Veniturile care vor fi obtinute in 2005 din privatizarea societatilor administrate de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) sunt estimate la 37.000 miliarde lei, fiind luate in calcul si sumele ce vor fi incasate din vanzarea SNP Petrom si Distrigaz, au declarat surse din MEC, transmite Mediafax.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Economiei, veniturile estimate din privatizare se ridica la 36.803,5 miliarde lei (circa 965 milioane de euro).

Au mai fost luate in calcul atat sumele rezultate din vanzarea pachetelor de actiuni gestionate de MEC la 23 de societati comerciale din portofoliu, cat si ratele si dobanzile aferente contractelor de vanzare-cumparare de actiuni incheiate de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

La veniturile preconizate se adauga 800 miliarde lei din dividendele care urmeaza sa fie incasate in cursul anului viitor si trei miliarde lei din dobanzi la disponiblitatile detinute in conturi la Trezoreria Statului si la Eximbank, precum si din taxe de participare la licitatii, caiete de sarcini, diferente favorabile de curs valutar. Cheltuielile totale sunt preconizate la 36.

654,5 miliarde lei, din care cheltuielile materiale si de servicii si costurile de personal se cifreaza la 85 miliarde lei, respectiv la144 miliarde lei. Pentru plata onorariilor pentru consultanti, precum si pentru pregatirea si realizarea privatizarii (publicarea anunturilor, realizarea clipurilor publicitare) s-a prevazut un nivel al costurilor de 780 miliarde lei.

In bugetul de venituri si cheltuieli al OPSPI mai sunt prevazute costuri de 630 miliarde lei, care ar putea fi necesare pentru dizolvarea voluntara si lichidarea unor societati comerciale.