Buletinele de vot care se impart azi la 6000 de magistrati sunt simple copii xerox, pe coli A4 * In procesul de numarare a votului de azi, in adunarile generale de la fiecare instanta si parchet, buletinele pot fi inlocuite cu altele, pregatite inainte * Adaugarea unui simplu x, cu pixul, pe bulinele de pe buletine, poate anula votul

Azi, la orele 15.00, cei aproximativ 6000 de judecatori si procurori din toata tara isi vor alege, prin vot, viitorul Consiliu Superior al Magistraturii.

Gratie Constitutiei si noii legi de functionare, CSM va fi unicul for care va decide asupra carierei magistratilor (promovare, transfer, numire in functii de conducere), dar si asupra abaterilor disciplinare ale magistratilor, domeniu in care are rol de instanta de judecata.

Practic, prin desfiintarea recursurilor in anulare din civil si penal, CSM va ramane unica modalitate a cetatenilor care ajung victime ale erorilor judiciare, prin care se vor mai putea indrepta hotararile judecatoresti strambe, prin anchete disciplinare care sa confirme abaterile comise de magistrati.

Iata de ce, alegerea unor magistrati neaserviti politic, ori cu un trecut profesional curat (care sa impiedice santajarea cu propriile pacate) este esentiala pentru o administrare eficienta a Justitiei - un serviciu care trebuie sa fie in folosul cetateanului si nu impotriva lui.

Prin legile reformei, controlul Justitiei va trece definitiv in mana CSM, astfel ca, pe viitor, CSM va fi unic responsabil daca dezastrul actual din sistemul judecatoresc va continua cu bilanturi anuale deplorabile (peste 50% casari in caile de atac, zeci de procese pierdute de Romania la CEDO de la Strasbourg etc).

Azi, tagma judecatoreasca va alege in viitorul CSM: doi judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie; patru judecatori de la curtile de apel; doi judecatori de la tribunale si tribunale specializate; un judecator de la judecatorii; un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie; un procuror de la Parchetul National Anticoruptie; un procuror de la parchetele

de pe langa curtile de apel; un procuror de la parchetele de pe langa tribunale si tribunale specializate; si un procuror de la parchetele de pe langa judecatorii;

Acestora li se vor adauga inca doi membri, din randul societatii civile, care insa vor fi alesi, tot azi, la propunerea ONG-urilor.

Candidatii de la instante

Pentru fotoliile viitorului CSM, enumerate mai sus, s-au inscris urmatorii candidati:

De la Inalta Curte de Casatie si Justitie: Lidia Barbulescu, Adrian Bordea, Gheorghe Bucur (actual membru CSM), Gheorghe Buta (actual membru CSM), Danut Cornoiu, Florin Costiniu, Adrian Duta, Constantin Furtuna, Mihai Maria Despina, Theodor Mrejeru, Anton Pandrea (actual membru CSM).

Din partea celor 16 Curti de Apel candideaza: Viorel Virgil Andreies (Cluj), Cezarian Buga (Curtea Militara), Georgeta Buliga (Iasi), Liliana Ciobanu (Bacau), Aurel Curca (Suceava), Costel Dragut (Craiova), Iulian Galca (Alba Iulia - actual membru CSM), Floarea Grosu (Tg.

Mures), Gheorghe Groza (Oradea), Angela Harastasanu (Brasov), Dan Lupascu (Bucuresti - actual secretar general al CSM), Ion Marin (Ploiesti), Silvia Nebelea (Timisoara - actual membru CSM), Nicolae Marcel-Onciulescu (Pitesti), Stefania Sarmisegetuza Tulbure (Galati);

Din partea celor 41 de Tribunale: Dorel Andries (Militar Cluj), Gabriel Balasa (Dambovita), Daniela Bejenaru (Harghita), Florica Bejinaru (Mehedinti), Gheorghe Borlesteanu (Satu Mare), Traian Bucalau (Braila), Doru Ioan Bunduc (Suceava), Mihaela Diana Cheptene Micu (Iasi), Florinita Ciorascu (Arges), Teodor Dascal (Arad), Niculina Grosu (Bacau), Maria Huza (Bucuresti), Adrian Oprea (Constanta),

Mihai Pop Cerneanu (Maramures), Marcel Ioan Rusu (Sibiu), Margareta Georgescu (Brasov);

Candidatii de la parchete

Din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: Victor Cornoiu Jitarasu, Mihai Gheorghe, Gabriela Georgeta Ghita (adjunct al Procurorului General), Gratiana Isac, Gheorghe Mocuta, Marian Santion, Alexandru Tuculeanu (actual secretar general adjunct al CSM), Dan Voinea;

Din partea PNA: Ioan Amarie (seful PNA), Ioan Burlacu, Gheorghe Suhan (adjunct al sefului PNA);

Din partea parchetelor de pe langa curtile de apel: Marian Alexandru (Constanta), Vasile Chis (Cluj - actual membru CSM), Alexandru Codescu (Ploiesti), Liviu Dascalescu (Bucuresti), Gheorghe Fit (Alba Iulia), Gheorghe Horodinca (Suceava), Tamara Manea (Galati), Valentin Mirisan (Oradea), Victor Nicolcescu (Craiova), Maria Pohoata (Iasi), Ion Ristea (Pitesti);

Din partea parchetelor de pe langa tribunale: Vasile Bac (Timis), Silvia Elena Bejinariu (Iasi), Catalin Borcoman (Brasov), Cristian Deliorga (Constanta - actual membru CSM), Marius Constantin Iacob (Bucuresti), Katalin Kibedi (Satu Mare), Ion Lefter (Vrancea), Liviu Matei (Prahova), Constantin Tiberiu Medeanu (Hunedoara), Gabriel Mora (Cluj), Maria Nemoianu (Valcea); Dumitru Parauseanu (Gorj),

Vasile Pavaleanu (Suceava).

Din lipsa de spatiu nu mai publicam lista candidatilor de la judecatorii si parchetele arondate.

Voturile nule -o portita pentru frauda

Magistratii Romaniei vor primi azi, fiecare, cate un buletin de vot. Cei de la judecatorii vor primi un buletin cu lista cu candidatii pentru judecatorii, cei de la tribunale lista cu candidatii din partea tribunalelor si asa mai departe pana la instanta suprema.

Formularele de vot (vezi facsimil) sunt o simpla coala A4, pe care, in dreptul fiecarui nume de candidat se afla o bulina. In aceste buline bifezi, cu pixul, un x in dreptul candidatilor pe care ii preferi. Nu mai multi decat permite procedura (spre exemplu doar doi in cazul tribunalelor). Daca votezi mai multi, votul se anuleaza.

Presedintii adunarilor generale si membrii din componenta acestora (de la nivelul fiecarei instante si parchet) au un rol decisiv asupra corectitudinii alegerilor, intrucat in mana lor se aduna buletinele de vot. Tot ei sunt cei care anunta, in cadrul adunarilor generale rezultatul votului.

Din pacate insa, rezultatul votarii se poate falsifica foarte usor, prin adaugarea unui x peste o alta bulina goala, astfel incat votul va fi automat anulat, deoarece s-au votat mai multi candidati decat cei permisi si deci nu se mai poate stabili care a fost optiunea reala.

Este esential ca fiecare magistrat sa stea cu ochii "ca pe butelie" pe cei care aduna si numara voturile si sa nu le permita sa plece cu buletinele din sala unde se organizeaza adunarea generala pana nu se anunta rezultatul final.

Temerea e justificata daca tinem cont de recentul episod cu "Operatiunea agrafa" de la Inalta Curte, cu alegerea judecatorilor BEC prin extragerea din urne a unor bilete prinse cu agrafe pe o anumita parte, pentru candidatii care "trebuiau sa iasa".

Schimbarea buletinelor de vot - alta posibilitate de frauda

Nu este un secret pentru nimeni ca numerosi sefi de instante isi datoreaza functiile factorilor politici care i-au propulsat in ultima vreme. Aceiasi factori politici pot incerca la anumite instante sa dirijeze voturile spre un anume candidat, pentru ca unica posibilitate de control politic asupra Justitiei va fi prin CSM, daca Puterea va reusi sa-si instaleze instrumente aservite.

Este de intuit prin urmare ca se vor incerca toate metodele posibile de fraudare a alegerilor. Astfel, un teanc de buletine de vot (simple foi A4) adunate de la judecatorii si procurorii care vor vota la adunarile generale, poate fi abil substituit cu un alt teanc, dinainte pregatit, dar bifat cu x-uri pe unde trebuie in favoarea celor "care trebuie sa iasa".

Un moment de izolare si gata, purtatorul teancului cu buletinele de vot face "rocada", si il substituie cu un altul, egale la numar, dar diferite ca optiuni. Recomandarea ZIUA este sa nu-i lasati nici o clipa din ochi pe cei care aduna si numara buletinele, pana nu se anunta rezultatul final.

Regulamentul obliga la un rezultat imediat

Pe site-ul CSM, la sectiunea "alegeri", se anunta ca azi, 3 decembrie: "Se pronunta public in adunarile generale rezultatul alegerilor locale". Prin urmare, rezultatele votului exprimat se vor anunta pe loc, in fata adunarii. Este esential ca procesul sa fie transparent si sa nu se plece cu buletinele din sala, deoarece ele pot oricand fi substituite, fiind usor de reprodus pe orice copiator.

Procedura stabilita de CSM mai prevede ca rezultatele din fiecare adunare generala, se consemneaza intr-un proces verbal, care se trimite prin fax sau posta, in duplicat, la sediul CSM in cursul zilei de 6 decembrie, urmand ca in urmatoarea zi plenul Consiliului sa verifice legalitatea procedurilor de alegere si sa inventarieze rezultatele finale.

Daca magistratii se vor asigura ca rezultatele din procesele verbale sa fie transparente, pana la centralizarea lor la CSM, vor fi aproape imposibile posibilitatile de fraudare. Pe 10 decembrie, lista cu magistratii alesi va pleca de la CSM, la Senatul Romaniei, pentru validarea alegerilor.

ZIUA are un pronostic

Pentru a supraveghea corectitudinea alegerilor CSM, ziaristii nostri au trecut pe o lista magistratii care vor fi cel mai probabil alesi in caz de fraudare (cei care s-au dovedit si in trecut ca actioneaza la comanda politica).

Daca lista noastra se adevereste intr-un procent de peste 80%, atunci nu se va mai putea spune ca e vorba de o coincidenta si o vom face publica, cerand, totodata, verificarea alegerilor de la CSM. Speram insa ca principiile democratice vor triumfa macar la acest nivel al Justitiei, menita sa apere tocmai aceste principii.