valabil exprimate, adica buletinele de vot valabile. La rubrica voturi nule, surpriza, nu este scris nimic.

Or, ele ar fi trebuit, teoretic, sa existe, intrucit intre voturile exprimate si cele valabile este o diferenta de 9 voturi. Acestea ar fi trebuit sa fie voturi anulate, dar nu sint mentionate. “Aceste procese-verbale au fost scanate de Birourile Electorale exact asa cum au venit de la sectii.

Calculatorul nu face scaderea, ci inregistreaza informatia de la fiecare rubrica, asa cum este ea scrisa.

Acest lucru probeaza intocmirea gresita a proceselor-verbale si transferarea voturilor nule in voturi valabile pentru un candidat sau altul”, a precizat Ionut Monu, membru al staff-ului tehnic al Aliantei. Situatia din procesul-verbal amintit mai sus se regaseste si in celelalte noua documente descoperite de Alianta.

Astfel, la o alta sectie de votare sint inscrise 2 voturi nule, insa calculul matematic arata ca 817 prezenti la vot minus 810 voturi valabile dau 7 voturi nule. Cea mai grosolana omisiune s-a petrecut insa la procesul-verbal 688 dintr-o sectie de vot din Bucuresti, sectorul 4. Numarul celor care s-au prezentat la vot a fost de 982. Numarul total al voturilor valabil exprimate: 496.

Deci restul de 486 de voturi au fost nule. Surpriza! La rubrica voturi nule e trecuta cifra... 16. Si exemplele pot continua. Toate cele 10 procese-verbale gresit intocmite si descoperite de Alianta au fost deja depuse la Biroul Electoral Municipal Bucuresti si s-a cerut renumararea voturilor.