Ministrul de Externe al Spaniei, Miguel Angel Moratinos, a afirmat recent ca fostul Guvern de la Madrid condus de Jose Maria Aznar a sprijinit in 2002 tentativa de lovitura de stat din Venezuela impotriva presedintelui Hugo Chavez, informeaza Reuters.

Declaratiile lui Moratinos incrimineaza diplomatia spaniola, sustinand ca in 2002 Ambasada Spaniei din Venezuela "a primit instructiuni din partea Guvernului" si, astfel, i-a sprijinit pe rebelii venezueleni, relateaza Mediafax.

Ministrul de Externe spaniol a criticat, de asemenea, declaratia comuna a Guvernelor spaniol si american cu ocazia evenimentelor din Venezuela, afirmand ca aceasta a oferit rebelilor recunosterea internationala. La solicitarea Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Deputatilor, socialistul Moratinos si-a nuantat acuzatiile la adresa fostului Guvern conservator spaniol.

"Nici un moment nu am acuzat fostul Guvern de faptul ca ar fi participat la pregatirea sau la executarea loviturii de stat", a afirmat acesta, citat de Reuters. "Prin "sprijin" am vrut sa spun si sustin in continuare ca Guvernul Aznar nu a condamnat lovitura de stat," a adaugat Moratinos.

Reactia Partidului Popular, aflat la guvernare in momentul tentativei de lovitura de stat din Venezuela, nu a intarziat. "Domnul Moratinos s-a indepartat de adevar si a facut aceasta din nou, azi dimineata. Este imprudent, impulsiv, are izbucniri frecvente...

si ar trebui concediat", a declarat Mariano Rajoy, presedintele Partidului Popular, referindu-se la declaratiile ministrului de Externe spaniol. Acesta din urma a refuzat sa isi retraga acuzatiile, sustinand ca acestea sunt corecte.

Totusi, Moratinos si-a cerut scuze, recunoscand ca declaratiile sale nu ar fi trebuit sa survina in timpul vizitei oficiale intreprinse de Presedintele Venezuelei in Spania cu intentia de a detensiona relatiile dintre guvernele celor doua tari.

In aprilie 2002, rebelii venezueleni au anuntat demisia lui Hugo Chavez din functia de presedinte al statului. Acesta a fost inlocuit de omul de afaceri Pedro Carmon, insa Guvernul rebel condus de acesta a fost inlaturat la scurt timp, presedintele Chavez revenind in functie dupa 3 zile de absenta.

Referindu-se la modul in care opinia internationala a tratat incidentul din aprilie, Chavez a criticat reactia Spaniei si a SUA, fiind de parere ca acestea au sprijinit lovitura de stat.