ezultatul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor nu va putea fi revizuit nici in cazul in care se descoperă fraude de natură să influenţeze distribuirea mandatelor. Conform art.

32 alineat 5 din Legea alegerilor parlamentare, partidele pot depune la BEC, in cel mult 48 de ore de la inchiderea urnelor, cereri insoţite de probe pentru ca alegerile să fie anulate şi repetate. Termenul a expirat marţi la ora 21.00.

Cu excepţia contestaţiilor depuse de Alianţa PNL-PD, PRM, PNŢCD şi PNG, BEC nu a mai primit in termenul legal alte solicitări, a precizat unul dintre membrii instituţiei, Ionel Fleşariu, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

In plus, anularea alegerilor trebuie să fie cerută pentru circumscripţiile unde sint reclamate fraude, şi nu la nivelul intregii ţări. Tocmai pentru că termenul a expirat, Alianţa PNL-PD sau orice altă formaţiune politică poate stringe, in zilele care urmează, oricite dovezi.

Ele nu vor mai conta in ochii BEC pentru a revizui rezultatele alegerilor.

Chiar dacă Alianţa PNL-PD ar proba fraudarea citorva sute de mii de voturi, şi chiar dacă Parchetul ar trimite in judecată mii de persoane care au votat de mai multe ori, acestea nu ar constitui un temei pentru ca BEC să decidă că alegerile au fost fraudate in anumite zone ale ţării şi să dispună repetarea alegerilor, intrucit

termenul de 48 de ore a expirat. Ca urmare, indiferent de faptul că fraudarea alegerilor a fost probată, rezultatele dovedite ca viciate au fost validate. Faptul că legislaţia permite acest lucru conduce la situaţia ca in următorii patru ani să avem un Parlament viciat şi, in fond, nereprezentativ.

Legea este aceeaşi şi in ceea ce priveşte alegerea preşedintelui. Termenul de depunere a cererii de anulare a alegerilor a expirat pe 30 noiembrie, la ora 21.00.

După cum se ştie, Alianţa PNL-PD a depus ieri o contestaţie prin care a cerut anularea alegerilor, inclusiv a celor prezidenţiale, numai că, deşi a făcut-o in termenul prevăzut de lege, a greşit, intenţionat sau nu, adresa. Contestaţia a fost inaintată Biroului Electoral Central, care, evident, şi-a declinat competenţa.

Dat fiind că Alianţa a solicitat anularea alegerilor pe intreaga ţară, decizia Curţii Constituţionale e de aşteptat să respingă solicitarea ca neintemeiată.