Ambasada Statelor Unite la Bucuresti felicita organizatiile societatii civile din Romania pentru munca importanta pe care au facut-o trimitand observatori independenti la alegerile parlamentare si la primul tur al alegerilor prezidentiale, care au avut loc pe 28 noiembrie.

Potrivit unui comunicat de presa transmis ieri Rompres de misiunea diplomatica americana la Bucuresti, aceste organizatii au furnizat o analiza de mare valoare a modului in care s-au desfasurat alegerile. "Am luat cunostinta de ingrijorarile justificate, exprimate de multe organizatii, privind numeroasele nereguli din timpul votului.

Indemnam totusi grupurile independente ca, in loc sa se retraga din pozitia de observatori in cel de-al doilea tur al scrutinului prezidential, sa furnizeze in schimb o prezenta robusta a societatii civile in procesul de monitorizare din 12 decembrie", recomanda Ambasada SUA la Bucuresti.

Organizatiile independente ale societatii civile sunt o componenta absolut esentiala a democratiei in Romania, precizeaza Ambasada SUA, adaugand ca, in timpul alegerilor, ele pot si trebuie sa joace un rol crucial, oferind cetatenilor o imagine completa si plina de acuratete a modului in care se desfasoara votul.

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a anuntat ca asociatia isi retrage observatorii si nu va mai participa la monitorizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, considerind ca legislatia care reglementeaza alegerile este prea permisiva.