Intelectuali de prestigiu au intors spatele principiilor sustinute aproape intreaga viata, punindu-si inteligenta, cultura profesionala si relatiile in slujba unor politicieni intruchipind valorile - sau nonvalorile - impotriva carora au luptat.

De ce s-au lasat tentati? O motivatie ar fi satisfacerea egoului supradimensionat; ori convingerea ca scopurile puterii sunt mai nobile decit par din afara ei; sau puterea pur si simplu cu privilegiile ei. Efectul pervers: trasformata in marfa, autoritatea intelectualilor s-a devalorizat. Forta lor era tocmai recunoasterea publica pe care au pierdut-o o data cu spriritul critic.

„Singuratatea premierului“ si a lui Emil Hurezeanu

Avocat, scriitor, bursier Herder, exilat, ziarist, director la „Europa Libera“ si la Deutsche Welle, premiat in 1990 pentru transmisiile din Piata Universitatii, unul dintre cei mai lucizi analisti politici accepta in 2003 functia de consilier al premierului PSD Adrian Nastase. Emil Hurezeanu a mai cochetat cu puterea in 1999, cind Emil Constantinescu l-a invitat sa-i fie purtator de cuvint.

Fostul consilier prezidential Cristian Preda povesteste: „Emil Constantinescu i-a facut publica oferta, apoi a uitat de invitatie si nu l-a cautat foarte repede. Erau si niste ezitari ale unor consilieri. Dezamagit ca nu i s-a dat nici un semnal, Hurezeanu n-a mai vrut sa vina”.

In 2002, intors definitiv in tara din Germania, Emil Hurezeanu, aterizeaza in studioul Antenei 1, postul de televiziune al lui Dan Voiculescu si ulterior, aproape natural, in echipa de consilieri a premierului Nastase.

Ce l-a impins pe Emil Hurezeanu in bratele unei puteri blamabile nu doar pentru ca provine din elita comunista, ci si pentru abuzurile impotriva statului de drept? Un trecut bine ascuns intr-un dosar sub cheia succesorilor Securitatii? Hurezeanu riposteaza: „hermeneutii teoriei conspiratiilor“ vor sa-l transforme in „victima santajului cu dosarul de Securitate, sau in ofiterul acoperit intr-un

acces de exhibitionism“. Avantaje materiale? „Am renuntat la venituri de 100 de ori mai mari decit salariul de bugetar“. Apropiatii cred ca a fost vorba fie de simpatiile cunoscute de centru-stinga, fie de compensarea unei frustrari resimtite fata de administratia CDR. Nici unul nu exclude insa banii, de care Emil Hurezeanu avea nevoie pentru a-si construi un camin confortabil in Romania.

Demisia din echipa de consilieri-pentru ca era doar „in preajma premierului, nu si alaturi“- nu i-a schimbat opiniile despre Nastase, desi a cunoscut puterea din interior. Il compatimeste, „premierul este un om singur“, il scuza considerindu-l mai putin vinovat pentru abuzurile guvernarii PSD, il sustine public in fata adversarilor.

Acuzat ca a tradat valorile Occidentului, Hurezeanu ne vorbeste de „consumarea experientelor, eventual adverse“.

Dorin Tudoran in clasa mijlocie a Securitatii

Amenintat ca va fi ridicat de acasa, Dorin Tudoran raspundea agentilor Securitatii: „Va astept pregatit ca un inginer si tot dobor trei dintre voi”. In 1985 era expulzat din Romania, iar in 2004 accepta sa fie consultant pentru Partidul Umanist Roman, platit din bani inmultiti chiar din conturile Securitatii.

Sa nu fi stiut pe cine urma sa consilieze? Poate ca da, dar clasa mijlocie era mai importanta: „Am regasit in inima doctrinei PUR o idee la care tin mult, clasa de mijloc”. Revenirea PUR in alianta cu PSD a dus la ruperea contractului, consilierul s-a intors in SUA. Intrebarile au ramas.

Suma tentanta, de ordinul sutelor de mii de dolari, ar fi o explicatie, daca Dorin Tudoran ar fi dorit sa se restabileasca in tara, asa cum s-a zvonit. Politologul Cristian Preda crede insa ca a mers in logica americana, pe lectura documentelor oficiale. „Atit timp cit Dan Voiculescu nu a fost condamnat, el trece drept nevinovat.

Mai greu de inteles este comportamentul contradictoriu: daca era doar consultant tehnic, nu si ideologic, de ce a rupt contractul dupa ce PUR s-a intors la PSD ?”.

Dan Pavel, filosoful lui Gigi

„Dane, ce inseamna filosofie? Mi-a spus ca inseamna iubirea de intelepciune. Atunci mi-am dat seama ca eu sunt filosoful, nu acesti filosofi, care ei sint cititori de filosofie. Eu sint un practician, pentru ca m-am nascut filosof“. Nimeni nu-si poate imagina acest dialog intre grobianul Gigi Becali si intelectualul subtire Dan Pavel.

Absurdul situatiei nu-i poate insa salva imaginea lui Dan Pavel, profesor de istorie si de stiinte politice, apropiat al PNTCD din vremurile de glorie, un analist citat, cu carti serioase la activ. Mai ales ca ridicolul e ca gripa: „Am ales un candidat crestin pe care voiam sa il fac democrat“. I-a iesit doar un legionar de 1,77%.

In calitate de ideolog al PNG Dan Pavel a croit intreaga doctrina a partidului si imaginea lui Gigi Becali dupa textele legionare. Greu de trecut cu vederea pentru mandatatul americanilor cu imbunatatirea relatiilor interetnice, ca director al „Project on Ethnic Relations“.

Dan Pavel si-a vindut reputatia pe bani seriosi care-i vor intra in buzunare desi, potrivit rezultatelor alegerilor, PNG nu a intrat in parlament, ci s-a intors in neant.

Intelectualii lui Iliescu

Eugen Simion, Augustin Buzura si Razvan Theodorescu si-au depus penitele in fata lui Ion Iliescu pentru functii de prestigiu, mult mai greu accesibile in conditii de concurenta.

Insetati de legitimitate, ei aveau de reglat conturi cu alti intelectuali, mai bine plasati. Eugen Simion se lupta cu Nicolae Manolescu in cronici literare, in catedre si in viata publica. Augustin Buzura, prozator prolific inainte si dupa revolutie, s-a simtit frustrat ca politica le-a adus unor scriitori cu mai putine carti, celebritatea.

Nu-si ascunde resentimentele: „Dupa ‘89 au fost multi cei care au devenit procurori nationali. Cei mai putin curajosi s-au transformat in foarte mari luptatori pentru diferite cauze“. Cind Ion Iliescu i-a oferit sefia Institutului Cultural Roman plantat pe o Fundatie distrusa de presedinte, special pentru el, a acceptat. Si pentru istoricul Razvan Theodorescu Ion Iliescu a fost destinul.

„Am intrat in politica pentru a-l sustine pe Ion Iliescu“, marturiseste istoricul ajuns ministru al Culturii.

Mercenarul Theodorescu

Alin Theodorescu a ajuns cancelar-sef al premierului Adrian Nastase dupa ce a fost expert de serviciu al lui Emil Constantinescu si director al Soros Romania. „Alin Theodorescu este ca UDMR: cu toate puterile”, comenteaza politologul Cristian Preda.

De premier il leaga cartea de munca, radacinile marxiste si IMAS, institutul prin care Alin Theodorescu, actionar majoritar, a cistigat bani seriosi si de pe urma fostei CDR. Pozitia lui de avocat al puterii a afectat insa credibilitatea Institutului.