Cine a vindut actiuni la BVB inainte de Ziua Nationala sigur a plins joi. Asta spun intr-o singura fraza brokerii despre isteria creata de scaderea cotatiilor de pe bursa de zilele trecute. Indicele BET a atins in sedinta de ieri un nou maxim istoric, ajungind la 4.043 de puncte.

„Indicele BET a atins in sedinta de ieri un nou maxim istoric, ajungind la 4.043 de puncte. Aceasta crestere de 2,12% fata de sedinta de marti, 30 noiembrie, era intr-un fel de anticipat“, ne-a declarat Emil Ogica, vicepresedinte KTD Invest.

De fapt, ziua de ieri a fost una cu adevarat istorica pentru societatile din domeniul petrolier, actiunile SNP Petrom si Rompetrol Rafinare atingind noi maxime istorice. Astfel, o actiune SNP a ajuns sa fie cotata la inchiderea sedintei de tranzactionare la 3.140 de lei, iar una Rompetrol - la 841 de lei (ambele au o valoare nominala de 1.000 de lei).

Si valoarea totala a tranzactiilor bursiere a fost una cu adevarat mare, suma fiind de 195,714 miliarde lei.

BRD si Rolast Pitesti - cistigatori ieri

„Evolutia descendenta a cotatiilor din sedinta de marti (30 noiembrie a.c.) s-a datorat grabei a doi investitori care au dorit sa scape de actiuni. Astfel, acestia au vindut in partea finala a sedintei, in pretul oferit de cumparatori, cantitati mai ridicate de actiuni.

Acest aspect s-a observat la BRD Groupe Societé Generale, Electroaparataj, Rolast Pitesti si SIF Oltenia“, mai sustine Emil Ogica. Si asa cum spuneam la inceput, investitorii care au vindut acum trei zile s-au pripit. Astfel, in sedinta de ieri actiunile BRD au crescut cu 4,2%, ajungind la 34.700 de lei, iar cele ale firmei Rolast Pitesti - cu 8,28%, fiind vindute cu 1.700 de lei.

La ce ne putem astepta

Potrivit datelor de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile care au suferit cele mai mari pierderi au fost cele ale societatii Carbid Fox Tirnaveni, care au scazut cu 4,86%, fiind cotate la 1.370.

Totusi, pierderea nu este una importanta deoarece au fost vindute/cumparate pachete de actiuni mici, valoarea totala a tranzactiilor cu acest gen de actiuni ajungind la doar 5 milioane de lei. Totusi, pe termen scurt brokerii cred ca pretul unor actiuni va suferi corectii.

„Pe termen scurt, vor mai exista corectii la pretul de vinzare a unor actiuni. Spre exemplu, ieri au crescut foarte mult actiunile societatilor SNP Petrom si Rompetrol Rafinare. E foarte posibil ca zilele viitoare pretul lor sa si scada. Per ansamblu, actiunile pe Bursa de Valori Bucuresti au crescut in acest an foarte mult, iar investitorii au avut cistiguri mari.

Asta este tot ce conteaza“, ne-a mai declarat vicepresedintele KTD Invest.