Ion Iliescu, TVR si populatia urbana periferica vor fi, conform strategilor PSD, principalele puncte ale strategiei electorale prezidentiale a lui Adrian Nastase in turul doi. Candidatul PSD+PUR se afla, pina duminica, in turneu electoral prin zonele unde a luat mai putine voturi decit Traian Basescu: Arad, Hunedoara, Bihor, Satu Mare.

De luni, Nastase urmeaza sa faca un tur al televiziunilor si posturilor de radio unde, singur sau in prezenta analistilor agreati, va sustine acelasi tip de discurs axat pe promisiuni. O singura dezbatere televizata cu Traian Basescu, miercuri, 8 decembrie, la TVR, va fi acceptata de staff-ul pesedist.

Ion Iliescu este pregatit sa se plimbe cu Adrian Nastase prin Bucuresti, saptamina viitoare, consultantii premierului fiind convinsi ca, intr-un mediu ostil PSD, doar seful statului ii mai poate ridica ratingul candidatului.

Insa Iliescu il va plimba pe Nastase prin Capitala cu o conditie: ca acesta sa nu mai faca liste cu guverne ipotetice pina dupa alegeri, cind seful statului va prelua partidul. In Moldova si Oltenia, de campania prezidentiala se vor ocupa celebrii baroni locali care au fost instruiti inca de pe 30 noiembrie.

Acestia vor organiza in mediul rural si in micile orase mese festive si vor asalta alegatorii cu cadouri electorale. Vicepresedintele PSD Miron Mitrea a precizat ca va opera schimbari in tipul de mesaj, „orientat nu numai catre pensionari, agricultori, someri dar si spre muncitori“, considerind ca „din aceasta eroare PSD si Adrian Nastase nu au fost votati in Focsani si Constanta“.

Dilema lui Basescu

Cum sa fac sa iau voturile lui Vadim ca sa-l bat pe Nastase fara a deranja Europa si SUA? O formula plastica pentru spiritul care domina staff-ul de campanie al Aliantei PNL-PD. Acesta pastreaza aceeasi componenta: Vasile Blaga, Adriean Videanu, Cozmin Gusa, Gheorghe Flutur, Adriana Saftoiu.

„Mesajul trebuie cintarit foarte bine, pentru ca nu trebuie sa suparam nici o tabara, nici alta“, declara ieri unul dintre membrii staff-ului.

Dupa cum afirma surse din anturajul lui Basescu, echipa sa ia in calcul faptul ca UDMR va merge mai degraba pe varianta de a-si indemna cu discretie electoratul sa voteze cu Nastase in turul II, fara ca acest sprijin sa fie oferit explicit, pentru a nu indeparta eventualii votanti ai lui Vadim.

Duminica urmeaza un miting la Galati, tactica fiind aceea de a merge acolo unde Alianta a scos mult mai putin decit se astepta. Se mizeaza pe mobilizarea electoratului urban si pe „informarea“ celui rural despre „realizarile“ guvernului PSD.

Ada Meseşan, Mihaela Găneţ